Főkép

Az Így neveld a sárkányodat eme harmadik kötetében még mindig nem jellemző, hogy a Hibbant-szigeti vikingek sárkányokon repüljenek, s ezen kívül sincs sok nyoma, hogy a könyv a mozi- illetve tévésorozatra akarna hasonlítani, de a könyv volt előbb, és különben is, ha egészen máshogy is, de legalább ugyanannyira szórakoztató és remekül kitalált dologról van szó.

 

A valaha élt legnagyobb viking hős, III. Hablaty Harákoló Harald története lényegében ott folytatódik, ahol az Így lehetsz kalóz című előző részben abbamaradt, legalábbis Hablaty még mindig fiatal fiú, aki továbbra is küzd azzal, hogy nyeszlett okostojás létére viking (vagy fordítva). Hiába vitt véghez számos hőstettet, a Kalózképző Tanfolyamon még mindig ő a közröhej tárgya, a nagyobbak és erősebbek (tehát: szinte mindenki más) kedvenc pofozózsákja.

 

A másik főlúzerrel, Halvérrel együtt megint bajba keverednek, már nyomban az első Ellenséges Hajó Megszállása órán. S nemcsak ők, de Hablaty sárkánya, Fogatlan is (aki, mondanom sem kell, köszönőviszonyban sincs a filmverziók fekete éjfúriájával). Mert nem elég, hogy ismeretlen vizekre eveznek, vagy inkább pörögnek a maguk építette, hajónak csak nagy jóindulattal nevezhető tákolmányukon, de ott ismeretlen hajóba ütköznek – ami annyira mégsem ismeretlen, Hablaty legalábbis úgy véli, hogy római…

 

A harmadik rész címe egyébként egy, a regényben szereplő könyvre is utal, de egyúttal az olvasó maga is felszedhet némi tudást belőle, hogy miként is beszéljen sárkányul. Érdekes módon a sárkány beszéd számos különféle rassz és népréteg szlengjét idézi, de ez legalább annyira a véletlen műve lehet, mint a valós történelemmel való bármilyen egybeesés.

 

Cressida Cowell az izgalmas cselekmény, mókás szereplők, hol bumfordi, hol egyenest tahó poénok mellé azonban mondanivalót is szőtt a regénybe, ahogy azt az eddigiekben is megszokhattuk. Csak azt tudom javasolni, hogy az elsőre rusnyának tűnő illusztrációk senkit ne riasszanak el, mert gyereknek-felnőttnek egyaránt tartalmas szórakozást nyújthat ez a sorozat.