Főkép

Ami csak eszünkbe juthat az írekről és a skótokról, nos, annál még többet kapunk 2017. március 25-én a Fonó Budai Zeneházban. Alig egy héttel az írek nemzeti ünnepe, Szent Patrik napja után valódi ír-skót életérzés vár ránk ezen a különleges estén.

A műsort az első magyar skót dudás, Kéri György nyitja, aki mindenben ragaszkodik az eredeti skót szokásokhoz. Hat évesen döntötte el, hogy ez lesz élete küldetése. Éveken át járt Skóciába dudakurzusokra, hogy az igazi mesterektől tanuljon. Még a hangszer bonyolult hangolását is elsajátította, mert itthon semmilyen szaküzlet vagy hangszerkészítő nem tudott ebben segítségére lenni. Csaknem ezer alkalommal állt már színpadon, igen illusztris előadók körében (Ronan Morgan, John Murphy, Lerch István, Charlie, Demjén Rózsi, Koncz Zsuzsa, Old Boys, MÉZ, Illényi Katica, Gregor József). Nem csak duda játéka elbűvölő, de megjelenése is követi a skót formulát. A tévesen szoknyának nevezett, egyedi kockás mintákkal díszített kiltben és speciális Highlander öltözetben muzsikál. Elmondása szerint „a skót dudásért bomlanak a nők. A skót dudásnak csak két vetélytársa akad: a spanyol torreádor és a magyar huszár.” A nem mindennapi látvány és dudaszó mellé játékot is ígér, amelynek fődíja 2 üveg skót whisky.

Ezt követi az 1988-tól működő M.É.Z. együttes koncertje. Ők azok, akik „meghonosították” itthon az ír-skót tradicionális zenét. Népdalokat, balladákat, kocsmadalokat hallhatunk több száz év népzenei kincséből merítve. Kilenc lemezzel és több mint kétezer koncerttel a hátuk mögött mára már bizonyára kiléptek nevük eredeti jelentéséből, amely szerint ők egy Meg nem Értett Zenekar. Az elnevezés egyébként legelső koncertjüket „fémjelzi”, amikor is elvállaltak egy szalagavató bálon egy ír és skót zenei koncertet, ami a főpróbán annyira rosszul sikerült, hogy az iskola visszamondta a fellépést. Innen tehát a név, és talán a szlogen is, hogy „az a zenekar, melynek nem célja, hanem dolga van.” Mindenesetre már ’93-ban a Jethro Tull előzenekaraként játszottak, számos nívós helyen léptek fel az évek alatt, és egy különleges albumuk (A dublini út) is született, melyet Földes László Hobóval közösen készítettek.

A koncert után ír táncház vár! A közkedvelt és látványos táncokat a Ronan Morgan tánciskolájában végzett Kuklis Henriette fogja bemutatni és tanítani. Az ír táncot eleinte dudán és hárfán játszott zenével kísérték. A 18. században, Írországban megjelent a táncmester. Vándorló tánctanár volt ő, aki faluról falura járt a megyében, és táncolni tanította a parasztokat. 1994-ben az Eurovíziós dalfesztiválon a Riverdance sztárja, Michael Flatley és partnernője, Jean Butler fordította a világ figyelmét az ír tánc felé. Azóta az ír sztepptánc virágkorát éli.

Az izgalmasnak ígérkező este a Babel Sound szervezésében valósul meg. A távoli kultúrák iránt érdeklődő közönség örömére a Babel Sound szervezői idén tavasszal – ahogy tavaly is – programsorozattal jelentkeznek a Fonó Budai Zeneházban. Érdemes figyelni a programot, mert minden alkalommal más-más nemzet zenéjét és táncát ismerhetjük meg a Fonóban. 2017. július 17. és 23. között pedig Balatonbogláron tudhatjuk meg, milyen is az, amikor a világ összefut.

Forrás és további infó:
Fonó Budai Zeneház
https://www.facebook.com/events/784597551714536/