Főkép

A Budapest Music Center (1093 Budapest, Mátyás utca 8.) elsődleges célja egy olyan zenei információs központ kialakítása volt, amely összegyűjti és nemzetközi viszonylatban is hozzáférhetővé teszi a magyar klasszikus és jazz zenészek, valamint a magyar kortárs zenedarabok adatait. A BMC 1997 óta szervez klasszikus, kortárs- és jazz zenei rendezvényeket. A Kálvin tér szomszédságában elhelyezkedő komplexum térkialakítása és belsőépítészete ötvözi a környékre jellemző neoklasszicista építészetet a XXI. századi modernitással. Kitűnő akusztikai tulajdonságokkal bíró koncertterme kiemelkedő minőségű hang-, fény- és színpadtechnikával felszerelt, amely a legkülönfélébb rendezvény-igények kielégítésére alkalmas. Az épület központi helyisége kifejezetten kamarateremnek épült - elsőként Budapesten - különleges figyelmet szentelve a klasszikus kamarazenének. A magyar és nemzetközi sztárokat felléptető Opus Jazz Club méltán tartozik Európa élvonalbeli helyszínei közé, ahová a környező országokból is ellátogatnak a jazz-rajongók. Az éttermet is magában foglaló klub exkluzív összejövetelek ideális helyszíne, nemzetközi konyhája különleges menükkel várja a vendégeket.


BMC – Könyvtár

2015.04.03., péntek 18.00
A csellószvit-univerzum III. - Fazekas Gergely előadása
Pablo Casals meg a többiek
Közreműködik: Fazekas Gergely - zenetörténész
Miként viszonyultak a Bach halálát követő évtizedekben a csellószvitekhez, s hogyan kezelte a műveket a 19. század? Hány évig várt a csellószviteket tizenhárom évesen felfedező Pablo Casals, hogy koncerten eljátssza a darabokat, s hogy lemezen rögzítse a teljes sorozatot? Miként határozta meg Casals varázslatos felvétele az utána következő csellista generációk látásmódját? Nemcsak ezekről a kérdésekről lesz szó a sorozat harmadik estjén, hanem a csellószvitek különféle kiadásairól és átdolgozásairól is, illetve a hangszerválasztás kérdéséről, amely korántsem tűnik olyan egyértelműnek, mint ahogyan sok mai csellista képzeli.
A belépés ingyenes!

2015.04.11., szombat 15.30
Furulya XXI - Ismeretterjesztő előadás és koncert Bali Jánossal 4.
Kitekintés
A furulya határ-hangszer: története során mindvégig az egyik legfontosabb amatőr hangszer és a hivatásos zenei élet fontos szereplője. A barokk operákban a túlvilág és a természet szimbóluma. Ma régizenei és kortárs zenei hangszer, óriási iramban gyarapodó virtuóz repertoárral, kapcsolattal a népzenével és jazz-zel. A BMC könyvtárában rendezendő 4 részes előadás- és koncertsorozatunk a hangszer 21. századi helyzetét gondolja át.
15:30 Szokolay Dongó Balázs, Pásztor Endre (hangszerkészítő) és Bali János beszélget: Furulya – népzene – jazz
17:00 Szokolay Dongó Balázs és Borbély Mihály koncertje
A belépés díjtalan!

2015.04.14., kedd 18.00
Moziestek Arvo Pärttel – Hangok és csend - Utazások Manfred Eicherrel
2015-ben világszerte koncertekkel és egyéb rendezvényekkel tisztelegnek a 80 éves Arvo Pärt előtt. A világhírű észt zeneszerző művei nem csak lemezfelvételeken és koncerttermekben hallhatók, hanem igen gyakran a moziban is, hiszen zenéje számtalan rendezőt megihlett Jean-Luc Godardtól Tom Tykweren át a tavalyi Oscar-díjas Paolo Sorrentinóig.  Az Észt Intézet filmklubjában olyan játék- és dokumentumfilmeket tűzünk műsorra, amelyekben felcsendül Arvo Pärt zenéje, továbbá 2 róla szóló portréfilmet is bemutatunk.
A vetítések előtt Kolozsi László zene- és filmkritikus, a MOME tanára, a fidelio.hu, a revizor.hu és a Filmvilág munkatársa tart bevezetőt.
HANGOK ÉS CSEND – UTAZÁSOK MANFRED EICHERREL
(Sounds and Silence – Travels With Manfred Eicher)
svájci dokumentumfilm, 2009, rendezte: Peter Guyer, Norbert Wiedmer
87 perc, magyar felirattal
A filmben elhangzó Pärt-művek: Tabula rasa, Für Lennart in Memoriam és Da Pacem Domine.
A belépés díjtalan!

2015.04.18., szombat 18.00
A Gadó Gábor Trió és a BHKZ Akadémia vonósegyüttese
Gadó Gábor és a Gémesi Géza vezette vonószenekar tavalyi első találkozása kölcsönösen új távlatokat nyitott meg a két zeneszerző előtt. Mostani első nyilvános bemutatkozásuk is közös ideáljaik jegyében fogant, s reményeik szerint hosszú távú együttműködésüknek ez csak egy állomása. Gadó ismertebb szerzeményei (mint például a Greetings from the Angel vagy a The Wisdom Of The Sands) mellett újabb kompozíciókkal is jelentkezik, Gémesi pedig a hangszerelés mellett kisebb-nagyobb kommentárokkal csatlakozik az alkotói folyamatba. 
A belépés ingyenes!

2015.04.19., vasárnap 17.00
Concerto Mesteriskola - „Gyökerek és ágak” - dokumentumfilm Auer LipótrólKönyvtár
„AUER LIPÓT Veszprémtől Szentpéterváron át New York-ig ívelő páratlan életútja, művészi és pedagógusi nagysága nyilvánvaló tény. Rendkívüli az adósságunk, hogy ezt Magyarországon és külföldön is bemutassuk. A mi feladatunk az, hogy méltón őrizzük emlékét azoknak a magyaroknak, akikre büszke a nagyvilág, de akikről eddig méltatlanul hallgatott hazájuk” – olvashatjuk a film alkotóinak ajánlását
A film alkotói:
Szerkesztő: Kováts Péter
Koncertfelvételek vezető operatőre: B. Marton Frigyes HSC
Rendező: Bárány László Producer: Bárány László, Kováts Péter
Gyártó: olive art - film productions
Partnerek: Light Odyssey, Mendelssohn Kamarazenekar, Somody Stúdió, Tumbi Film
A vetítés után Kováts Péter hegedűművész beszél a filmről és Auer Lipótról.
További információk a Concerto Budapest honlapján érhetőek el.
Az előadás INGYENES, de regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni az info@concertobudapest.hu címen lehet április 17-én 14 óráig.


BMC – Koncertterem

2015.04.02. Csütörtök 19.30
Liszt Ferenc Kamarazenekar - Kortárs sorozat II.
Műsor:
Nino Rota: Concerto per archi
Sebők Péter: Fantázia klarintéra és vonószenekarra
Peter Warlock: Capriol suite
Gershwin- és Enrico Pieranunzi-dalok
Közreműködik:
Harcsa Veronika - ének
Varga Gábor - klarinét
Liszt Ferenc Kamarazenekar
„A Rolla János vezette Liszt Ferenc Kamarazenekar impozáns múlttal bír, 1963 óta a zeneélet legkiválóbb szólistáinak tucatjaival játszottak együtt, a Carnagie Halltól a Suntory Hallig a legnívósabb koncerthelyek vendégei lehettek; ... Töretlen élvonalbeliséghez pont az a hallatlan kísérletező kedv a kulcs, amivel folyamatosan tágítanák a határaikat. A játszótársak bátor, akár formabontó választása, az újra való nyitottság – ahonnan aztán nyugodt lélekkel lehet visszalépni, és megidézni akármilyen zenei hagyományt.” - ekultura
Ezen az estén a vonószenekarral Harcsa Veronika Gershwin és Enrico Pieranunzi-dalokat ad elő.
Jegyek 2500 forintos áron kaphatók a helyszínen, az InterTicket országos JEGYPONT hálózatában, valamint a JEGY.HU oldalon.

2015.04.08., szerda 19.00
Joseph Haydn - Esterházy Péter: Hét utolsó szó
Műsor: Joseph Haydn - Esterházy Péter: Hét utolsó szó
Közreműködik: Budapest Sound Collective
Vezényel: Dubóczky Gergely
Esterházy Péter szövegét előadja: Mácsai Pál és Hámori Gabriella
Látvány: Izsák Lili
Joseph Haydn ezt a művét a dél-spanyol város, Cadiz felkérésére komponálta 1785-ben. A templom belső terét fekete kendőkkel fedték be, csak középen világított egy lámpa. Haydn Krisztus hét utolsó szava a keresztfán (Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze) című műve a cadizi püspök prédikációjával hangzott el, amelyet a hét szóhoz adott elő a húsvéti liturgia részeként.
Jegyár: 2500 Ft

2015.04.10., péntek 19.45
A Budapesti Fesztiválzenekar kortárs estje
Műsor:
David Lang: These broken wings
Steven Mackey: Suite: Slide
Bella Máté: Chuang Tzu`s Dream
Pierre Boulez: Le marteau sans maître
Közreműködik:
Budapesti Fesztiválzenekar
Károlyi Katalin - alt
Szabó Péter - cselló
Vezényel: Rácz Zoltán
A BFZ kortárs zenei programjában ezúttal egy „élő klasszikus” huszadik századi szerző, Pierre Boulez mellett két ötvenes éveiben járó amerikai komponista és egy fiatal magyar zeneszerző műve szólal meg. Boulez Gazdátlan kalapács (Le marteau sans maître) című darabját az Új zene Nemzetközi Társasága 29. Fesztiválján, Baden-Badenben mutatták be 1955-ben.
Jegyár: 3000 Ft

2015.04.11., szombat 15.00
A MOL bemutatja: Fülbe-való - zenetörténeti bolhapiac tizenéveseknek II.
Soli deo gloria avagy a zeneszerzői ihlet és forrása
Műsorvezető: Eckhardt Gábor
Közreműködnek az Új Európa Alapítvány fiatal zenész támogatottjai
A sorozat voltaképp a tehetségről szól, annak minden örömével, küzdelmével és bújával-bajával; az alkotás tehetségéről otthon és a színpadon. Vajon milyen lehetett „csodagyereknek” lenni 300 évvel ezelőtt? Vajon mit érez a szerző, amikor komponál, és mit érez a néző, amikor hallgatja a darabot? Kivel kell egyáltalán versenyezni? Miért hisztisek a sztárok? Eckhardt Gábor Liszt-díjas zongoraművész oldott stílusú, interaktív, humorral átszőtt és vetítéssel egybekötött sorozata a tizenéves általános és középiskolásoknak szól. Kérdések és rejtvények – és persze jutalom a megfejtőknek! Ráadásul az elmúlt századok nagy zeneszerzőit a jövő ígéretes fiatal zenészei idézik elénk.
Jegyek 1000 forintos áron kaphatók a helyszínen, az InterTicket országos JEGYPONT hálózatában, valamint a jegy.hu oldalon.

2015.04.16., csütörtök 19.30
Pasztircsák Polina (ének) és Jan Philip Schulze (zongora) koncertje
A Budapesti Tavaszi Fesztivál programja
Műsor:
Maurice Ravel: Öt görög népdal
Bartók Béla: Tót népdalok
Liszt Ferenc: Oh! quand je dors (Óh, mikor alszom)
Liszt Ferenc: Freudvoll und leidvoll (Öröm és bánat)
Dohnányi Ernő: Heindl-dalok, op. 14 - részletek
Liszt Ferenc: Comment, disaient-ils (Így mondták ők)
Liszt Ferenc: Enfant, si j`étais roi (Gyermek, ha király lennék)
Claude Debussy: Beau soir (Szép este)
Kurtág György: Rekviem a kedvesért, op. 26
Claude Debussy: Clair de lune (Holdfény)
Claude Debussy: Fantoches (Bábok)
Kodály Zoltán: A tavasz
Kodály Zoltán: Árva madár
Kodály Zoltán: A csitári hegyek alatt
Kodály Zoltán: Várj meg madaram
Közreműködik:
Pasztircsák Polina - ének
Jan Philip Schulze - zongora
Egészen különleges és változatos, stíluskorszakokon átívelő programmal lép közönség elé Pasztircsák Polina. A művésznő a közelmúltban különleges zenei képességével és színészi alakításaival keltett feltűnést, Selmeczi György Spiritiszták című operájának női főszerepében varázslatos kisugárzású alakítást nyújtott.
Jegyek 2000 forintos áron kaphatók a helyszínen, valamint a www.btf.hu oldalon.

2015.04.17., péntek 19.30
Rohmann Ditta csellókoncertje
A Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös program
Műsor:
Johann Sebastian Bach: Szvitek szólógordonkára (No. 1, BWV 1007; No. 3, BWV 1009; No. 5, BWV 1011)
Közreműködik:
Rohmann Ditta - cselló
Rohmann Ditta, generációjának egyik kiemelkedő csellistája, a múlt évben játszotta lemezre Bach hat gordonkaszvitjét, a hangszer repertoárjának kultikus darabjait. A két lemez kritikai fogadtatását elragadtatott hangok jellemezték. A fiatal művésznő most két egymást követő napon szólaltatja meg a teljes sorozatot.
Jegyek 2000 forintos áron kaphatók a helyszínen, valamint a www.btf.hu oldalon.

2015.04.18., szombat 19.30
Rohmann Ditta csellókoncertje
A Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös program
Műsor:
Johann Sebastian Bach: Szvitek szólógordonkára (No. 2, BWV 1008; No. 4, BWV 1010; No. 6, BWV 1012)
Közreműködik:
Rohmann Ditta - cselló
Rohmann Ditta, generációjának egyik kiemelkedő csellistája, a múlt évben játszotta lemezre Bach hat gordonkaszvitjét, a hangszer repertoárjának kultikus darabjait. A két lemez kritikai fogadtatását elragadtatott hangok jellemezték. A fiatal művésznő most két egymást követő napon szólaltatja meg a teljes sorozatot.
Jegyek 2000 forintos áron kaphatók a helyszínen, valamint a www.btf.hu oldalon.

2015.04.19., vasárnap 11.00
ZeneHajó Hajós Andrással és a Modern Art Orchestrával
Közreműködik: Modern Art Orchestra
Vezényel: Fekete-Kovács Kornél
Műsorvezető: Hajós András
A kapitány Hajós András, aki nemcsak sok hangszeren játszó zenész és zeneszerző, hanem a stand-up comedy műfajának egyik legsziporkázóbb magyarországi figurája. A legénység a Modern Art Orchestra fiatal zenészei közül kerül ki, akik garantáltan együtt „rosszalkodnak” a gyerekekkel.
Jegyek 1500 (normál jegy) és 4500 (családi jegy: 2 felnőtt és 2 gyerek részére) forintos áron kaphatók a helyszínen, az InterTicket országos JEGYPONT hálózatában, valamint a jegy.hu oldalon.

2015.04.19., vasárnap 19.30
MAO szerzői est sorozat – „Semmi vagyok” – Ávéd János szerzői estje
Közreműködik:
Ávéd János - szaxofon
Fenyvesi Márton - gitár
Modern Art Orchestra
Művészeti vezető: Fekete-Kovács Kornél
A Modern Art Orchestra megalakulása óta figyelmet fordít arra, hogy teret kínáljon fiatal, kiemelkedő tehetségű hangszeres zeneszerzők számára a közös műhelymunkára és az egyedi kreatív kibontakozásra. Ennek jegyében zajlik a zenekar szerzői estjeinek a sorozata. A koncerten a zenekar szaxofonművésze, Ávéd János mutatja be szerzeményeit.
Jegyek 1500 forintos áron kaphatók a helyszínen, az InterTicket országos JEGYPONT hálózatában, valamint a jegy.hu oldalon.

2015.04.22., szerda 19.30
Dobra János és a Budapesti Tomkins Énekegyüttes
A Budapesti Tavaszi Fesztivál programja
Műsor:
Giovanni Giacomo Gastoldi: Balletti
Gioacchino Rossini: I gondolieri; La Passeggiata
Johannes Brahms: Paganini-variációk, op. 35
Johann Strauss: An der schönen blauen Donau, op. 314
Bartók Béla: Négy szlovák népdal
Bárdos Lajos: Csillagvirág
Kodály Zoltán: Esti dal
Bárdos Lajos: Széles a Duna
Karai József: Vidám nóta
Liszt Ferenc: 12. magyar rapszódia
Néger spirituálék
Közreműködik:
Szilasi Dávid - zongora
Művészeti vezető: Dobra János
Az 1978-ban alapított Budapesti Tomkins Énekegyüttes szinte hagyomány nélkül, elsőként fordult egy Magyarországon alig-alig ismert, ugyanakkor rendkívül gazdag és értékes repertoár felé. A Budapesti Tavaszi Fesztiválon a legkülönbözőbb korszakok és stílusirányzatok mesterműveiből hallhatunk egy válogatást és találkozhatunk egy ígéretes, zongoristával, Szilasi Dáviddal. A tizenhét éves, poétikusan játszó muzsikust a Virtuózok című műsorban nyújtott teljesítménye nyomán egy ország zárta a szívébe.
Jegyek 1500 forintos áron kaphatók a helyszínen, valamint a www.btf.hu oldalon.

2015.04.25., szombat 19.30
Arve Henriksen és a Trio Mediæval (N)
A Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös program
Közreműködik:
Arve Henriksen - trombita
Anna Maria Friman - ének, hegedű, hardanger fidula
Linn Andrea Fuglseth - ének
Berit Opheim - ének
A norvég jazz trombitás, Arve Henriksen és az oslói, elsősorban középkori zenére specializálódó énekes Trio Mediæval együttműködése sok tekintetben egy másik norvég jazz fenomén, Jan Garbarek és a Hilliard Ensemble két évtizeddel ezelőtti, Officium című projektjéhez hasonló. S nemcsak elvében - hogyan lehet fél évezredes dallamokat a kortárs jazz felől megközelíteni -, hanem minőségében is. Henriksen különleges előadásmódja, hangszerének meglepő színei misztikus kapcsolatot létesítenek egy ősi és mélységesen spirituális zenei világgal.
Jegyek 3000 forintos áron kaphatók a helyszínen, valamint a www.btf.hu oldalon.

2015.04.26., vasárnap 19.00
Budapesti Vonósok és Louise Alder
Műsor:
Edvard Grieg: Holberg-szvit, Op. 40
Gerald Finzi: Dies Natalis, Op. 8
Joseph Haydn: G-dúr (Palindrom) szimfónia, no.47 Hob. I:47
Wolfgang Amadeus Mozart: Exsultate, jubilate K. 165/158a
Közreműködik:
Louise Alder - szoprán
Budapesti Vonósok
Hangversenymester: Pilz János
Művészeti vezető: Botvay Károly
A dán-norvég humanista drámaíró, Ludvig Holberg születésének 200. évfordulója alkalmából 1884-ben írt Holberg-szvitet Grieg eredetileg zongorára komponálta, de egy évvel később már vonószenekarra is adaptálta. A tizennyolcadik századi táncformákon alapuló öt tételes mű ismertségben természetesen nem vetekszik a Peer Gynt kísérőzenével, de számos kritikus egyenrangúnak tekinti a két művet művészi értékeiket illetően.
A korai huszadik századi angol zeneszerző Gerald Finzi 1938-1939-ben szólóénekre és vonószenekarra komponált kantátája, a Dies Natalis (A megszületés napja), a bevezető zenekari részt követő további négy tételében a tizenhetedik századi angol metafizikus költő, pap és teológus Thomas Traherne (1636/37-1674) misztikus szövegeit használja fel énekszólamához.  Haydn valószínűleg 1772-ben írt 47. G-dúr szimfóniája a „palindrom” melléknevet a harmadik tételében alkalmazott technikának köszönheti: a tételt alkotó menüett és trió felépítése olyan, hogy mindkettőnél a második rész az elsővel egyezik meg, csak visszafelé. Az Exsultate, Jubilate (1773), elvben liturgikus célra írt szólómotetta, de sok a közös vonása Mozart operáinak koncertáriáival, s egyúttal versenymű elemeket is használ.
Jegyek 3000 forintos áron kaphatóak a a Budapesti Vonósok honlapján, a www.jegymester.hu és a www.jegy.hu internetes portálokon, valamint az ismert jegyirodákban.
Nyugdíjas és diákjegyek 2000 forintos áron, a koncert napján, a helyszínen kaphatóak. (Helyfoglalás érkezés sorrendben)
Bővebb információ:
jegy@budapestivonosok.hu
www.budapestivonosok.hu


2015.04.28., kedd 19.00
Mendelssohn: Abraham - az Óbudai Danubia Zenekar sorozata
Műsor:
Felix Mendelssohn: Hazatérés idegenből - daljáték
Közreműködők:
Röser Orsolya - ének
Bakos Kornélia - ének
Balczó Péter - ének
Bátki Fazekas Zoltán - ének
Óbudai Danubia Zenekar
Vezényel: Hámori Máté
Eckhardt Gábor - műsorvezető
Aczél András - rendező
Az Óbudai Danubia Zenekar újabb szerzői sorozatának fókuszában a Mendelssohn-dinasztia és a Mendelssohn-testvérek zenéje áll: ismert vagy éppen felfedezésre vágyó alkotások a kamarazene, a versenyművek, a szimfonikus repertoár és – igazi szenzációként! – az opera világából.
Jegyek 2000 forintos áron kaphatók a helyszínen, az InterTicket országos JEGYPONT hálózatában, a JEGY.HU oldalon, valamint a az Óbudai Danubia Zenekar honlapján.
További jegyvásárlási lehetőség: a Zeneakadémia és a Művészetek Palotája jegypénztáraiban. Bérletvásárlás csak személyesen lehetséges, a Zeneakadémia, a Művészetek Palotája valamint a Budapest Music Center jegypénztáraiban.


BMC – Opus Jazz Club
Kérjük Önöket, hogy az Opus Jazz Clubba ne felejtsenek el asztalt foglalni, mert ülőhelyet csak így tudunk biztosítani!

2015.04.01. Szerda 21.00
j(A)zz!: Kompost 3
Közreműködik:
Martin Eberle - trombita, slide trumpet, szárnykürt
Benny Omerzell - zongora, orgona, Rhodes, clavinet, szintetizátorok, játékzongora, melodica
Manu Mayr - nagybőgő, basszusgitár, basszus-szintetizátor
Lukas König - dob, ütőhangszerek
Trombita, elektromos zongora, dob, basszus és kifinomult elektronika együttese alapozza meg a fiatal osztrák zenészek alkotta Kompost 3 kvartett hangzását. 2009-es megalakulásuk óta folyamatosan koncerteznek, bejárták egész Európát, illetve Közép- és Észak-Amerikát. Laub Records néven saját lemezkiadót is működtetnek, így amikor épp otthon járnak, lemezeket is adnak ki, köztük eddig kettőt saját anyaggal. A sorban a harmadik, Epigenesis címmel márciusban jelenik meg, ennek anyagával koncerteznek Európában. A március 30-án kezdődő, igen feszes lemezbemutató turnéjuk harmadik állomása az Opus Jazz Club.
A koncertre a belépés díjtalan!

2015.04.02., csütörtök 21.00
BIM40 - Take The MOL Train: Kaja Draksler, Susana Santos Silva and De Beren Gieren Trio (SLO/P/B)
1 2 3 4
4 zenei utazás 1 este, Európa legígéretesebb fiatal jazz tehetségeivel
Közreműködik:
Kaja Draksler - zongora (SLO)
Susana Santos Silva - trombita (P)
De Beren Gieren Trio (B)
Fulco Ottervanger - zongora
Lieven Van Pee - nagybőgő
Simon Segers - dob
Az „1 2 3 4” Belgium, Portugália és Szlovénia egy-egy kiemelkedően tehetséges, komoly jövő előtt álló előadóját vagy formációját mutatja be 4 rövid koncert keretében, melynek során az est mindhárom szereplője két ízben lép színpadra, különböző kombinációkban.
Jegyek 1500 forintos áron kaphatók a helyszínen, az InterTicket országos JEGYPONT hálózatában, valamint a jegy.hu oldalon.

2015.04.03., péntek 21.00
Jazzy Live: Trans-formation - Lemezbemutató és születésnapi koncert
Közreműködik:
Pozsár Eszter - fuvolák, szaxofon
Eichinger Tibor - gitár
Frey György - basszusgitár
Pusztai Csaba - dob, ütőhangszerek
Vendég:
Mogyoró Kornél - ütőhangszerek
A 2005 júliusában alakult Trans-formation fellépése az Opusban ünnepi alkalom: 10 éves születésnapi koncert és a zenekar Áramlás címmel áprilisban megjelenő harmadik albumának lemezbemutatója is egyben.
Jegyek 1500 forintos áron kaphatók a helyszínen, az InterTicket országos JEGYPONT hálózatában, valamint a jegy.hu oldalon.

2015.04.04., sombat 21.00
BIM40 - Estafest (NL), , BMC
Közreműködik:
Mete Erker - szaxofon, klarinét
Oene van Geel - brácsa, cajon
Anton Goudsmit - gitár
Jeroen van Vliet - zongora
A holland jazz négy nagyformátumú improvizatív művésze állt össze az ESTAFEST megalakításakor. A szokatlan összetételű társaság komoly hangszeres felkészültsége és különleges hangzása briliáns rövid darabokban mutatkozik meg, melyek a színpadi előadás során kapják meg végső formájukat. Az eredmény izgalmas, vidám és lélegzetelállító, egyszóval igazi élvonalbeli zene, melynek során a muzsikusok és a közönség egyaránt a pillanat varázsának atmoszférájában lubickolnak mindvégig.
Jegyek 1500 forintos áron kaphatók a helyszínen, az InterTicket országos JEGYPONT hálózatában, valamint a jegy.hu oldalon.

2015.04.08., szerda 21.00
Euro-African Playground
Közreműködik:
Cheikh Ibrahima Fall - ének, djembe, balafon
Ávéd János - szaxofon
Gotthárd Mihály - gitár
Fenyvesi Márton - gitár
ifj. Tóth István - gitár
Tálas Áron - Fender Rhodes
Kiss Benedek - basszusgitár
Mogyoró Kornél - ütőhangszerek
Juhász Márton - dob
Juhász Márton dobos 2011-ben azzal a céllal hozta létre a „Játszóteret”, hogy egy barátságos helyet teremtsen, ahol zenészek és hallgatók közösen fedezhetik fel a világ talán leglüktetőbb zenéit. Zenésztársaival - a hazai zenei élet keresett session zenészeivel - közösen hozzák az afrikai városok hangzását Európába, hogy aztán hazai környezetben értelmezzék azt újra. Repertoárjukat több mint kétezer felvételből válogatták ki. A műsor földrajzilag óriási területet ölel át, a Kongótól, Nigérián, Beninen, Szenegálon át Maliig és tovább.
A koncertre a belépés díjtalan!

2015.04.09., csütörtök 21.00
BIM40 - Intercontinental Jazz Trio (USA/NL/J)
Közreműködik:
Tim Armacost - szaxofon
Joris Teepe - nagybőgő
Shingo Okudaira - dob
Az Intercontinental Jazz Trio (Tim Armacost - USA, Észak-Amerika, Joris Teepe - Hollandia, Európa és Shingo Okudaira - Japán, Ázsia) 1995-ben egy hetente rendezett New York-i jam-session „házi zenekaraként” alakult. A zenészek a köztük szinte azonnal létrejövő mágikus és egyedi kölcsönhatást érzékelve úgy döntöttek, hogy valódi kollektívává alakulnak, s nemzetközi turnékat is szerveznek. A zenészek markáns ötletei és eltérő háttere a modern jazz igazi interkontinentális elegyét hozták létre. Valamennyi tag zenét is szerez, ezen felül büszkék arra is, ahogy a hagyományos jazz repertoár dalai szokatlan megközelítéssel szólalnak meg koncertjeiken. Tim Armacost a trióban az összekötő kapocs, hiszen Japánban nőtt fel, majd a nyolcvanas évek végén Amszterdamban élt, ahol a konzervatóriumban tanított.
Jegyek 1500 forintos áron kaphatók a helyszínen, az InterTicket országos JEGYPONT hálózatában, valamint a jegy.hu oldalon.

2015.04.10., péntek 21.00
Jazzy Live: Bognár Szilvia és az etNoé
Közreműködők:
Bognár Szilvia - ének, fuvola
Gerzson János - oud, buzuki, mohan veena, bansuri
Hámori Máté - akusztikus és elektromos gitár
Sütő Márton - akusztikus és elektromos gitár
Kovács Zoltán - nagybőgő, basszusgitár, kalimba
Kovács Norbert - dob
Hazánk egyik „leggyöngédebb hangú és habitusú” népdalénekesnőjének, Bognár Szilviának új formációja alig három éves, de már olyan kiemelt koncert-helyszíneken játszhatott, mint a Művészetek Palotája, a VOLT vagy az Ördögkatlan Fesztivál és a Művészetek Völgye – hogy csak a jelentősebbeket említsük.
Jegyek 1500 forintos áron kaphatók a helyszínen, az InterTicket országos JEGYPONT hálózatában, valamint a jegy.hu oldalon.

2015.04.11., szombat 21.00
Take the MOL Train: Verneri Pohjola Quartet (FIN)
Közreműködik:
Verneri Pohjola - trombita
Artturi Rönkä - zongora
Antti Lötjönen - nagybőgő
Teppo Mäkynen - dob
A finn kortárs jazz sztártrombitásának zenekarvezetőként jegyzett harmadik albuma, a Bullhorn, melyet idén februárban jelentetett meg az angol Edition Records. A lemez egyértelműen megerősíti Pohjola kiemelkedően kreatív, érett művészre valló imázsát úgy játékosként, mint zeneszerzőként az európai jazzszíntéren. A kvartett az új albumot promotáló turnéja során érkezik az Opus Jazz Clubba.
Jegyek 1500 forintos áron kaphatók a helyszínen, az InterTicket országos JEGYPONT hálózatában, valamint a jegy.hu oldalon.

2015.04.12., vasárnap 21.00
Juhani Aaltonen Trio (FIN)
A Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös program
Közreműködik:
Juhani Aaltonen - fúvós hangszerek
Ulf Krokfors - nagybőgő
Reino Laine - ütőhangszerek
Az egyéni hangvételéről, játékmódjáról azonnal felismerhető nagyszerű szaxofonos és fuvolista, Juhani Aaltonen a finn jazz meghatározó, központi személyisége, korát meghazudtoló módon, töretlen lendülettel koncertezik immár több mint fél évszázada. 2002-ben alapított triójának bemutatkozó albuma (Mother Tongue, 2003) komoly feltűnést keltett, és sokan vélik úgy, hogy a Juhani Aaltonen Trio az évtized legeredetibb és legérdekesebb európai jazzegyüttese.
Jegyek 1500 forintos áron kaphatók a helyszínen, valamint a www.btf.hu oldalon.

2015.04.15., szerda 21.00
Colin Vallon Trio (CH)
A Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös program
Közreműködik:
Colin Vallon - zongora
Patrice Moret - nagybőgő
Julian Sartorius – dob
Rendkívül eredeti, elsőre talán furcsának is hathat Colin Vallon improvizatív, de nem a jazz tradicionális inspirációs forrásaiból - blues, swing - táplálkozó muzsikája. A harmincöt éves svájci zongorista gyönyörű, lassan hömpölygő, érzelmekkel mélyen átitatott kompozícióival elementáris hatást gyakorol a közönségre.
Jegyek 1500 forintos áron kaphatók a helyszínen, valamint a www.btf.hu oldalon.

2015.04.16., csütörtök 21.00
Kovács Zoltán Trió, vendég: Koós-Hutás Áron
Közreműködik:
Kovács Zoltán - zongora
Soós Márton - nagybőgő
Cseh Balázs - dob
Vendég:
Koós-Hutás Áron - trombita
A zeneszerző és zongorista Kovács Zoltán által 2014-ben alapított trió tagjai számos hazai és külföldi jazz formáció és produkció résztvevői,  az Opus Jazz Club gyakori vendégei.
Jegyek 1000 forintos áron kaphatók a helyszínen, az InterTicket országos JEGYPONT hálózatában, valamint a jegy.hu oldalon.

2015.04.17., péntek 21.00
Király Martina
Közreműködik:
Király Martina - ének
Rácz Krisztián - gitár
Milosevits Mirko - billentyűs hangszerek
Herr Attila - basszusgitár
Gyenge Lajos - dob
Király Martina a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékének ének szakán végzett. Pályáját az Equinox Jazz Quartetben kezdte, majd az „urbánus popzenét” játszó, 13 tagú Anselmo Crew énekesnőjeként folytatta. Zoohacker oldalán a lounge műfajba is belekóstolt, szerzőként és előadóként egyaránt. Első lemeze 2011-ben jelent meg Ready for you címmel. Az albumon hallható Ballonkabát második helyezést ért el a Jazzy Rádió 2011-es dalversenyén, a Magyar Jazz Szövetség különdíjával társulva, s azóta rendszeresen hallható a rádió műsorán.
Jegyek 1000 forintos áron kaphatók a helyszínen, az InterTicket országos JEGYPONT hálózatában, valamint a jegy.hu oldalon.

2015.04.18. Szombat 21.00
Jazzy Live: Kéknyúl Hammond Band
Közreműködik:
Andrew Hefler - ének
Premecz Mátyás - Hammond orgona
Jász András - altszaxofon
Ávéd János - tenorszaxofon
Bognár Attila - pozan
Puskás Csaba - trombita
Csókás Zsolt - gitár
Bata István - basszusgitár
Badics Márk - dob
Premecz Mátyás neve a hazai közönség számára két dologgal forrt össze: lendületes zenekarokkal (többek közt The Qualitons, Barabás Lőrinc Eklektric, de ő kísérte Jackie Orszáczkyt is utolsó hazai turnéján) és egy óriási Hammond orgonával. Utóbbi hangszer lehetőségeinek határtalan kihasználására alapította a Kéknyúl zenekart, amely azonban hamar sokkal több lett egy Hammond-bemutató látványosságnál. Mátyás kompozíciói ugyanis épp annyi színt és játékosságot tartalmaznak, amennyiben a zenei univerzum legkülönbözőbb sarkából érkező hallgatók is találnak maguknak kapaszkodnivalót: nem csoda, hogy koncertjeiken egyaránt találunk motoros rockereket és Tisza cipős tinédzsereket, a jazzrajongókról nem is beszélve. A zenekar Nahát babám című bemutatkozó lemeze 2010 júniusában jelent meg. A csapathoz ezután csatlakozott Andrew Hefler, a kaliforniai származású, de hazánkban alkotó színész, énekes, tréner, és a vele való közös munka gyümölcse lett a 2014 elején megjelent, zömében soul és funk szerzeményeket tartalmazó The Wind Plays Me c. album.
Jegyek 1500 forintos áron kaphatók a helyszínen, az InterTicket országos JEGYPONT hálózatában, valamint a jegy.hu oldalon.

2015.04.22., szerda 21.00
Káel Norbert Jazzical Trio
Közreműködők:
Káel Norbert - zongora
Orbán György - nagybőgő
Lakatos „Pecek” András - dob
A jeles szólistákból alakult Jazzical Trio nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy ismert klasszikus darabokat a jazz eszköztárának felhasználásával dolgozzon fel, s azokat – eredeti karakterük megőrzése mellett – újszerű megközelítésben juttassa el hallgatóságához.
A koncertre a belépés díjtalan!

2015.04.23., csütörtök 21.00
Dance Without Answer - Norma Winstone / Glauco Venier / Klaus Gesing
A Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös program
Közreműködik:
Norma Winstone - ének
Glauco Venier - zongora
Klaus Gesing - szopránszaxofon, basszusklarinét
A csodálatos hangú brit énekesnő, Norma Winstone immár négy évtizede a jazzvilág állócsillaga. Lírai hangvételű saját dalaival, különleges atmoszférájú feldolgozásaival egy csak rá jellemző, álomszerű zenei univerzumot teremtett. Az olasz Glauco Venierrel és a német Klaus Gesinggel immár három albumot rögzített a patinás ECM Kiadónál.
Jegyek 1500 forintos áron kaphatók a helyszínen, valamint a www.btf.hu oldalon.

2015.04.24., péntek 21.00
Csuhaj-Barna Tibor: Corridoors - Lemezbemutató koncert
Közreműködik:
Lakatos Ágnes - ének
Csuhaj-Barna Rebeka - fuvola
Csuhaj-Barna Tibor - nagybőgő
Corridor Bassoon Quartet
Lakatos György - fagott
Stefán Zsófia - fagott
Bánfi József - fagott
Duffek Mihály - fagott
Csuhaj-Barna Tibor nagybőgőst és zeneszerzőt megihlette a kiváló fagottkvartett szerves hangzása, dinamikus játékmódja. Számukra komponált darabjait, illetve áthangszerelt kompozícióit a kvartett lemezre rögzítette. A koncert e lemez anyagát mutatja be. A lemezről bővebben a jazzma kritkájában olvashatnak.
Jegyek 1000 forintos áron kaphatók a helyszínen, az InterTicket országos JEGYPONT hálózatában, valamint a jegy.hu oldalon.

2015.04.25., szombat 21.00
Jazzy Live: Boggie
Közreműködik:
Csemer Boglárka - ének
Sebestyén Áron - zongora
Lee Olivér - gitár
Simkó-Várnagy Mihály - elektromos cselló
Szabó Tamás - dob
Csemer Boglárka, Boggie című, csupa saját – magyar, francia és angol nyelven írt – szerzeményt tartalmazó első albuma 2013-ban jelent meg a Tom-Tom Records kiadásában. 2013 végén jelent meg Parfüm című videoklipje, a Nouveau parfum című eredeti változattal egy időben, melynek nézettsége 2014 elején a jó promóciónak és az eredeti ötletnek köszönhetően jelentősen megugrott, jelenleg több mint 30 millió felett jár. All Is One Is All címmel jelent meg második nagylemeze. Ő képviseli Magyarországot a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztiválon Bécsben a Wars for Nothing című dalával.
Jegyek 1800 forintos áron kaphatók a helyszínen, az InterTicket országos JEGYPONT hálózatában, valamint a jegy.hu oldalon.

2015.04.26., vasárnap 21.00
Andy Sheppard Quartet (UK/N/F)
A Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös program
Közreműködik:
Andy Sheppard - tenor- és szopránszaxofon
Eivind Aarset - gitár, elektronika
Michel Benita - nagybőgő
Sebastian Rochford - dob
Az év egyik leginkább várt jazzlemeze minden bizonnyal Andy Sheppard ECM kiadónál megjelenő harmadik albuma. A 2014-ben, Luganóban rögzített anyag visszatérés a kiváló brit szaxofonos lírai világához. A triótól a bigbandig számos saját formációt hozott létre, emellett pedig kiemelkedő jelentőségűek azok a közös zenei projektek, melyekben Gil Evans, George Russell, Carla Bley vagy Steve Swallow voltak a társai. A Budapest Tavaszi Fesztiválon egy igazi világválogatottal lép színpadra.
Jegyek 1500 forintos áron kaphatók a helyszínen, valamint a www.btf.hu oldalon.

2015.04.29., szerda 21.00
Möntörvényűek
Közreműködik:
ifj. Farkas József - zongora, ének
Uher-Győrfi Bálint - szaxofon
Möntör Máté - gitár
Mihalovics Dávid - basszusgitár
Siska Tamás - dob
A Möntörvényűek zenekar 2013-ban alakult, a Snétberger Zenei Tehetség Központ keretein belül szövődő zenei, és baráti kapcsolatok folytatásaként. Tagjai jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakának hallgatói, akik igyekeztek olyan anyagot összeállítani, melyben a zenei világukhoz közel álló korszakok és stílusok mindegyike megszólalhat. Így repertoárjukban szerepelnek saját szerzeményeik mellett közismert jazz standardek és népzenei átiratok is.
A koncertre a belépés díjtalan!

2015.04.30., csütörtök 21.00
Jazznap.hu - Jazzy Live: Szakcsi Jr. Quintet
Közreműködik:
ifj. Szakcsi Lakatos Béla - zongora
Lakatos Pecek Krisztián - nagybőgő
Balázs Elemér - dob
Fekete-Kovács Kornél - trombita, szárnykürt
Zana Zoltán - szaxofon
jazznap.hu – egy nap a jazz bűvöletében
jazznap.hu címmel 2015. április 30-án második alkalommal kerül sor Magyarországon arra a rendezvénysorozatra, amely az UNESCO és Herbie Hancock által kezdeményezett, a műfaj oktatási és kulturális hasznát, demokratikus szellemét széles körben propagáló Nemzetközi Jazznaphoz kapcsolódik. A tavaly nagy sikerrel debütált esemény nemcsak Budapest jazzklubjait, kocsmáit, kávézóit vonta be a kezdeményezésbe, hanem számos vidéki és határon túli városban is jelen van.
Természetesen sem az Opus Jazz Club sem a Jazzy Rádió nem maradhat ki egy ilyen horderejű rendezvényből, az ünnepi alkalomhoz illően egy igazi all-star csapatot látva vendégül a Szakcsi Jr Quintet személyében. A koncerten elsősorban ifj. Szakcsi Lakatos Béla kompozícióit hallhatjuk, de egy jazz világnap aligha képzelhető el jazz sztenderdek nélkül, így természetesen néhány jól ismert darab is megszólal majd a kvintett tolmácsolásában.
A koncertre a belépés díjtalan!

Forrás és további információ: Budapest Music Center