Főkép

A Budapest Music Center (1093 Budapest, Mátyás utca 8.) elsődleges célja egy olyan zenei információs központ kialakítása volt, amely összegyűjti és nemzetközi viszonylatban is hozzáférhetővé teszi a magyar klasszikus és jazz zenészek, valamint a magyar kortárs zenedarabok adatait. A BMC 1997 óta szervez klasszikus, kortárs- és jazz zenei rendezvényeket. A Kálvin tér szomszédságában elhelyezkedő komplexum térkialakítása és belsőépítészete ötvözi a környékre jellemző neoklasszicista építészetet a XXI. századi modernitással. Kitűnő akusztikai tulajdonságokkal bíró koncertterme kiemelkedő minőségű hang-, fény- és színpadtechnikával felszerelt, amely a legkülönfélébb rendezvény-igények kielégítésére alkalmas. Az épület központi helyisége kifejezetten kamarateremnek épült - elsőként Budapesten - különleges figyelmet szentelve a klasszikus kamarazenének. A magyar és nemzetközi sztárokat felléptető Opus Jazz Club méltán tartozik Európa élvonalbeli helyszínei közé, ahová a környező országokból is ellátogatnak a jazz-rajongók. Az éttermet is magában foglaló klub exkluzív összejövetelek ideális helyszíne, nemzetközi konyhája különleges menükkel várja a vendégeket.

BMC – Opus Jazz Club

2015.07.09., Csütörtök 21.00
Gadó Gábor Trió, vendég: Bacsó Kristóf
Közreműködik:
Gadó Gábor - gitár
Horváth Balázs - nagybőgő
Csízi László - dob
Bacsó Kristóf - szaxofon
Gadó Gábort trió formációban viszonylag ritkán hallhatjuk, az Opusban ilyen felállással utoljára 2013 júliusában lépett fel, akkor Barcza-Horváth József és Miklós Szilveszter társaságában. Az 1957-es születésű európai hírű gitáros-zeneszerző ezúttal egy „háromgenerációs” trióval jelentkezik, nagybőgőn a Borbély Műhelyből is jól ismert, negyvenes éveinek elején járó Horváth Balázzsal, a doboknál pedig az egyre többet foglalkoztatott, igen tehetséges, alig 25 éves Csízi Lászlóval.
Jegyár: 1000 Ft

2015.07.10., Péntek 21.00
Take the MOL Train: Pulcinella (F)
Közreműködik:
Florian Demonsant - tangóharmonika
Ferdinand Doumerc - szaxofon, fuvola, metallofon
Jean-Marc Serpin - nagybőgő
Pierre Pollet - dob
A franciák iránti elfogultsággal aligha vádolható angolszász sajtó fenti idézetei jól illusztrálják a Toulouse-i jazz szcéna négy jelentős alakja által alapított Pulcinella magával ragadó energiáját és termékeny képzeletét. A kompozíciókból és hangszerelésekből kibomló különleges és egyedi történeteik révén bepillanthatunk a Pulcinella invenciózus, eredeti zenei világába. Aligha lehetne őket bárhová is besorolni, hiszen zenéjük telis-tele van színekkel és kiszámíthatatlan karakterekkel. A Pulcinella „mindenevő”, a dzsessz valamennyi válfaját játsszák, de szeretik a rockot és a tangót, s a musette éppúgy rajongásuk tárgya, mint a kelet-európai zene ..., ha mindezzel csillogóbbá és, színessebbé varázsolhatják zenei történeiket.
Jegyár: 1500 Ft

2015.07.11. Szombat 21.00
Szakcsi Trió
Közreműködik:
Szakcsi Lakatos Béla - zongora
Horváth „Plútó” József - basszusgitár
Jellinek Emil „Emilio” - dob, ének
Szakcsi Lakatos Béla a magyar jazz külföldön is ismert, kiemelkedő, igazán emblematikus alakja, a magyar jazz kevés Kossuth-díjasainak egyike. Különböző formációival rendszeres vendége az Opus Jazz Clubnak, de neves tengerentúli muzsikusokkal fellépett már a BMC koncerttermében is. Hetven felett is éppolyan energiákkal dolgozik, mint egész pályafutása során, s a komponálás mellett továbbra is folyamatosan koncertezik. A nála közel két generációval fiatalabb ritmusszekciójú triójával legutóbb januárban lépett fel az Opusban. A csapat tökéletes összhangban működik együtt, persze nem csoda ha abban a kitűnő zongorista mellett Horváth Plútó József basszusgitározik, a doboknál pedig Emiliót, azaz Jellinek Emilt láthatjuk-hallhatjuk, aki természetesen énekelni is fog néhány számban.
Jegyár: 1000 Ft

2015.07.17., Péntek 21.00
j(A)zz! - Christoph Pepe Auer (A): Songs I Like
Közreműködik:
Christoph Pepe Auer - klarinét, szaxofon, pepephon
Christian Bakanic - tangóharmonika, billentyűs hangszerek
Matthias Loibner - tekerőlant
Marie Spaemann - cselló, ének
Gregor Hilbe - dob, elektronika
A szaxofonos, klarinétos és egyben a Session Work Records alapítója, Christoph Pepe Auer egyike az osztrák jazz legígéretesebb tehetségeinek. A rangos osztrák Hans-Koller-díjat immár két alkalommal elnyert művész pályája kezdetétől fogva aktív tagja különböző zenekaroknak, projekteknek és művészi együttműködéseknek (Jazzwerkstatt Wien és Graz, Tonkünstler-Orchester Niederösterreich, Grazi Filharmonikusok). Ezek egyike, a Phoen szaxofon-kvartett 2014 novemberében lépett fel az Opus Jazz Club színpadán.
Jegyár: 1500 Ft

2015.07.18., Szombat 21.00
Jazzy Live: Jazzrael, vendég: Szőke Nikoletta
Közreműködik:
Bíró Nóra - ének
Jáger Bandi - zongora
Csejtei Ákos - szaxofon
Horváth „Plútó” József - basszusgitár
Bordás József - dob
Szőke Nikoletta - ének
A Jáger Bandi vezetésével 2006-ban alakult Jazzrael Magyarországon egyedülálló világzenei formáció. Az együttest országosan elismert jazz zenészek alkotják, a dalok instrumentális és énekes formában hallhatók. Ahogy nevük is mutatja, elsősorban a tradicionális szefárd zsidó zenei hagyományokból merítenek, de feldolgoznak a térség más zenéiből is, így az arab, sőt a rai (az oráni, algériai beduin zene összefonódása spanyol, francia, afrikai zenei formákkal) elemei is felismerhetőek egyes darabjaikban. Nem jazzesített népzenét játszanak, hanem a folklór egy egészen egyedi, különleges interpretálását hallhatjuk tőlük, alaposan átszőve jazz improvizációkkal. A világzenei paletta különleges színe, profi zenekar tolmácsolásában – ez a Jazzrael.
Jegyár: 1500 Ft

2015.07.24., Péntek 21.00
Jazzy Live: Mózes Tamara – lemezbemutató szólókoncert
Közreműködik:
Mózes Tamara - ének, zongora
vendég:
Benkó Ákos - dob
Mózes Tamara zongorista-énekesnő hazánkban egyedi műsorral képviseli a fiatal jazzgenerációt. Új lemeze szólóalbum, ének-zongorára, saját szerzeményekkel, és a francia Parallel Records gondozásában jelenik meg 2015 júliusában.
Tamara több nemzetközi verseny díjazottja, koncertek, fesztiválok rendszeres fellépője. 2007-ben diplomázott a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongoraszakán. Klasszikus zenei képzésével párhuzamosan kezdett el foglalkozni a jazz műfajával, és zeneakadémiai diplomája után a párizsi Conservatoire National de Région jazzének- és improvizáció szakán folytatta tanulmányait, ahol kiemelkedő eredménnyel végzett. 2011-ben Francia Állami Ösztöndíjat kapott, 2012 tavaszán pedig háromhetes szólóturnéra utazott az Egyesült Államokba. 2015-ben elnyerte az állami Lakatos Ablakos Dezső jazz előadóművészi ösztöndíjat.
Első albuma, az In Spring, 2010-ben jelent meg, 2014-ben francia zenészekkel Párizsban készítette el Album of the Ear című következő lemezét. Mindkét album kiváló minősítést kapott a Gramofon zenei magazintól.
Jegyár: 1500 Ft

2015.07.25., Szombat 21.00
Ektar Instrumental Quintet
Közreműködők:
Szőke Szabolcs - gadulka, array mbira
Kardos Dániel - gitár
Váczi Dániel - szaxofon
Benkő Róbert - nagybőgő
Sárvári Kovács Zsolt - dob
A 2002 óta fennálló zenekar improvizatív kamarazenét játszik, kompozícióikat balkáni, távol-keleti és afrikai zenei kultúrák inspirálták, de a szigorúbban szerkesztett darabokban a középkori zene, az európai népzenék és a kortárs zene hatásai egyaránt fellelhetőek. Nevük egyben ars poeticáéjuk is, hiszen az Ek-tar indiai szó jelentése egy-húr: a négy muzsikus kifejezésben, melodikus variációkban, ritmikában igyekszik úgy összeolvadni, mintha valóban egy húron játszana. Eszköztárukban egyaránt szerepelnek hagyományos jazzhangszerek és egészen különleges, egzotikus instrumentumok – mint például a balkáni 14 húros vonóshangszer, a gadulka, vagy a 4 oktávos afrikai eredetű, 120 fémlapból álló metallofon hangszer, az array mbira – , melyek mind a kompozíciókban, mind szabad rögtönzéseikben együtt, egymással harmonikus kölcsönhatásban szólalnak meg.
Jegyár: 1000 Ft

2015.07.30., Csütörtök 21.00
Polska Jazz: Grzegorz Karnas Trio és Lukács Miklós (PL/H)
Közreműködik:
Grzegorz Karnas - ének
Lukács Miklós - cimbalom
Mariusz Praśniewski - nagybőgő
Sebastian Frankiewicz - dob
Grzegorz Karnas az egyik legeredetibb lengyel jazzénekes, akinek nemzetközi népszerűsége is töretlenül növekszik. Az énekes pár éve megnyerte a neves francia Crest Jazz Vocal énekversenyt, a szintén francia Jazzman magazin a meghatározó európai énekesek közé sorolta, s immár a legrangosabb fesztiválok fellépője.
Ebben az ismertségben nem kis szerepet játszik az énekesnek a BMC Recordsnál megjelent két lemeze is, melyeken saját lengyel trióját Lukács Miklós cimbalmossal kvartetté bővült formációjával hallható, s melyek kiemelkedő fogadtatásra leltek mindenütt. A 2013-ban megjelent Audio Beads bekerült a meghatározó jazz havilap, a The New York City Jazz Record éves listáján 2013 legjobb öt vokális jazzalbuma közé. „Grzegorz Karnas a jazz jövője felé pillant az elmúlt évek egyik legvonzóbb experimentális vokális jazz albumával” – írta róla méltatásában az újság kritikusa, Katie Bull.
Az ezt követő 2014-es Vanga albumot az amerikai, francia, német, portugál, holland, lengyel, cseh szlovák és magyar sajtó egyaránt az egekig magasztalta.
Jegyár: 1000 Ft

2015.07.31., Péntek 21.00
Kéknyúl Hammond Band
Közreműködik:
Andrew Hefler - ének
Premecz Mátyás - Hammond orgona
Jász András - altszaxofon
Ávéd János - tenorszaxofon
Bognár Attila - pozan
Puskás Csaba - trombita
Csókás Zsolt - gitár
Bata István - basszusgitár
Badics Márk - dob
Premecz Mátyás neve a hazai közönség számára két dologgal forrt össze: lendületes zenekarokkal (többek közt The Qualitons, Barabás Lőrinc Eklektric, de ő kísérte Jackie Orszáczkyt is utolsó hazai turnéján) és egy óriási Hammond orgonával. Utóbbi hangszer lehetőségeinek határtalan kihasználására alapította a Kéknyúl zenekart, amely azonban hamar sokkal több lett egy Hammond-bemutató látványosságnál. Mátyás kompozíciói ugyanis épp annyi színt és játékosságot tartalmaznak, amennyiben a zenei univerzum legkülönbözőbb sarkából érkező hallgatók is találnak maguknak kapaszkodnivalót: nem csoda, hogy koncertjeiken egyaránt találunk motoros rockereket és Tisza cipős tinédzsereket, a jazzrajongókról nem is beszélve. A zenekar Nahát babám című bemutatkozó lemeze 2010 júniusában jelent meg. A csapathoz ezután csatlakozott Andrew Hefler, a kaliforniai származású, de hazánkban alkotó színész, énekes, tréner, és a vele való közös munka gyümölcse lett a 2014 elején megjelent, zömében soul és funk szerzeményeket tartalmazó The Wind Plays Me c. album.
Jegyár: 1500 Ft

Forrás és további információ: Budapest Music Center