Főkép

A kortárs amerikai gitáros-dalszerző mozgalom egyik legnagyobb reménysége a chicagói Ryley Walker, aki idén jelentette meg második lemezét. Ha két szóval kell jellemeznünk, annyit mondunk: Van Morrison. Hetvenesévek-fíling, jazz, folk, bluesrock és ezernyi minden keveredik Ryley Walker fantasztikus gitárjátékában és énekében.

 

Ryley Walker még csak 26 éves, alig van túl második nagylemezén, de máris mindenki Van Morrison utódaként emlegeti. A nagyszerű technikájú gitáros, aki mellesleg dalszerző-énekes is… vagy inkább a remek dalszerző, aki mellékesen gitározik is… Ezt jóformán maga Ryley Walker sem tudja eldönteni. Tavasszal megjelent, Primrose Green című albuma tele van remekbeszabott revivalist folk-rock dalokkal, amikben az akusztikus gitár éppoly fontos, mint az agyontorzított effektek. Ugyanakkor éppen pár napja lepte meg közönségét a Soundcloudon egy súlyos és zseniális noise EP-vel.


A Primrose Green varázslatos szövésű album, dalszerzői, hangszerelési ötletek végtelen áradata. Pszichedélia, folk, a Nagy Amerikai Daloskönyv, sztenderdek, hetvenes évekbe visszanyúló blues-rock, chicagói avantgárd jazz kavarog ezen az albumon, amire tényleg csak azt lehet mondani, hogy valami modernizált Van

Morrison. Nem kétséges, hogy Ryley Walker az elkövetkező évek egyik legnagyobb dalszerző-előadója lesz, technikai tudással, bátorsággal, kísérletező kedvvel és önálló hanggal. Talán az utolsó pillaantok egyike, hogy ilyen meghitt, bensőséges környezetben láthatjuk-hallhatjuk, mint az A38 Hajó kiállítótere.

 

Lemezek

Primrose Green, 2015

All Kinds of You, 2014

 

Ryley Walker (USA) solo

2016. február 3., szerda 20:00

A38 Hajó Kiállítótér – Petőfi híd budai hídfő

Jegyár: 3000 Ft, elővételben: 2500 Ft.

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

 

Forrás és további infó:

http://www.a38.hu/hu/program/ryley-walker-us

http://ryleywalker.com/

https://www.facebook.com/Ryley-Walker-1405815259669307/

https://soundcloud.com/walker-ryley