Főkép

Egy tanulmányút zenei összegzése, négy utolsónak címkézett ének és egy közjátékok gyűjteményének titulált szimfónia – ezt nyújtja a Pannon Filharmonikusok budapesti sorozatának záró koncertje május 20-án a Müpában. A hangverseny programját egy nappal korábban, május 19-én a pécsi Kodály Központban is színpadra viszi az együttes.

 

Johann Sebastian Bach mindössze húsz éves volt, amikor a lakhelyétől 300 kilométerre fekvő Lübeckbe utazott kizárólag azért, hogy – akárcsak Händel, ő maga is − meghallgathassa Dietrich Buxtehude orgonajátékát. Célja nem más volt, minthogy tanuljon a dán-német orgonistától, aki a barokk orgonairodalom egyik legnagyobb zeneszerzője is egyben. A tanulmányút sikere c-moll passacaglia és fúga című művében kézzelfoghatóan tetten érhető, a kompozíció egyértelműen magán hordja Buxtehude hatását. A passacaglia népszerűségét jelzi egyrészt az, hogy több komponistát is megihletett, vagyis számos átirat készült belőle, másfelől az, hogy napjainkban is a koncerttermek kedvelt műsordarabja. A Pannon Filharmonikusok májusi koncertjein Ottorino Respighi nagyzenekari átirata hangzik el, melyet több mint kétszáz évvel a Bach-mű keletkezése után jegyez a szerző.

 

A PFZ májusi hangversenye a 2015/2016-os évad budapesti koncertsorozatának befejező etűdje. A passacagliát Richard Strauss Négy utolsó éneke követi, melyben Szabóki Tünde szopránénekesnő lesz az együttes partnere. A hangversenyt és egyben a fővárosi bérletes sorozatot is Johannes Brahms IV. szimfóniája zárja, a műről maga a szerző fogalmazta meg az alábbi gondolatot:

„Itt van néhány közjáték, amit együttesen általában szimfóniának neveznek… remélem, hogy a nagyközönség tetszését elnyeri majd. Bár tartok tőle, hogy túlságosan árad belőle a mi hűvösebb éghajlatunk.”

 

Passacaglia
2016. május 19. csütörtök, 19:00, Kodály Központ − Hangversenyterem
2016. május 20. péntek, 19:30, MÜPA − Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

J .S. Bach−Respighi: c-moll passacaglia, BWV 582
Richard Strauss: Négy utolsó ének
Johannes Brahms: IV. szimfónia

Közreműködik: Szabóki Tünde − szoprán
Vezényel: Vass András

 

Forrás és további információ: Pannon Filharmonikusok