Főkép

Ahogy a kaleidoszkópot forgatva váltakoznak a végtelen variációk, olyan változatosan kapcsolhatók össze a művek a Pannon Filharmonikusok E.ON koncertsorozatának első hangversenyén, a Müpában. Pécs szimfonikus zenekara egy láthatatlan, mégis a színpadon és a közönség soraiban helyet foglalók számára egyaránt megtapasztalható élményre irányítja a hallgatóság figyelmét: a koncerttermekben felszabaduló energiára, a flow-élmény átélésére. Hangversenyeiken olyan kivételes szólisták állnak színpadra, akik érzik és értik, hogy a zene energiája egyszerre képes összeadódni, felszabadítani, de a megfelelő pillanatban össze is kötni az előadót a hallgatósággal. A bérletnyitó esten a Pannon Filharmonikusok rezidens szólistája, az egyik legismertebb és legsokoldalúbb osztrák hegedűművész, Benjamin Schmid és Bogányi Tibor vezető karmester köszönti a közönséget.

 

A műsor:

Dmitrij Boriszovics Kabalevszkij: Colas Breugnon – nyitány

Pjotr Iljics Csajkovszkij: Hegedűverseny

Antonin Dvořák: f-moll románc

Pjotr Iljics Csajkovszkij: Francesca da Rimini

Benjamin Schmid – hegedű

vezényel: Bogányi Tibor

 

Benjamin Schmid tavaly már elkápráztatta a pécsi közönséget a zenekar rezidens szólistájaként. Schmid sikeres dzsesszkarriert is magáénak mondhat, amelynek köszönhetően az előadásában kivételes módon egyesül és játékát felejthetetlenné teszi a makulátlan technikai tudás, valamint a legnagyobb jazz muzsikusokat is jellemző elképesztő könnyedség. Mindezt egy nála 250 évvel idősebb Stradivari hegedűn hallhatja a közönség.

 

Van-e szláv lélek? Ha van, megfogható-e a nagy szláv zeneszerzők művein keresztül? Erre keresi a választ az est szofisztikáltan összeállított műsora, amelyben szerepel egy szinte ismeretlen Kabalevszkij-nyitány és Csajkovszkij népszerű Hegedűversenye is. A kérdést a hallgatóknak kell megválaszolniuk, és ebben az utánozhatatlan hegedűművész, Benjamin Schmid és Bogányi Tibor vezető karmester lesz a segítségükre. A két orosz zeneszerző szerzeménye mellett a műsorban a cseh zeneszerző, Dvořák kompozícióját hallgathatja meg a budapesti közönség.

 

Az osztrák hegedűvirtuóz nem első alkalommal dolgozik együtt a PFZ vezető karmesterével, Bogányi Tiborral, hiszen a tavalyi évadban Pécsett vette fel Bartók második hegedűversenyét a zenekarral. A közös munkáról a következőképpen nyilatkozott:

 

„...a vezető karmester, Bogányi Tibor nagy rajongója vagyok, mert arrafelé tereli a zenét, ahol lennie kell, nem tökéletességet akar a tökéletesség kedvéért, hanem tökéletességet a zene kedvéért...” - Benjamin Schmid

 

Azok számára, akik rendszeresen látogatják a Pannon Filharmonikusok hangversenyeit, nem okoz meglepetést a szólisták névsora ebben az évadban sem. A neves vendégművészek amellett, hogy a világ legismertebb koncerttermeiben lépnek színpadra, örömmel tesznek eleget a Pannon Filharmonikusok felkéréseinek, és térnek vissza a Kodály Központ egyedülálló hangversenytermébe. Bogányi Tibor úgy véli, a terem és a zenészek közössége, kiegészítve a közönség kisugárzásával, együttesen vonzza vissza a legnagyobb szólistákat. Ezt erősítette meg Benjamin Schmid is a tavalyi lemezfelvétel utáni beszámolójában.

 

„…az egész atmoszféra inspiráló és professzionális volt. Nagyon kiváltságosnak érzem magamat, hogy ebben részt vehettem, mert az összes paraméter összeállt.” - Benjamin Schmid

 

Az E.ON támogatásával zajló évadban energiában gazdag előadásokra, a korábbi évadok során megszokott színvonalat tovább fokozva várja a Pannon Filharmonikusok a közönségét a Müpa széksoraiba. A budapesti sorozat első hangversenye a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

 

2017. szeptember 29, 19.30, Müpa

Szláv kaleidoszkóp

 

Forrás és további infó: Pannon Filharmonikusok