Főkép

A francia-svájci trombitás, Erik Truffaz jó néhányszor megfordult már az A38 Hajón. Ezúttal megújult-átalakult kvartettjével (amelyben a dobos Marc Erbetta helyét a Tigran Hamasyannal együtt játszó ismert Arthur Hnatek vette át) érkezik, hogy frissen megjelent, Doni Doni című új nagylemezét mutassa be.

Erik Truffaz, a francia-svájci trombitás húsz éve a nu jazz emblematikus alakja. Korai, erős Miles Davis-hatásokat mutató lemezei mgalapozták hírnevét és stílusát: Truffaz sokáig maga volt a megtestesült kortárs cool. Finom balladák, laza blues-alapok, felettük a jellegzetes hangszínű trombita visszafogott és ökonomikus futamai - hogy aztán később Truffaz kacérkodjon a lassú hiphoppal és a spoken worddel is. A dzsesszvilág egyik legnagyobb kiadójához, a Blue Note-hoz szerződve aztán Truffaz-t szárnyára kapta a világhír.

Legutóbbi lemezein már erőteljesebben távolodik a Davis-hagyományoktól, egyre több elektromos-elektronikus elemet illesztve muzsikájába, d`n`b-, hiphop- és keleti zenei motívumokat használ, sőt, a kétezertízes évekre kifejezetten popos irányba indult el.

Bár Truffaz jellegzetes dzsessz-stílusa, játéka ezer közül felismerhető, rendkívül tág látókörű és sokoldalú művész. Repertoárján megtalálhatók klasszikus darabok (például Mozart művei), egy ideig a világhírű Orchestre de la Suisse Romande tagja is volt. 1990-től érdeklődése folyamatosan fordult a dzsessz felé, mindenekelőtt a már említett Miles Davis hatására. A kilencvenes évek első felében intenzíven turnézott, Montreaux-ben is többször lépett fel.

Mint a nu jazz egyik emblematikus figurája, egyáltalán nem zárkózott el az oly divatos elektronikus hatásoktól sem, így alakulhatott ki évek során együttműködő partnereinek meglehetősen eklektikus névsora: Pierre Henrytól Alex Gopherig, Bugge Wesseltofttól a St. Germainig, Ed Harcourttól DJ Camig és Amon Tobinig. Több projektet is működtet egyszerre, de legtöbbet talán klasszikus jazz-kvartettjével dolgozik. A kvartett tagsága idén átalakult: Truffaz emblematikus dobosa, Marc Erbetta távozott a zenekarból, és helyét a fiatal Arthur Hnatek, a Tigran Hamasyan mellől ismert muzsikus vette át.

Megújulva tér tehát vissza Truffaz az A38 Hajóra, 2016 januárjában megjelent, Doni Doni lemezének bemutatójára, hogy korábbi koncertjei után ismét bebizonyítsa: új lemezével zenészként, zeneszerzőként és előadóként is a legmagasabb színvonalat képviseli.

A zenekar tagjai:
Erik Truffaz: trombita
Marcello Giuliani: basszusgitár
Benoît Corboz: billentyűsök
Arthur Hnatek: dob

Lemezek:
Doni Doni, 2016
Being Human Being, 2014
El Tiempo de la Revolución, 2012
In Between, 2010
Benares, 2008
Mexico, 2008
Paris, 2008
Arkhangelsk, 2007
Saloua, 2005
The Walk of the Giant Turtle, 2003
Mantis, 2002
Bending New Corners, 1999
The Dawn, 1998
Out of a Dream, 1997

Erik Truffaz Quartet (CH)
Doni Doni lemezbemutató
2016. május 14., szombat 20:00
A38 Hajó Koncertterem – Petőfi híd budai hídfő
Jegyár: 5000 Ft, elővételben: 4500 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.
A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

Forrás és további infó:
http://www.a38.hu/hu/program/erik-truffaz-ch

https://www.facebook.com/eriktruffaz

http://www.eriktruffaz.com/