Főkép

Lydia Lunch több A38-as fellépése után most a New York-i no wave színtér másik kulcsfigurája, a Teenage Jesus and the Jerks másik alaptagja, James Chance koncertezik Budapesten. Az első magyarországi koncertjét adó impulzív szaxofonos-énekes francia kísérőzenészeivel érkezik, hogy végigvezessen minket elképesztő életművén.

James Chance az új hullám, a no wave vagy a posztpunk ‒ nevezhetjük akárhogy ‒ egyik legnagyobb alakja, igazi legenda, és ez a szó ebben az esetben tényleg nem elcsépelt túlzás. A New York-i avantgárdrock-színtér zsenije, aki rövid életű, de annál nagyobb hatású zenekaraiban elemi erejű zenékbe zsúfolta össze a free jazz, a ska, a punk, a new wave, a noise, a funk és még ki tudja, mi minden elemeit.

Alig húszévesen került New York-ba, hogy dzsessz-szaxofonos legyen (egy ideig David Murraynél is tanult), de pillanatok alatt elsodorta a formálódó no wave-színtér. Létrehozta Contortions nevű zenekarát, ami Chance másik, Lydia Luch-csal alapított együttese, a Teenage Jesus And The Jerks mellett kulcsszereplője volt a híres No New York című válogatásalbumnak. A Brian Eno szerkesztette lemez a korszak meghatározó dokumentuma lett, és zenészek teljes nemzedékeire gyakorolt alapvető hatást.

Chance alakja zenészként és magánemberként is valóságos szobra a New York-i avantgárdnak. Rövid életű, intenzíven lángoló zenekarai, viharos magánélete, irgalmatlan tempója, impulzív személyisége a korszak egyik legérdekesebb figurájává teszi. Ezúttal francia kisérőzenekarával (amit jellemző módon, csak egy névelő megváltoztatásával nevezett el Les Contortionsnak) érkezik az A38 Hajóra, hogy első magyarországi koncertjén végigvezessen minket elképesztő életművén.

A zenekar tagjai
James Chance: ének, szaxofon
Pierre Fablet: gitár
Jacques Auvergne: basszusgitár
Alex Tual: dob

Lemezek
Buy, 1979
Off White (James White néven), 1980
Second Chance, 1980
Sax Maniac (James White néven), 1982
The Flaming Demonics (James White néven), 1983
Melt Yourself Down, 1986
Soul Exorcism, 1991
Lost Chance, 1995
Molotov Cocktail Lounge, 1996
White Cannibal, 2000
Sax Education, 2004
Incorrigible!, 2012

A Tudósok napjaink legkedvesebb szuper-gruppja: a mikrofonnál kegyetlen írónk és festőnk, a zenekar-alapító drMáriás énekel és fúj, jobbján Tövisházi Ambrus, aka Erik Sumo játszik billentyűs hangszereken, balján a Brains kiváló basszusgitárosa, Endrei Dávid nyomja a szédítő futamokat, míg a doboknál Jeli Gergely, a Duna-kanyar legjobb dobosa zúzza a bőröket.

A Tudósok a magyar underground legpatinásabb ékköve, amely majd három évtizedes fennállása során számtalanszor újult meg érintve, átalakítva, hasznosítva, újraértelmezve a punk, a jazz, a funk, a pop, a dadaista színház, a költészeti perfomansz, a fekete színház és egyéb műfajokat felállásában a duótól a nagyzenekarig.

A Tudósoknak Budapest mellett Londonban, Moszkvában és Ljubljanában is kiadták egy-egy lemezét, emellett számos nemzetközi turnéjukon felléptek olyan patinás klubokban, mint a New York-i Knitting Factory, az amszterdami Paradiso, a moszkvai Dom, a berlini Supamolly, a londoni Bull’n’Gate, a párizsi Instants Chavirés, a ljubljanai Cankarjev Dom és még sok más.

A zenekar tagjai
drMáriás: ének, altszaxofon, trombita
Tövisházi Ambrus: billentyűs hangszerek
Endrei Dávid: basszusgitár
Jeli Gergely: dob

Lemezek
Atom atom az a harcom, 1991
Ne aggyad az agyad!, 1993
Repülő tudomány, 1995
tisztAtiszt, 1997
Öntudomány, 1998
Nice Plain, 1999
Szupergyár, 2001
Mentés másként, 2003
I Live Science, 2005
The Best of Disco, 2006
Jedikém, gyere haza!, 2008
Dávid Ibolya titkos élete, 2009
Bocs, megölhetlek?, 2011
A legszebb szerelmes dalok, 2013
Éljen a Petőfi Rádió!, 2014

A PaprikaPaprika, Rupaszov Tamás egy angliai költözködés apropóján, alakult power folk formációja a folk és a punk energiáját ötvözi hegedű, basszusgitár és cajun formációban. Az első, angliai barátjuk költöztetése alatt lezajlott nyugat európai koncerteket a szélrózsa minden irányában lezajlott turnék követték, melyek folyamán az elműlt 3 évben a zenekar bejátszotta Franciaország, Belgium, Skócia, Hollandia, Szicilia, Szlovénia, Horvátország és Lengyelország klubjait, pubjait. Mindeközben a kezdetben Fekete Inci szerdai, kecskeméti moldvai táncházából hozott repertoár új hangzást és ízeket kapott és a műsor saját számokkal bővült.

A zenekar tagjai
Fekete Inci: ének, hegedű
Rupaszov Tamás: basszusgitár
Rupaszov Dániel: cajun

Lemezek
Folk Power, 2015

James Chance & Les Contortions (USA/F)
Tudósok, PaprikaPaprika
2016. május 18., szerda 19:30
A38 Hajó Koncertterem – Petőfi híd budai hídfő
Jegyár: 1500 Ft, elővételben kapható. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.
A PaprikaPaprika fellépését a Cseh Tamás Program támogatja.
A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

Forrás és további infó:
http://www.a38.hu/hu/program/james-chance-les-contortions-us-tudosok-paprikapaprika-hu

http://jameschanceofficial.blogspot.hu/

https://www.facebook.com/JamesChanceOfficial/

http://tudosok.com/

https://www.facebook.com/tudosok
http://www.trottel.hu/paprikpaprika/