Főkép

2017 európai léptékben kétségkívül Christopher Taylor, azaz SOHN éve – a bécsi székhelyű elektronikuszenei producer új lemeze, a Rennen már januárban megerősítette a dalszerző-énekes helyét a nemzetközi A-listás fellépők körében. November 8-án pedig, az Osztrák Kulturális Fórum jubileumi évének jóvoltából az A38 Hajó fedélzetén adja majd első hazai koncertjét napjaink egyik legaktuálisabb, mindig kalapban mutatkozó trubadúrja.

 

Persze ehhez az is kellett, hogy Christopher állandóan mozgásban lehessen: a brit gyökerű, de osztrák szívű dalszerző ezért is adta a Rennen (németül ez jelöli a futást, mint igét) címet új lemezének, hiszen az elmúlt két éve arról a változásról szólt, amit a 2014-ben megjelent Tremors hozott az életébe. A Spotify-on több mint 60 millió lejátszást hozó lemezzel SOHN nem csupán a világ meghatározó fesztiváljainak line-upjába kerülhetett be, hanem két év alatt három világkörüli turnéja alkalmából saját rajongótáborát is maga mögé állíthatta. Érzékeny, andrögün dallamvilága és magányba feledkező törékenysége az Uncuttól a Q-ig minden kritikust megérintett, és hogy Christopher elkerülhesse az önismétlést, Los Angelesbe költözött, hogy új impulzusokból írhassa meg a Rennen dalait. „A turnék után magam sem tudtam, hogy maradtak-e még bennem egyáltalán dalok” – mondta az énekes, aki egy hónapra elvonult egy bérelt észak-kaliforniai házba, hogy ott válaszolhassa meg ezt a kérdést.

 


 

Persze a választ azóta az egész világ tudja, hiszen a Rennen minden értelemben egy útkereső-kalandozó lemez lett, aminek sokszínűsége nem csupán hangszerelésében, hanem érzelmi diverzitásában is tetten érhető. A 4AD által gondozot kiadvány páratlan eleganciával ötvözi a fragmentált R’n’B-t, az énekes-dalszerzői magány őszinteségét és a bécsi elektronika atmoszférateremtő erejét, miközben a dalok épp annyira reflektálnak személyes kérdésekre, mint az amerikai elnökválasztás félelmeire ("Dead Wrong") vagy az európai politikai élet feszültségeire – utóbbi dal, a Conrad a Jimmy Kimmel Show-ban debütálhatott a világ előtt.

 


 

Ahogy SOHN fogalmazott, a Rennen egy kiállítás saját és művészi alteregójának kiteljesedéséről, és ahogy kétségtelen, hogy egy saját hangjával önazonos dalszerzőt tisztelhetünk Christopherben, úgy az is borítékolható, hogy a teltházasnak ígérkező budapesti bemutatkozás a tavaszi klubszezon egyik legintimebb és legszerethetőbb koncertélménye lesz.

 

SOHN (AT/UK)

 

2018. május 8., kedd 20:00

 

A38 Hajó Koncertterem – Petőfi híd budai hídfő

Jegyár: 5000 Ft, elővételben: 4500 Ft.

 

A program az európai tehetségek nemzetközi mobilitásáért felelős Kreatív Európa projekt, a Liveurope, valamint az idén 40 éves Osztrák Kulturális Fórum támogatásával valósulhat meg.