Főkép

Márciusban az egyik legígéretesebb fiatal jazzénekesnő, az egzotikus gyökerekkel rendelkező Cécile McLorin Salvant mutatkozik be a hazai közönségnek, míg júniusban egy igazi nagyágyút, az Elvis Costello fejét is elcsavaró Diana Krallt köszönthetik a rajongók a Müpa színpadán

 

Diana Krall nem szorul különösebb bemutatásra, hiszen az ötszörös Grammy-díjas jazz-zongorista több mint két évtizede állandó szereplője a nemzetközi zenei életnek. Nincs rajta kívül még egy jazzelőadó, akinek 8 lemeze is egyből a Billboard jazz albumokat tömörítő listájának élén nyitott volna. Több mint 15 millió korongot adott el eddig, ezek közül kilenc arany-, három platina- és hét többszörös platinalemez lett. Legújabb, sorban tizenkettedik albuma, a hangmérnöki munkáért Grammy jelölést kapott Wallflower tavaly februárban látott napvilágot, amelyen a kanadai énekesnő többek közt Paul McCartney, Elton John és Bob Dylan popslágereit bújtatja jazzköntösbe. Ez is remekül bizonyítja Krall megkérdőjelezhetetlen tehetségét, ahogy lemezről lemezre újabb, addig ismeretlen oldalát mutatja meg a közönségnek, mindezt a rá jellemző profizmussal és kifinomultsággal. Június 30-i koncertje méltó zárása lesz a Müpa 2015/16-os évadának, ahol az új album dalai mellett a régi slágerekre is számíthatnak a rajongók.

 

Cécile McLorin Salvant még csak idén lesz huszonhét éves, ám könnyen lehet, hogy március 11-i koncertjén a Müpában már Grammy-díjjal büszkélkedő énekesnőt hallhatunk a színpadon. A francia és haiti gyökerekkel rendelkező, Miami születésű Cécile 2010-ben adta ki első szólóalbumát, majd ugyanebben az évben megnyerte a kiemelkedő presztízsű Thelonious Monk Nemzetközi Jazzversenyt. Rövidesen elkészíthette WomanChild című lemezét, amelyet Grammy-díjra jelöltek a legjobb vokális jazzalbum kategóriájában. S úgy tűnik, nem tud hibázni, mert For One to Love című 2015-ös albuma, melyen már öt eredeti szerzemény is található az örökzöldek mellett, ismét Grammy-várományos. A kritikusok a fiatal jazz-énekesnők egyik legeredetibb és legkarakteresebb előadójának tartják, aki sokoldalúságát többek között barokk zenei tanulmányainak is köszönheti. Billie Holiday és Ella Fitzgerald modernkori trónkövetője a világ élvonalába tartozó ritmusszekcióval érkezik a Fesztivál Színházba, hogy többek között az erős nőkről és a szerelemről énekeljen. 

 

A Müpa+ hűségprogram Arany és Platina szintet elért tagjai elővásárlásban 2016. január 21-én 10 órától válthatnak jegyeket a honlapon és a Müpa jegypénztáraiban. A nagyközönség számára január 22-én 10 órakor indul a jegyértékesítés.

 

Diana Krall

2016. június 30. csütörtök, 19:30 — 22:00

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

 

Cécile McLorinSalvant

2016. március 11. péntek, 20:00 — 22:00

Fesztivál Színház

 

Forrás ás további információk:

https://www.mupa.hu/program/diana-krall-2016-06-30_19-30-bbnh

https://www.facebook.com/events/450966758433577/

https://www.mupa.hu/program/cecile-mclorin-salvant-2016-03-11_20-00-fesztivalszinhaz

https://www.facebook.com/events/1546806298965239/