Főkép






A neves jazzmuzsikus pályafutása 1979-ben indult a Masina Jazz Csoport megalakulásával, a 80-as években pedig Szabados György partnereként vált szélesebb körben is ismertté. A triótól a big bandig több különböző formációval szerepelt és készített felvételeket, melyekkel a jazz, az etno zene, a pop, a rock, sőt régi magyar tánczenék elemeit különböző módokon vegyíti egyedi, csak rá jellemző látásmóddal.

1984-ben hozta létre Kollektíváját, azóta is első számú zenekarát, melynek felállása folyamatosan változik, a létszám hol kibővül, hol beszűkül, csak a zenekarvezető Grencsóból, a bőgős Benkő Róbertből és a dobos Jeszenszky Györgyből álló trió jelenti az állandóságot. Minden egyes fellépés egyediségét erősíti továbbá, hogy muzsikus minden alkalommal más-más „melléknevet” ad zenekarának. Így a Grencsó Kollektíva nem is annyira együttes, mint zenészek laza szerveződése. Ezen a koncerten zenész társainak két generációja is képviselteti magát, ezzel mintegy keretbe zárva a szólista egész pályáját.

Grencsó repertoárja rendkívül sokszínű, a formai változtatások mesterének tartják. Számára az improvizáció nem csupán egy megnyilvánulási lehetőség, hanem zenei pályáját meghatározó életforma, saját elmondása szerint mindenhol ugyanazt játssza, csak mindig az aktuális környezet adja meg annak végső formáját.

Legújabb albuma, a Szőttes fekete-fehérben a napokban kerül a boltokba, de az előzőekből következik, hogy a szeptember 28-i est nem egy szokványos lemezbemutató koncertet, sokkal inkább egy programszerűségtől mentes, meglepetésekkel, utalásokkal és keresztkapcsolásokkal teli, izgalmas zenei és intellektuális élményt ígér.

HÉTFŐ ESTI JAZZ
Grencsó Real Time Music Kollektiv Plus
2009. szeptember 28., hétfő 19.30
Művészetek Palotája
Fesztivál Színház

Grencsó István – szaxofon
Hans van Vliet – harsona, trombita
Benkő Róbert – bőgő
Jeszenszky György – dob
Valamint:
Sárvári Kovács Zsolt – dob
Hock Ernő – bőgő

Jegyárak: 1100, 2300, 3100 Ft

Forrás: MÜPA