Főkép

Minden egykori, még élő Led Zeppelin tag új munkássága jogosan tarthat érdeklődésre számot, hiszen akármennyit is változtak már az idők során, a zene velük maradt. Talán a leginkább éppen Robert Planttel, akinek a hangja örök, függetlenül attól, hogy korára való tekintettel már nem énekel olyan magasan és erőteljesen, mint fiatalon. Érdes éneke még mindig vonzó meleget és lágyságot rejt, és Plant ennek teljes tudatában csepegteti a dallamokat, amelyek megkomponálásában maga is aktívan részt vett a CD belső borító creditlistája alapján.

 

Történt ugyanis, hogy nem egyszerűen profi session zenészekkel vette körbe magát, hanem minden egyes témát együtt szereztek vagy hangszereltek, és nem csak akkor, amikor éppen egy népdalfeldolgozásról volt szó (Little Maggie). A hangszerelés pedig mindegyik témában nagy hangsúlyt kap: alapvetően akusztikusan megszólaló elektromos hangzást hallunk, amelyet időről időre átszőnek a kelta folk és az egészen modern elektronikus muzsika motívumai. Egy olyan harmónia-ágyat vetnek meg a társak Plantnek, amiben kedvére forgolódhat anélkül, hogy egy pillanatra is ki kellene bújtatnia a fejét a takaró alól, hogy előtérbe kerüljön. Érdemes inkább hangosan hallgatni ezt a korongot, a dinamika az egészben és nem az egyes részek közti interakcióban rejlik, amely alól talán az egy kivétel az „Embrace Another Fall”, amelynek végén vokális kontrasztot kapunk Julie Murphy személyében, aki éppen egy kelta dallamnak hangzó motívumot ad elő Plant énekére válaszképpen.

 

Plant továbbra is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy mind a zene, mind pedig a szöveg méltón tükrözze korát, ezért a szerelmes dalok is érthetőek kortalanul, és a muzsika is inkább lassan hömpölyög, mintsem hogy bárhol bevadulna. Elsősorban azoknak érdemes meghallgatniuk ezt az albumot, akik szeretik az ilyen, inkább levezető jellegű muzsikát és szeretik nagy kedvencüket nyomon követni a 21. században is, hogy lássák, Plant miként alkalmazkodott a korhoz. Egyértelmű, hogy sikeresen.

 

Ugyanakkor, ahogyan a borító némileg visszatükrözi a korong muzsikáját, egyben mértani pontossággal is zajlott ez az időszerű idomulás. Aprólékosan, a legkisebb elemekig megtervezett muzsikálás, ami inkább elvesz, mint hozzátesz ennek a korongnak a varázsához, kicsit az idős Presserhez hasonlatosan, a zene nem gördül, hanem időnként vánszorog és csak Plant markáns hangja az, ami egyben tartja. Azért szeressék!

 

Előadó:

Robert Plant

 

Közreműködők:

Sensational Space Shifters (Justin Adams/John Baggott/Juldeh Camara/Billy Fuller/Dave Smith/Liam „Skin” Tyson)

 

A lemezen elhangzó számok listája:

1. Little Maggie

2. Rainbow

3. Pocketful of Golden

4. Embrace Another Fall

5. Turn It Up

6. A Stolen Kiss

7. Somebody There

8. Poor Howard

9. House of Love

10. Up On The Hollow Hill (Understanding Arthur)

11. Arbaden (Maggie’s Babby)