Főkép

Két és fél évvel Shockwave Supernova címet viselő szólóalbuma után január 12-én megjelent a világhírű gitárvirtuóz, Joe Satriani 16. stúdióalbuma, a What Happens Next! Az új lemez egy lehengerlő power trió gyümölcseként látott napvilágot: Satriani gitárjátékát a basszusgitáros/énekes legenda Glenn Hughes (Black Country Communion, ex-Deep Purple) és a Red Hot Chili Peppers dobosa, Chad Smith teszi teljessé. Az ikonikus hármas most először állt össze a Chickenfoot supergroup-béli közös munkálkodásuk óta. A produceri feladatokat és a keverést pedig Satriani régi “bajtársa”, Mike Fraser (korábbi munkái: AC/DC, Led Zeppelin, Metallica stb.) végezte, aki már 20 éve meghatározó szereplője a zenész karrierjének.

 

A lemez 12 energikus dala a lélek olyan mélységeit rezegteti meg, ami mostanában ritkaságnak számít. A dinamikus nyitó track, a beszédes című Energy extázisától kezdve, a Thunder High On The Mountain fenséges és monumentális hard rock robbanásán keresztül egészen a Smooth Soul könnyedebb, soul-blues-os, érzéki akkordmenetéig. A What Happens Next szerzeményeinek instrumentális rock ütemeiben a Satriani utóbbi munkáira jellemző progresszív vonal visszakanyarodik régebbi önmagához. A kiadványt a gitáros “belső művészi újjászületésként” és a “rock’n’soul & groove tökéletes kombinációjaként” jellemezte. Az album egyik dala a Cherry Blossoms címet kapta, – vezérmotívuma garantált dallamtapadást okoz – a cseresznyevirágok pedig köztudottan az újjászületés körforgásának szimbólumai.

 

Satriani a G3 elnevezésű turné keretében márciusban útra kel, és többek között Oroszországot, az Egyesült Királyságot, Franciaországot, Olaszországot, Spanyolországot, Lengyelországot, Hollandiát, Belgiumot, Szlovákiát, Csehországot és Svédországot érintve egészen Skóciáig meg sem áll legújabb albuma népszerűsítésében. A körúton hasonlóan legendás zenészek, John Petrucci (Dream Theater) és Uli Jon Roth (ex-Scorpions) is erősítik majd a produkciót.

 

1996-os debütálása óta Satriani G3 koncertsorozata a világ legnagyszerűbb gitárosaival karöltve (pl. „a zene doktora”-ként ismert Steve Vai, Eric Johnson, Steve Lukather, Robert Fripp) nyűgözi le a közönséget, és visszatérő, teltházas attrakciónak számít az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában, Európában, Ausztráliában és Japánban. “Mondhatnám, hogy meglep a G3 tartóssága és, hogy mekkorára nőtte ki magát, de tulajdonképpen nem vagyok meglepve” - nyilatkozta nevetve Satriani. “Szerintem a titok abban a kémiában rejlik, ami a három zseniális gitáros között kialakul a színpadon, hogy megmutathatják, mit tudnak. Szórakoztató, kiszámíthatatlan és vad – minden, amit csak meg szeretnél tapasztalni egy show-ban.”

 

Az új album és az izgalmas turné-hírek mellett egy új dokumentumfilm is született, Beyond the Supernova címmel, melynek érdekessége, hogy Satriani filmkészítő fiának alkotása. A mű a Mill Valley Film Fesztiválon debütált októberben. A turné-dokumentumfilm képsorai Joe Ázsiát meghódító Shockwave Supernova turnéjának történéseibe engednek betekintést.

 

A gitármágus már 2 évtizednyi világkörüli utazást és teltházas koncertek garmadáját tudhatja a háta mögött. Koncert- és stúdiófelvételeiből több, mint 10 millió példány fogyott. Chickenfoot nevezetű, legendás mellékprojetjében az ex-Van Halen frontember Sammy Hagar, az ex-Van Halen basszusgitáros Michael Anthony és a Red Hot Chili Peppers dobosa, Chad Smith muzsikál.

 

Joe Satriani - What Happens Next című fantasztikus új albuma kapcsán indult el továbbá az ÚJ GITÁROS 2018 tehetségkutató – immár harmadik alkalommal -, melynek főnyereménye egy gyönyörű Joe Satriani Ibanez gitár és a legújabb Marshall csöves erősítő. A vállalkozó kedvű húrnyűvők a www.ujgitaros.hu honlapon jelentkezhetnek febr. 11-én éjfélig: a beérkezett pályamunkák alapján 10 gitáros kap lehetőséget arra, hogy élőben is bemutassa tudását. 7 jelentkezőt a zsűri juttat a döntőbe, míg hárman a közönségszavazatok - az ÚJ GITÁROS YouTube csatornára feltöltött pályamunkákra leadott Tetszik/Like szavazatok száma – alapján csaphat a húrok közé a március 2-ai fináléban. A What Happens Next azért is ideális választás az ÚJ GITÁROS 2018 megmérettetéséhez, mivel a korábbi szériákban a legtöbb egy művészhez köthető pályamunka Satriani-feldolgozás volt.

 

Forrás és további infó: www.ujgitaros.hu