Főkép

Júliusban jelent meg Jason Derulo válogatásalbuma, amelyet a leghíresebb és legnépszerűbb számaiból állított össze. A válogatás azért rendkívül érdekes, mert úgy rendezi el a régi és új számokat, hogy azok egymást követő ritmusukban még inkább felerősítik a bennük rejlő dallamok és ritmusok sokszínűségét, amely az egyik legerősebb, sajátos jegye Derulónak, és ami talán leginkább kiemeli a hasonló előadók közül – ő mindig inkább diktálja a stílust. Nem meglepő, hogy nemcsak a rajongói követik már lassan egy évtized óta: 2010-es első nagylemezét több sikeres, a poplistákat vezető kislemez is megelőzte már – a mostani válogatásalbumon a számok Jason egész eddigi pályafutását foglalják össze.

 

Ötévesen már színpadon szerepelt, nyolcévesen írta meg az első saját dalát („Crush On You”), tizenhat éves korában két példaképe Pitbull és Sean Kingston voltak. Karrierje csak 2007-ben indult be igazán, míg végül a „Whatcha Say” volt az első olyan dala, amely a TOP 100-as slágerlistán az első helyre került. Jason azonban nemcsak a zenéjével hódította meg a világot, hanem komplex személyiségével is. Az öltözködési stílusát sokan átvették, de a táncmozdulatait is rengetegen lemásolták – már most sok tinédzser és kisgyerek példaképe; a hiphoposok körében Jason Derulo az egyik legmeghatározóbb személyiség. De énekhangjával is hódít: nem csoda, hogy a lemezeken egy kicsit jobban fókuszálnak a hangjára, mint a hangszerekre; tisztábban szól az ének, más hiphop előadóval szemben nem nyomják el zenei aláfestésekkel.

 

A Platinum Hits-re a számok népszerűség szerint kerültek fel, többségük inkább pörgősebb, mint mondjuk érzelmes. Az album rögtön egy gyors, energetikus számmal indít, olyan érzése lesz az embernek tőle, hogy muszáj táncolnia (egyébként is sok szerelmes, illetve bulizós zene található az albumon, hiszen Jason mostanában inkább bulizós dalokat szerez). Az albumot az előadó egy új száma, a „Kiss The Sky” zárja. A hangzása és a címe is nagyon hasonlít a „Sky is The Limit”-re, ami a Jason Derulo albumon jelent meg először, melyről több más dal is elhangzik, mint a „Ridin’ Solo”, az „In My Head” vagy a „Whatcha Say”. Mindegyikükben közös, hogy a ritmus és ének dinamikájának összhangja már önmagukban élvezhetővé teszik a zenét, amelyet a szövegek sokszor explicit mondanivalója még változatosabbá tesz.

 

Igazi kuriózum, hogy a „Wiggle” című száma (az egyik leghíresebb dala) hivatalosan csak most, ezen a válogatásalbumon jelent meg, pedig bármelyik korábbi korongjára rákerülhetett volna. Jason mostanában egyre többet dolgozik olyan rapperekkel mint Snoop Dogg, Flo Rida, Pitbull – e szóban forgó dalt, a „Wiggle”-t, szintén Snoop Dogg-gal írta meg. A legnépszerűbb számai a válogatásalbumon a „Want to Want Me” és a „Talk Dirty”, viszont számtalan híres dala lemaradt, mint például a „Get Ugly” amivel egy világszerte népszerű kihívást indított el a fiatalok körében: egy táncos challenge-et, aminek a lényege az volt, hogy minél többen hallgassák meg ezt a számát, és minél többen csináljanak rá koreográfiát. Az „If It Ain’t Love” sem jelent meg ezen az albumon, annak ellenére, hogy csaknem 41 milliós nézettséggel bír és 273 ezren lájkolták, valamint a „Bubblegum” és a „Cheyenne” című alkotása sem került fel erre a korongra, hiába voltak 2015-ben a legnépszerűbb számai. De talán ez természetes, máskülönben dupla korongnyi helyre lett volna szükség, és voltaképpen már az is meglepő, hogy egy ennyire fiatal művésznek válogatásalbuma jelenjen meg, mindössze öt nagylemez után. (Ezért feltehetően ennek az áttekintésnek különféle marketingcéljai is voltak.)

 

 

Egy tehetséges zenész, fényes jövővel maga előtt. Jason nagyon keményen megdolgozott a hírnévért, és, ahogy ezt az egész világ láthatja, elérte a célját: szupersztár lett. Én továbbra is lelkesen követem pályafutását – szerintem a jövőben sem fogunk hihetetlen eredmények nélkül maradni.

 

Az albumon elhangzó szerzemények listája:

1. Want to Want Me

2. Talk Dirty

3. Wiggle

4. Trumpets

5. Whatcha Say

6. Ridin’ Solo

7. It Girl

8. Marry Me

9. The Other Side

10. Don’t Wanna Go Home

11. In My Head

12. Kiss The Sky