Főkép

Fonó Pódium sorozatunkban olyan színpadi produkciókat mutatunk be havonta egyszer, amelyek a táncművészet és az irodalom nyelvén szólaltatják meg a Fonó népzene-világzene és jazz háromszögében születő zenei nyelvét. Appelshoffer János legújabb koreográfiájának témája a tradíciók fennmaradásának örök dilemmája; az előadást kiemelkedő művészek, remek táncosok hozták létre és adják elő.

 

Az előadóművészet, mint önkifejezési forma, közhelyes próbatétel. Drámaian érvényes ez a táncos karrierre, az aktív évek rövidsége, a fizikai korlátok okán. Áldás, mikor intenzitásban, élményekben gazdag, és átok, mikor már csak emléke marad a test és lélek harmóniájának.

A néptánc jellemzően közösségi műfaj. Egy hivatásos társulat, alkotói gárda tagjai egyedülálló kohézióban élnek együtt, és egymással! A próbák, fellépések, turnék okozta terhelést e közösség megtartó ereje kompenzálja, nem egyszer ellentmondásban a konvencionális életvitellel. Más tér és más idő; egy más élet illúziója, szemben a hétköznapokkal.

Ez az illúzió, ideig-óráig, képes feledtetni az egzisztenciális anomáliákat, hogy aztán a pályafutás előrehaladtával kompromisszumok sokaságára, végül pályamódosításra kényszerítse az előadót. Jó esetben. Nem egy tragikus sors példázza, hogy szívünk mélyén lehetetlen hátat fordítanunk a kivételes pillanatoknak...

 

„Bár emlékezete maradjon meg…”

EGY LEGÉNY EST...

 

„Négy hónap szárnyalás 
Fönt a fényben, 
Négy nap mélyrepülés 
Lent a sötétben.
Négy nap pokoljárás, 
A cél a Golgota, 
Hol minden elsötétül, 
S a szívnek ketté kell szakadnia”

 

 

Koreográfus: Appelshoffer János

Szöveg: Novák Péter

Zenei szerkesztő: Papp István Gázsa

Asszisztens: Rémi Tünde


Előadják: Lányi Attila, Béres Anikó, Dajka Ilka, Lakatos Mariann, Pataki Lili, Rémi Tünde, Tóth Melánia, Appelshoffer János, Benedek Attila, Hajdú Flórián, Kovács Zoltán, Molnár Gábor, Szeverényi Barna


Kísér: Papp István Gázsa, D. Tóth Sándor, Lieber Róbert, Küttel Dávid, Kiss Gergely Dávid


Fénytechnika: Balogh József

Hangtechnika: Mazán Attila

Díszlet: Blénesi Csaba

Idézetek hangzanak el: 
Nagy László: Táncbéli táncszók
Balaton zenekar
Bágya András-László Endre: megáll az idő

 

Időpont: 2014. október 30. 20:00

Jegyár: 2000 Ft
Elővételben: 1500 Ft.
Diákjegy: 1200 Ft

 

Forrás: fono.hu