Főkép

Már csak pár nap van hátra, hogy szeptember 9-én végre Budapesten köszönthessük a legendás rock bandát, addig is 10 ritkán említett tény velük kapcsolatban:

 

• Chris Stein gitáros a 70-es évek elején érkezett New York-ba és a New York Dolls hatására egy hasonló stílusú bandát akart alapítani. 1973-ban a The Stillettos nevű csapatban találkozott Debbie Harry-vel és onnantól gyakorlatilag elválaszthatatlanok lettek.

• 1974-ben alapították meg a Blondie-t, de először még Angels & The Snake néven próbálkoztak. Végül Debbie Harry beceneve lett a zenekar neve is.

• Mielőtt befutottak, már törzsfellépőnek számítottak a legendás CBGB és Club 51 helyeken, amit kevés lemezszerződés nélküli banda mondhatott el magáról.

• Az 1979-es Heart Of Glass slágerüket eredetileg 1975-ben vették fel hagyományos hangvételű rockdalként demóra. A `79-es lemezváltozatnál a saját bevallásuk szerint a Kraftwerk hangzását próbálták összegyúrni a Bee Gees zenéjével, ezért lett diszkósabb jellegű a felvétel. A videóklip kihangsúlyozta Debbie Harry szexualitását és karizmáját, a legnagyobb sztárok közé emelve őt – ami viszont növelte a bandán belüli személyes feszültséget.

• 1980-ban a Blondie volt az első, széles körben ismert banda, akik rap betéteket tettek az egyik dalukba. A Rapture című Top5 slágerlistás felvételük állítólag sokat segített az akkor még underground státuszban lévő rap zene népszerűbbé tételében.

• 1981-ben akkora sztárnak számítottak, hogy felajánlották nekik az új James Bond film, a Szígorúan bizalmas főcímdalát. A banda abban a hitben volt, hogy nekik kell megírni a dalt, el is készítették a nótát, de amikor előadták a producereknek, kiderült, hogy a főcímdal már készen van, csak fel kellene venniük. A Blondie egyhangúlag elutasította ezt az ajánlatot, így végül Sheena Easton énekesnő ugrott be helyettük az utolsó pillanatban. A zenekarnak egyébként igaza volt, a szóban forgó nóta az egyik legkevésbé sikeres Bond főcímdallá vált végül.

• Chris Stein és Debbie Harry majdnem két évtizedig alkottak párt a magánéletben. Az 1982 augusztusában bejelentett feloszlás után is együtt maradtak, és pár évre visszavonultak a nyilvánosságtól, Debbie Harry buzgón ápolta szerelmét. Miután Chris felgyógyult a betegségéből, Debbie Harry folytatta 1981-ben megkezdett szólókarrierjét - Stein aktív részvételével.

• A 90-es években a Blondie munkásságát újra felfedezték és elismerték a rajongók, és több banda is bevallottan az ő stílusjegyeiket próbálta átültetni a saját dalaikba és fellépéseikbe. Debbie Harry erről csak annyit mondott: "az elismertségünk csak nő amióta abbahagytuk".

• 1996-ban állt újra össze a Blondie – eredetileg csak három koncertet adtak volna, de olyan sikerük volt, hogy nemzetközi turnévá kellett végül bővíteni tevékenységüket, ezt követően felvett új albumuk pedig a slágerlisták élére került.

• A Blondie az egyetlen amerikai előadó, akinek három évtizedben, az 1970-es, 1980-as és 1990-es években is listavezető daluk volt Angliában.

 

Forrás: www.livenation.hu