Főkép

A Könyvmecénás célja, hogy értékteremtő könyvek megjelenését támogassa. Mecénás bárki lehet, aki szeretné egy kicsit sajátjának érezni egy-egy mű megszületését, és örülne, ha neve összekötődne ezekkel. A támogatásként felajánlható legkisebb összeg mindig az adott könyv fogyasztói ára.

 

A második mecénásokra váró könyv a Válogatós – óvodások kalendáriuma, több mint 70 költő közel 400 verse egy óvodásoknak szánt kötetben, a Cerkabella Kiadó gondozásában.

 

Petőfitől és Aranytól, Weöres, Nemes Nagy és Kányádin keresztül egészen Lackfi Jánosig a kötet magyar nyelvű gyerekköltészet versanyagának legjavát tartalmazza.

 

A Válogatós versei egy óvodai évkör jeles ünnepei mentén sorakoznak – így lesz ez az antológia kalendárium is. A néphagyományban megőrzött jeles napokhoz (újévi népszokások, farsangolás, kiszehajtás, Szent György napi vásár, májusfaállítás), a keresztény ünnepkör napjaihoz (vízkereszt, karácsony, húsvét, pünkösd), a nemzeti és az újabb ünnepekhez (Víz Világnapja, Föld Napja, Anyák Napja, Gyereknap, Madarak és Fák Napja, Állatok Világnapja) is kapcsolódnak versek.

 

Néhány témakör ízelítőnek: állatok, család, maskarák, foglalkozások, hónapok, időjárás, illemtan, játékok, napirend, egészség, vizek, fák, virágok, zöldségek, kert, ballagás, születésnap, fiúk-lányok, utazás, vásározók… A gyerekeknek sokszínű nyelvi kalandjáték, a szülőknek minőségi versválogatás, az óvó néniknek kiváló oktatási segédanyag.

 

A Válogatós nagy alakú, keményfedelű, teljes egészében színes. Esztétikai minőségére garanciát jelent Kismarty-Lechner Zita: ő tervezi és illusztrálja a kötetet.

 

Szerkesztő:

Lovász Andrea – gyerekirodalom-kutató, kritikus

 

Szakmai konzulensek:

Máté Angi – író, gyakorló óvodapedagógus

Bereczkiné Záluszki Anna – ELTE Tanító és Óvóképző Kar, Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszék

 

A mecénálási időszak 2014. október 12-ig tart, a mecénások a tervek szerint november elején kapják kézhez a könyvet. Könyvesbolti forgalomba csak azután kerül.

 

Forrás:

Csimota Kiadó

www.konyvmecenas.hu