Főkép

 

A Scolar Kiadó újdonságai a 85. Ünnepi könyvhéten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ungvári Tamás: A torinói lepel

 

Luria Sándor, a megszállott magyar fotográfus képzeletét sem hagyja nyugodni a torinói lepel titka – semmi mást nem akar, mint lencsevégre kapni a rejtélyt, elcsípni egy pillanatot a misztikum világából. A fénykép kiszabadíthatná az elfeledettség, az elszigeteltség és a magány börtönéből, s visszahelyezhetné a sokat szenvedett tehetséget az őt megillető helyre. A fotó a szabadság, a megváltás, sőt a szerelem ígéretét hordozza a férfi számára.

 

Luria a kommunista Magyarországról utazik ki Franciaországba, majd onnan Torinóba, s az ártatlanság szemüvegén keresztül észre sem veszi, hogy rajta kívül még hányan és hányan erednek a titok nyomába, hányan használják ki naivitását, a barátság örökkévalóságába vetett hitét. S Luria egyszer csak elszánt fegyverkereskedők, mindenre képes orgazdák, műkincshamisítók és -tolvajok között találja magát – akik szintén a szent lepelre áhítoznak.

 

Ungvári Tamás misztikus krimije gazdag kultúrtörténeti és történelmi kalandokat ígér. A regény németül Das Geständnis (Tanúvallomás) címen jelent meg. A kiadó egy tanulmányt is csatolt a műhöz, mely a regényt az intellektuális krimi legjobb kortárs alkotásai közé helyezte. Ungvári regénye a nagy irodalomtörténész, Szerb Antal Pendragon legendájának műfaját folytatja a mában.

 

Ungvári Tamás nemcsak az irodalom- és kultúrtörténet-írás nagy mestere, de a regényszerzésé is. A torinói lepel titkát is fellebbentő izgalmas kalandregénye Párizsba és Itáliába viszi hősét, az embert, akit a sors megpróbáltatásai nem törnek meg. Palotában és kunyhóban a tisztesség csillagát követné, holott nemzetközi maffiózók, páriák és parvenük között egyetlen hajszálon múlik az élete. Egy nagy szerelem ragyogja be a napjait, ám kedvesét is elveszíti. A mű ugyanazt a kulturális referenciavilágot idézi fel, mint Ungvári ironikus enciklopédiái; itt a háttér a XX. századi európai művészvilág, a nyertesek és vesztesek galériájával. A megújult regény megjelentetésével régi adósságot törlesztünk a szerző népes rajongótáborának.

 

Megjelenés: 2014. június

288 oldal

Méret: 145 x 215 mm

Kötés: Puhatáblás Cérnafűzött

Szerkesztette: Illés Andrea

ISBN 978-963-244-523-6

 

 

Sági György: Gilgul – Weisz búcsúja a magyar irodalomtól

 

Anyám halálát követően a szekrény aljába elrejtett ridikülben, elfelejtett kincsei között megtaláltam egy ismeretlen fiatalember néhány megsárgult fotóját. A fényképeken húszas éveiben jár. Jóvágású, intelligens és főként magabiztos arc. Sportzakóban áll, fényképezőgép lóg a nyakában. A fényképek hátoldalán anyám által ceruzával kisatírozással olvashatatlanná tett, ujjvégeimmel kitapintott írása arról, hogy soha sem felejti el. Ennyi. Semmi több, amit róluk, kettőjükről tudok.

 

Meg egy név: Weisz György.

 

Találtam egy képeslapot is, amit 1943. október 26-án írt Kárpátaljáról, a haza fegyvertelen szolgálatában Turjaremetéről, Ngs. Stern Lilly úrlánynak. Az anyám húszéves múlt, amikor a levelezőlap megérkezett hozzá Budapestre, melyben a feladó arról biztosítja, mennyire szereti.

 

A családi fotóalbumban egy esküvői kép. Az anyám legfiatalabb nővére mond igent. Fél évvel a Turjaremetéről küldött képeslap feladása előtt. A sárgult fotókkal beazonosítható: apám mögött Weisz György áll. Egy fejjel magaslik fölé. Apám puha nyúlszőr kalapja felett a széles karimájú fekete művészkalap elnyomja a lentebbit. Mellette az anyám. Apám mellett az ő szerelme, anyám barátnője. Ők négyen együtt, az örökkévalóságnak ajánlva. Két év múlva sem Weisz György, sem apám szerelme, sem anyám legfiatalabb nővére nem él. Csak az apám, meg az anyám. Apámnak nincs barátnője, anyámnak minden arra járó a barátja. Van, aki nem akar pótolni, és van, aki mindent megtesz azért, hogy pótlékra leljen.

 

Keresem őket. Weisz Györgyöt. Akár az apám is lehetne, ha már ő adta a nevét nekem. Nem is adta, az anyám közvetítette. Magához vette, őrizte, aztán amikor eljött az ideje, továbbadta nekem. Mintha jussom lett volna rá.

 

Keresem Weisz Györgyöt és főleg az anyámat. Már késő. Csak én kerekíthetek történetet köréjük.

 

Ha már elfogadtam a nevem.

 

Megjelenés: 2014. június

208 oldal

Méret: 120 x 190 mm

Kötés: Puhatáblás Cérnafűzött

Szerkesztette: Nádor Zsófia, Turczi István, Vass Tibor

ISBN 978-963-244-517-5

 

Kelecsényi László: FilmSZEXtétika

 

A hatvanas évek szexforradalma és a hetvenes évek pornóhulláma letörölt minden szabályt és tiltást az ún. jó erkölcsök táblájáról. Milyen folyamat zajlott? A filmművészet szabadságharca vagy az ízléstelenség ellenforradalma? Erre a kérdésre keresi a választ Kelecsényi László filmtörténész közel kétszáz, művészi szándékú mozgókép tanulságait elemezve. Elemi ösztöneinkről szólva kalandozik az érzékek birodalmában, áttekintve az elmúlt fél évszázad során forgatott erkölcstelen meséket, melyekben olykor eladó a szerelem, amikor már nincsenek késői találkozások, és szinte senki sincs szerelemre hangolva, mikor majdhogynem tilos a szerelem, s a férfiak és nők nyíltan vállalják az új kor jelszavát, csak szexre kellesz, vagy még durvábban szólva, dugj meg! Mire senki sem süti le a szemét, még a moziban sem.

 

Nem kell végignézni az összes emlegetett filmet. Elég, ha végigolvassák ezt a könyvet.

 

Megjelenés: 2014.06.

Kötés: Keménytáblás Cérnafűzött

Szerkesztette: Kis Kós Antal

ISBN 978-963-244-499-4

 

 

Móra Ferenc: A didergő király

 

Móra Ferenc klasszikus verses meséje az örökké didergő királyról és a szeretet erejéről generációk megunhatatlan kedvence. Az őszinte kislány szavai rádöbbentik a királyt arra, hogy a testet és a lelket csakis a jóság és a szeretet képes felmelegíteni.

 

A didergő király legújabb kiadásához a több rangos hazai es nemzetközi szakmai díjjal elismert illusztrátor, Békés Rozi készített vadonatúj színes rajzokat. Rajzainak, akvarelljeinek finom, érzékeny jellege kiválóan illik a mesékhez, és még vonzóbbá, érdekesebbé teszi a kis olvasók szemében.

 

Megjelenés: 2014. 06.

16 oldal

Méret: 138 x 205 mm

Kötés: Keménytáblás Cérnafűzött

Illusztrálta: Békés Rozi

Szerkesztette: Kis Kós Antal

ISBN 978-963-244-519-9

 

Várszegi Adél: A jakifészek

 

Mese egy jakicsaládról, ahová új jövevény érkezik, majd még egy, majd még egy… Ám egy nap a békés jakikat megtámadja a sárkány!

 

A nagy sikerű fiatal szerzőpáros második kötete a Kismadár és Kóró után, ezúttal Várszegi Adél maga írta a verses történetet. A könyv egyszerre művészi és gyermekbarát képi világával valósággal rabul ejti olvasóit – kicsiket és nagyokat, szülőket, nagyszülőket és gyerekeket egyaránt. Két-három éves kortól ajánljuk.

 

Megjelenés: 2014. tavasz

32 oldal

Méret: 400 x 200 mm

Kötés: Keménytáblás Ragasztott

Illusztrálta: Máray Mariann

Szerkesztette: Nádor Zsófia

ISBN 978-963-244-518-2

 

Forrás: Scolar Kiadó