Főkép

Angliában, Magyarországon és több más országban is egyszerre jelent meg Sophie Hannah új regénye, A monogramos gyilkosságok. A kötet különlegessége, hogy a pszichológiai thrillereiről híres Hannah a világ egyik legismertebb nyomozóját „hívta meg” a történetbe: Hercule Poirot-t.

 

Ez az első alkalom, hogy egy író engedélyt kapott Agatha Christie örököseitől arra, hogy regényében felhasználja Christie valamelyik karakterét. „Abszolúte nem próbáltam utánozni Christie-t. Kristálytiszta, tűpontos, elegáns és csöppet sem szószátyár stiliszta, eleve kudarcra van ítélve, aki utánozni akarja” – nyilatkozta Sophie Hannah. Azonban azt fontosnak tartotta, hogy az alapötlet, amelyet kidolgozott, méltó legyen Poirot-hoz.

 

Hannah mindig is rajongott Agatha Christie munkásságáért, Poirot a kedvenc nyomozója, akinek minden történetét többször is elolvasta, és kiválóan ismeri a karakterét. Ezért volt különösen izgalmas számára az, hogy az ő figurájával dolgozzon. Fontosnak tartotta, hogy végig hű maradjon ahhoz a Hercule Poirot-hoz, akit Agatha Christie teremtett, a szokásait, jellemét megőrizze a történet során.

 

A monogramos gyilkosságok kezdetén Poirot-t egy rémült fiatal nő keresi fel, aki biztos benne, hogy meg akarják ölni, azonban könyörög a nyomozónak, hogy ne kutasson a gyilkosa után. Később Poirot megtudja, hogy egy divatos londoni szálloda három vendégét megölték, és egy-egy mandzsettagombot helyeztek a szájukba. Vajon van összefüggés a gyilkosságok és a fiatal nő között?

 

A Molnár Eszter fordításában megjelenő kötethez az Európa Könyvkiadó különleges játékot szervezett. A nyomozós, interaktív szabadulószobákat üzemeltető Detectivity csapata dolgozta ki azt a 30 perces játékot, amelyben Agatha Christie-t és a nyomozást kedvelő érdeklődők próbálhatják ki ügyességüket. Az Alexandra Pódiumon összeverbuválódott nyomozócsoportnak egy gyanús haláleset ügyét kell tisztáznia - amennyiben megfejtik a gyilkos személyét, kincsekkel lesznek gazdagabbak.

 

A nagyközönség a Poirot-játékot először szeptember 26-án (péntek) próbálhatja ki. Öt játék indul majd 16 és 21 óra között. Egy alkalommal maximum tíz fő vehet részt, de jelentkezni akár egyesével is lehet. A játék díjtalan, azonban a részvételhez előzetes regisztrációra van szükség, amelyet az érdeklődők a jatek [kukac] europakiado [pont] hu e-mail címen tehetnek majd meg.

 

További alkalmakra kerül majd sor október 18-án az Olvasás Éjszakáján, illetve november 27-én, amikor A monogramos gyilkosságok szerzője, Sophie Hannah Magyarországra látogat. A későbbi játékok pontos időpontját az Európa Könyvkiadó honlapján lehet majd megismerni.

 

Forrás: Európa Könyvkiadó