Főkép

A kortárs művészet meghatározó alkotóival, izgalmas köztéri programokkal, bemutatókkal készül az őszre a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál.

Ólafur Arnalds, Sinfonietta Rīga, The King`s Singers, Dean Brown, a Recirquel Újcirkusz Társulat és a belga Peeping Tom – minden műfajban igazi ínyencségeket vonultat fel a 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. A régió egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata 2018. október 5–21. között várja a kortárs művészet rajongóit szerte a városban. A fesztivál folyamatosan bővülő programjaira a jegyértékesítés június 6-án indul.

A 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon számos premier és ősbemutató várja a közönséget. A fesztivál keretében érkezik Budapestre a The King`s Singers: a világhírű énekegyüttesnek Gyöngyösi Levente zeneszerző írt új művet, a világpremiernek a CAFe Budapest ad otthont. Balog József zongoraművész lemezbemutató koncertre készül a Budapest Music Centerben, míg a jubiláló Budafoki Dohnányi Zenekar Binder Károly és Szentpáli Roland egy-egy művének ősbemutatójával ünnepel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A Recirquel Újcirkusz Társulat My Land című új előadását a fesztivál keretében láthatja először a hazai közönség, Halas Dóra, Nagy Fruzsina és a Soharóza Az Ügy címmel mutatja be vadonatúj, rendhagyó műfajú „catwalk koncertjét” a Trafóban, Johan Inger, Sharon Eyal és William Forsythe koreográfiáival készül premierre a Magyar Nemzeti Balett, a Fugato Orchestra pedig a Duna Táncműhellyel közösen mutatja be szimfonikus táncelőadását, a Noét.

A fesztivál minden évben kiemelt figyelmet szentel egy-egy ország kultúrájának: 2018-ban a Baltikum művészei állnak a fókuszban. A fesztivál nyitókoncertjén a Sinfonietta Rīga – Erki Pehk karmesterrel az élén – két lett és két észt művel áll színpadra, de a világhírű francia kvartett, a Quatuor Diotima koncertjén és a neves gitárduó, a Katona Twins Fifty-fifty című ünnepi estjén is felcsendülnek majd észt szerzők művei.

A Hangvető és a CAFe Budapest közös szervezésében megvalósuló Budapest Ritmo mára a térség meghatározó világzenei programsorozatává vált. Október 5–7. között ismét az Akvárium Klubban váltják majd egymást a színpadon a hazai és nemzetközi világzenei élet legizgalmasabb formációi.

A CAFe Budapest hangulatához szervesen hozzátartozik, hogy a város közterein is különleges alkotásokkal találkozhat a közönség. Ez 2018 őszén sem lesz másként: Márkus Sándor önreflektív installációja egy „városi vadászles”, ahol sosem tudhatjuk, hogy ki az, aki néz, és ki az, akit néznek. Joan Català katalán művész Pelat című köztéri mozgásszínházi darabjában a járókelők is a produkció részesévé válhatnak, és kiderül, hogy mit jelent a közösség – a szó legszorosabb értelmében vett – megtartó ereje.

A CAFe Budapest évről évre szeretné megmutatni a főváros lenyűgöző sokszínűségét, de hogy milyen is valójában, azt maguk a városlakók mesélik el a legizgalmasabban: immár ötödik alkalommal várja a budapesti történeteket a nagy sikerű 100 szóban Budapest pályázat. Idén július 30-ig lehet beküldeni a műveket, a zsűri által kiválasztott szövegeket pedig különleges kiállítás formájában mutatja be a fesztivál.

Forrás és további infó: www.cafebudapestfest.hu