Biztosan törölni akarja, a kiválasztott elemet?
Igen
Nem

Esemény naptár

10.21. Orsolya napja

Cesar Millan újra Magyarországon - Visszatér „A csodálatos kutyadoki”!

2017. március 18.Cesar Millan, a világhírű kutyaviselkedési szakember idén tavasszal, európai turnéja keretében újra hazánkba ékezik. A kutyadoki vadonatúj show-ját 2017. március 18-án, a Papp László Budapest Sportarénában láthatják.

„Hatalmas öröm számomra, hogy az európai közönség visszavár. Igyekszem majd ismét boldoggá tenni a rajongóimat, és persze a kutyájukat is. Hiszen az előadásaim célja éppen ez: egy boldogabb, harmonikusabb és modernebb kutya-gazdi kapcsolat kialakítása.” – mesélte a lelkes kutyamágus.

A gyakran kutyasuttogónak is nevezett Cesar Millan mexikói származású kutyapszichológus, és showman. Állítása szerint, mivel egy farmon, állatok között nőtt fel, már egészen kiskorában is értett a kutyák nyelvén. Furcsán erős kötődése az állatok felé azonban elijesztette a gyerektársait, ezért a kis Cesar még többet foglalkozott az őt körülvevő négylábúakkal. Első munkahelye így nem meglepő, hogy egy kutyakozmetika lett, ahol hamar kiderült, hogy mennyire jól ért az állatok nyelvén. Innen aztán egyenes út vezetett a fiatal srác különleges karrierje felé, és persze Will Smith baráti segítsége is, aki jó irányba indította el a fiút.
2002-ben hozta létre az Egyesült Államokban első Kutyapszichológiai Központját, ahol sérült, illetve nehezen kezelhető ebek kaptak szakértő segítséget. Innentől pedig végképp nem volt megállás, műsora lett a National Geographic csatornán, és rengeteg elismerést, díjat kapott, többek között a 2005-ben a Nemzeti Állatvédő Liga részesítette különleges dicséretben. A csodálatos kutyadoki időközben könyveket is kezdett írni, a tanácstalan vagy éppen kezdő gazdik megsegítésére.

Cesar Millan nem csak jó szakember, hanem kiváló showman is, aki vicces sztorikon és megható történeteken keresztül, szinte szórakoztatva vezeti be kutyaimádó közönségét az ember legjobb barátjának lelki világába. 2017. márcus 18-án több éves tapasztalatát hozza el újra a Papp László Budapest Sportarénába. Legújabb show-jában segít megérteni a kutyák testbeszédét, és megfejteni néhány bonyolultabb eb-lelket, éppen úgy, mint világhírű műsoraiban, A csodálatos kutyadokiban vagy éppen a NatGeo Wild-on futó Cesar 911-ben.

Jegyek kaphatók: www.broadway.hu

Ajánló: https://www.youtube.com/watch?v=tr9RwoEajRw

JAZZ CONSORT Budakalászon!

2017. március 17.Idén tavasszal ugyanis folytatódik a Hangfonó sorozat: március 17-én a Jazz Consort zenél majd a Kós Károly Művelődési Házban, alig 30 percre Budapest belvárosától.

A Jazz Consort egy budapesti székhelyű jazz combo, melyet 1984-ben alapított Faragó Miklós jazzgitáros, és mely a kezdetektől, húsz éven keresztül jórészt trió formában játszott. Most, tízéves szünet után kvartettként alakult újjá. Az együttes dallamokban gazdag, örömteli modern mainstream jazz-t játszik. A
repertoár a modern szvingtől kezdve a latin és az ún. nyolcados zenén át a lírikus balladáig terjed. A tagok a magyar jazzélet élvonalába tartoznak, számos fesztivál, lemezfelvétel áll külön-külön mögöttük. A Jazz Consort résztvett a Poznan Jazz Fair-en (egy színpadon Bob Berg együttesével és az Oregonnal), a Szegedi Nemzetközi Fesztiválon (Betty Carter zenekarával), a Brassói- és a Nagykanizsai Jazz Fesztiválon, koncertkörúton volt Erdélyben, Finnországban és Olaszországban. Kiadott egy CD-t “Far Far Ago” címmel. Működése során a zenekarban sok mai vezető jazz zenész közreműködött. Az együttes zenéjének melodikus volta főképpen Faragó Miklós zenekarvezető-gitáros játékának és kompozícióinak köszönhető. 1953-ban született, matematikus, mérnök, elvégezte a Bartók Béla Zenei Szakközépiskola jazz gitár szakát. Zenei világára nagy hatással volt Wes Montgomery, Keith Jarrett és Toots Thielemans.

További információ: www.koskarolymh.hu

Pastorale Bérlet - A menüettől a marosszéki táncokig

2017. március 18.Barangolás a táncok birodalmában a barokktól a XX. századig
2017. március 18. és 19. (szombat, vasárnap), 16:00, Pesti Vigadó


Közreműködnek:
a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei és hallgatói
Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar
Pálházi Bence Bandája


A Zuglói Filharmónia által szervezett Pastorale ifjúsági bérletsorozat idén ünnepli 20. jubileumát. A márciusi program során izgalmas kalandozást teszünk a táncok és tánczenék birodalmában. A látványos előadás első fele nemzetközi: bourrée, menüett, német tánc, valcer, polka, szláv tánc… Különösen érdekes összehasonlítani, milyen a menüett egy barokk szvitben, hogyan változik át egy bécsi klasszikus szimfóniában (amelynek sokáig elmaradhatatlan része volt), és milyen egy modern, XX. századi, a menüettet mintegy idézőjelbe tevő szimfóniatétel. Ugyancsak megfigyelhetjük a polka alakváltozásait: milyen a polka, ha Ifj. Johann Strauss írja, milyen sváb néptáncként, és milyen, amikor Igor Stravinksy a XX. század közepén egy cirkusz számára álmodik meg egy polkát „ötven elefántra és ötven gyönyörű lányra”… A délután második felében főként magyar táncokat, illetve magyar szerzők táncait ismerhetjük meg. Milyen forrásokból táplálkozott a német Brahms, amikor megírta a magyar táncait? Milyen népzenei- és néptánc párhuzamai vannak Bartók Béla és Kodály Zoltán kompozícióinak? A Pastorale-sorozat állandó vendégei, a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei és hallgatói ismét varázslatos produkciókkal örvendeztetik meg a közönséget. A muzsikát a Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Pálházi Bence Bandája játssza. Az előadással megemlékezünk Lajtha László születésének 125., és Kodály Zoltán halálának 50. évfordulójáról is.

Műsor

G. F. Händel: Vízi zene – III., D-dúr szvit – Bourrée
Koreográfia: Széll Rita

G. F. Händel: Vízi zene – II., G-dúr szvit – Menüett
Koreográfia: Széll Rita

W. A. Mozart: Esz-dúr szimfónia K 543 – III. tétel: Menüett
Lajtha László: VI. szimfónia Op. 61 – III. tétel: Allegretto grazioso
W. A. Mozart: F-dúr német tánc K 600 No. 2
Koreográfia: Bérczes Mária

Ifj. Johann Strauss: Bécsi vér – keringő
Koreográfia: Hájas Katalin

Ifj. Johann Strauss: Mennydörgés és villámlás – gyorspolka
Pilisvörösvári rezgős polka
Koreográfia: Wenczel József
Betanító mester: Brieber János

I. Stravinsky: Cirkuszpolka
A. Dvořák: g-moll szláv tánc Op. 46 No. 8
Rábaközi körverbunk, lassú és friss csárdás
Koreográfia: Ónodi Béla és Béres Anikó

Borzó Miska: Hattyúhangok (csárdás)
J. Brahms: I. magyar tánc
Erkel Ferenc: Hunyadi László – Palotás
Koreográfia: Brieber János

Román táncok
Koreográfia: Appelshoffer János, Végső Miklós, Hortobágyi Gyöngyvér

Bartók Béla: Román népi táncok (zenekari változat)
Pálpataki (Maros megyei) táncok
Koreográfia: Végső Miklós, Hortobágyi Gyöngyvér

Kodály Zoltán: Marosszéki táncok

Műsorvezető: Solymosi Tari Emőke
Vezényel: Ménesi Gergely

További információ: www.zugloifilharmonia.hu

Érdi Tamás zongoraestje a Zeneakadémián!

2017. március 16.2017. március 16. (csütörtök), 19:30, Zeneakadémia Nagyterem

A Zeneakadémia Nagytermében Érdi Tamás koncertjével folytatódik az „MVM koncertek - A Zongora 1-ben” elnevezésű sorozat, március 16-án, este fél 8-tól – ez az előadás új irányvonal a hazai zongoraestek világában. Az egyrészes, 60-65 perces műsorok lehetővé teszik a koncertlátogató közönségnek az este további folytatását, akár egy vacsorára, akár a társasági élet egyéb kiteljesedéséhez. Tamás ezúttal legkedvesebb darabjaiból válogat: Beethoven Holdfény szonátáját Kocsis Zoltán emlékének szenteli, mert mióta barátja és mentora örökre elment, nem tudja a szonáta első tételét úgy játszani, hogy ne gondolna rá. Majd Schubert-művek következnek, a Három zongoradarab és a Négy impromptu Op.90. A hangverseny izgalmas programot ígér mindazok számára, akik szeretik a klasszikus és romantikus zongorairodalmat, és a szalonkoncertek hangulatát.

Műsor:
Beethoven: 14. (cisz-moll) zongoraszonáta, op. 27/2 („Holdfény”)
Schubert: Négy impromptu, D. 899
Schubert: Három zongoradarab, D. 946

Érdi Tamás
Érdi Tamás egy hibás inkubátor következtében vesztette el a látását. Zenei érdeklődésére azonban hamar felfigyeltek. Tanárai, Becht Erika és Eckhardt Gábor egy speciális módszerrel, a darabok újra-komponáltatásával tették számára „láthatóvá” a kottát. Így, már 15 évesen a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Mozart zongoraversennyel, Vásáry Tamás vezényletével aratta az első sikert, 17 évesen pedig Moszkvában ért el első helyezést a Louis Braille Nemzetközi Zongoraversenyen. Innen egyenes út vezetett a Bécsi Zeneakadémiára. Egy év múlva, 18 évesen egy ötzongorás produkcióval első helyezést ért el a csapatával Salt Lake Cityben, a Gina Bachauer Zongoraversenyen. Következő évben, 19 évesen megjelent két Mozart CD-je, ami tavaly a harmadik kiadást érte meg. Ezek a Mozart lemezek 2000-ben Kanadában is nagy sikert arattak. Később, 2002-ben az ifjú tehetség művészdiplomát szerzett Leon Fleisher tanítványaként a Torontói Royal Konzervatóriumban, ösztöndíjasaként. Torontói tanulóévei alatt pedig újabb tapasztalatokkal gazdagodott: a Torontói Szimfonikusokkal, az Izlandi Szimfonikusokkal, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Bécsi Mozart Zenekarral, a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Szverdlovszki Szimfonikusokkal koncertezett, valamint ő zárta - az Enescu Szimfonikusokkal együtt 2011-ben a romániai Liszt Évet. Érdi Tamás az elmúlt években 37 országban lépett fel, így zenélt többek között a világhírű Carnegie Hallban, a Lincoln Centerben, és így játszott Szibériában, Kuwaitban, Libanonban, Amerika, Kanada és Európa számos nagy városában, legutóbb pedig Londonban a Barbican Centerben. Varsóban, a híres Chopin szobor alatt több alkalommal 4000 embernek zongorázott. Itthon pedig szinte minden városban, minden szimfonikus zenekarral játszott már. A 30 év alatti tehetséges fiataloknak járó Junior Prima díjat, 2008-ban vehette át, 2010-ben pedig a Príma Primissima díj győztese lett komolyzene kategóriában, ami hazánkban az egyik legnagyobb elismerésnek számít. A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével 2012-ben jutalmazták meg.

További információ:
www.zeneakademia.hu
www.erditamas.hu

Pastorale Bérlet - A menüettől a marosszéki táncokig

2017. március 19.Barangolás a táncok birodalmában a barokktól a XX. századig
2017. március 18. és 19. (szombat, vasárnap), 16:00, Pesti Vigadó


Közreműködnek:
a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei és hallgatói
Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar
Pálházi Bence Bandája


A Zuglói Filharmónia által szervezett Pastorale ifjúsági bérletsorozat idén ünnepli 20. jubileumát. A márciusi program során izgalmas kalandozást teszünk a táncok és tánczenék birodalmában. A látványos előadás első fele nemzetközi: bourrée, menüett, német tánc, valcer, polka, szláv tánc… Különösen érdekes összehasonlítani, milyen a menüett egy barokk szvitben, hogyan változik át egy bécsi klasszikus szimfóniában (amelynek sokáig elmaradhatatlan része volt), és milyen egy modern, XX. századi, a menüettet mintegy idézőjelbe tevő szimfóniatétel. Ugyancsak megfigyelhetjük a polka alakváltozásait: milyen a polka, ha Ifj. Johann Strauss írja, milyen sváb néptáncként, és milyen, amikor Igor Stravinksy a XX. század közepén egy cirkusz számára álmodik meg egy polkát „ötven elefántra és ötven gyönyörű lányra”… A délután második felében főként magyar táncokat, illetve magyar szerzők táncait ismerhetjük meg. Milyen forrásokból táplálkozott a német Brahms, amikor megírta a magyar táncait? Milyen népzenei- és néptánc párhuzamai vannak Bartók Béla és Kodály Zoltán kompozícióinak? A Pastorale-sorozat állandó vendégei, a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei és hallgatói ismét varázslatos produkciókkal örvendeztetik meg a közönséget. A muzsikát a Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Pálházi Bence Bandája játssza. Az előadással megemlékezünk Lajtha László születésének 125., és Kodály Zoltán halálának 50. évfordulójáról is.

Műsor

G. F. Händel: Vízi zene – III., D-dúr szvit – Bourrée
Koreográfia: Széll Rita

G. F. Händel: Vízi zene – II., G-dúr szvit – Menüett
Koreográfia: Széll Rita

W. A. Mozart: Esz-dúr szimfónia K 543 – III. tétel: Menüett
Lajtha László: VI. szimfónia Op. 61 – III. tétel: Allegretto grazioso
W. A. Mozart: F-dúr német tánc K 600 No. 2
Koreográfia: Bérczes Mária

Ifj. Johann Strauss: Bécsi vér – keringő
Koreográfia: Hájas Katalin

Ifj. Johann Strauss: Mennydörgés és villámlás – gyorspolka
Pilisvörösvári rezgős polka
Koreográfia: Wenczel József
Betanító mester: Brieber János

I. Stravinsky: Cirkuszpolka
A. Dvořák: g-moll szláv tánc Op. 46 No. 8
Rábaközi körverbunk, lassú és friss csárdás
Koreográfia: Ónodi Béla és Béres Anikó

Borzó Miska: Hattyúhangok (csárdás)
J. Brahms: I. magyar tánc
Erkel Ferenc: Hunyadi László – Palotás
Koreográfia: Brieber János

Román táncok
Koreográfia: Appelshoffer János, Végső Miklós, Hortobágyi Gyöngyvér

Bartók Béla: Román népi táncok (zenekari változat)
Pálpataki (Maros megyei) táncok
Koreográfia: Végső Miklós, Hortobágyi Gyöngyvér

Kodály Zoltán: Marosszéki táncok

Műsorvezető: Solymosi Tari Emőke
Vezényel: Ménesi Gergely

További információ: www.zugloifilharmonia.hu

KING KING (UK) // vendég: ZEALS (UK) az A38-on

2017. március 22.Végre Magyarországon is bemutatkozik az utóbbi évek egyik legjobb brit blues-rock zenekara, a KING KING! Három nagysikerű stúdióalbummal a tarsolyában, március 22-én lép fel a kiváló gitáros/énekes Alan Nimmo vezette zenekar a budapesti A38 Hajón.
A KING KING formáció nyolc évvel ezelőtt tulajdonképpen a Nimmo Brothers mellék-projectjeként indult, Alan a zenésztársával, Lindsey Coulsonnal alapította. A név történetéről Alan azt mesélte, hogy volt egy ilyen nevű klub Los Angelesben, ami leégett. Egyébként Alan Nimmo kedvenc zenekarának a The Red Devils-nek is volt egy ilyen című lemeze és hát asszociációnak is jónak találták a blues királyok, B. B., Albert és Freddie King neve után.
2011-ben jelent meg a bemutatkozó lemezük Take My Hand címmel. Óriási sikert értek el vele a közönségnél és a szakmában egyaránt, amit bizonyít, hogy a 2012-es British Blues Awards gáláján ők vitték haza a legjobb blues zenekarnak járó trófeát, valamint a lemezükkel is nyertek. Az ezt követő két albumukkal is tartani tudták a helyes irányt és szinte minden évben tartoltak a brit blues-rock díjkiosztókon. 2016 októberében megjelent dupla koncertlemezükkel tökéletesen foglalják össze az eddig megtett utat, és megérdemelten zsebelték be az újabb trófeákat, a szinte ’best of’ lemeznek is beillő kiváló élő anyaggal.
Kis szerencsével sikerült egy dátumot elcsípnünk az igen sűrű tavaszi KING KING turnéban, így végre a hazai közönség is élvezheti majd élőben a ’70-es évek rockzenéjéből (is) táplálkozó dallamos blues-rock dalokat, Alan Nimmo remek hangjával és kiváló gitárjátékával megfűszerezve. A hatások és tradíciók tisztelete mellett így kell szólnia napjainkban egy blues-rock zenekarnak!
A budapesti koncertet a szintén brit ZEALS nyitja majd, melynek zenekarvezető frontembere ismerős lehet majd sokaknak, hiszen az énekes/gitáros Harrisen Larner-Main az utóbbi öt évben szinte hazajár az A38 Hajóra, hogy részt vegyen a már hagyományos Nemzetközi Gary Moore Emlékesteken.
- Ajánlott hivatalos KING KING videó a 2015-ös albumról: „Rush Hour” –
- Ajánlott hivatalos KING KING videó a 2016-os koncertlemezről: „Waking Up” –
- Ajánlott hivatalos ZEALS videó a 2016-os EP-ről: „Playing Games” -

KING KING DISZKOGRÁFIA:
- Take My Hand (2011)
- Standing In The Shadows (2013)
- Reaching For The Light (2015)
- King King Live (2016)

KING KING:
Alan Nimmo – gitár/ének
Bob Fridzema – billentyűs hangszerek/vokál
Lindsay Coulson – basszusgitár
Wayne Proctor – dob/vokál

Az este menetrendje:
19:00 – Kapunyitás
20:00 – ZEALS (UK)
21:00 – KING KING (UK)

Helyszín: A38 Hajó - koncertterem // Műfaji besorolás: Rock / Blues
Belépő: elővételben 3900 Ft, a koncert napján 4500 Ft
Jegyek kaphatók a budapesti Musicland lemezboltban, az A38 Hajón, valamint a www.a38.hu weboldalon.

További információ:
http://www.kingking.co.uk
https://www.facebook.com/events/585376048314679
https://www.a38.hu/

Robert Musil: A rajongók a Nemzetiben!

2017. március 22.A Vörösmarty Színház vendégjátéka a Nemzeti Színházban
Robert Musil: A rajongók
2017. március 22-23., 19:00, Nemzeti Színház-Gobbi Hilda Színpad


A székesfehérvári Vörösmarty Színház különleges hangulatú és látványvilágú előadásával Budapesten vendégszerepel: Robert Musil A rajongók c. darabja Szikora János rendezésében a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán látható 2017. március 22-én és 23-án. A előadással a szerző emléke előtt is tisztelegnek, halálának 75. évfordulója alkalmából.

A tavalyi évadban Szikora János úgy gondolta, elérkezett az idő, hogy a magyar közönség is megismerje ezt a kivételes szellemi izgalmat tartogató művet. A megvalósítás örömeiről a következőket mondta: „1993-ban jelent meg magyarul a Színház c. folyóirat mellékletében, bár ezt megelőzően kéziratban is megkaptam a darab fordítójától, Györffy Miklóstól. Amikor elolvastam, ugyanaz az érzés kerített hatalmába, mint amikor először olvastam Nádas Pétert, vagy amikor először forgattam Botho Strauss Az idő és a szoba c. darabját. Miután elolvastam Musil művét, rögtön tudtam, hogy ez a darab az enyém. Ritkán került a kezembe olyan mű, ahol az érzéki és a szellemi ilyen szoros szimbiózisban működött volna együtt. Itt soha nem billen el a mérleg, nem lesz belőle perverzió, de nem lesz száraz filozófia sem. Én mindig az ilyen darabokat kerestem, mert azt hiszem, ehhez az egyensúlyhoz értek igazán. Azt viszont nem gondoltam, hogy ilyen sok idő fog eltelni a szándék és a megvalósítás között.”

A megvalósításra ugyanis több mint húsz évet kellett várni, de talán ennyi idő kellett ahhoz, hogy a megfelelő csapatot találja meg a műhöz. „Számomra Musil nem egy színdarab a sok közül. Azért rendeztem meg, mert szeretném megosztani azt a szellemi élményt, ami A rajongók olvasásából fakadt bennem, és egyben ráirányítani a figyelmet Musilra, a 20. század egyik legnagyobb szellemi óriására, aki sem életében, sem halála után nem élvezhetett olyan népszerűséget, mint mondjuk kortársa, Thomas Mann” – vallja a rendező.

A darab mondanivalójáról a főszereplő Thomast alakító Lábodi Ádám így nyilatkozik: „Az egymás közti viszonyok tiszták, de Musil súlyos gondolatokat fogalmaz meg a világról, a létezésről, kapcsolatokról, és hogy milyen problémáik vannak azoknak az embereknek, akiknek tulajdonképpen nincsenek is kézzelfogható gondjaik. Egészségesek, okosak, szépek, fiatalok, dúsgazdagok, kifinomultak. Minden adva van egy boldog élethez, de ők elkövetik azt a hibát, hogy csak elmélkednek, és közben elfelejtenek élni... Számomra nagyon fontos, hogy a darab felmutatja: lehetséges a változás, a változtatás. Hogy akár egy trauma kapcsán végre rálássunk az életünkre és bátran változtassunk rajta.”

A főszereplő Mariát játszó Törőcsik Franciska szerint a szereplők többek között arra keresik a választ, hogy mi működteti a kapcsolataikat: „Olykor meghatározhatatlan érzések, vonzódások, eszmék, és sokszor egyszerűn csak az érdekek. A darabban megjelenő alakok együtt nőttek fel, szinte testvéri kapcsolatban állnak. Az ő életükben is megjelennek a hagyományos társadalmi formák, például a házasság. De ezek az emberek nem tudják elfogadni a kötelező kereteket. A két főszereplő férfi megértette azt a gondolatot, ami a darabban is megjelenik, hogy az élet egy olyan egyenlet, amelyben vannak állandó tényezők, de ismeretlenek is, amiket be kell helyettesíteni bizonyos fogalmakkal, például vallás, szeretet, gyűlölet, hogy tudjanak élni. Musil szereplői nem tudják elfogadni ezt, mert annál összetettebben gondolkodnak.”

Az előadás jelmeztervezője, az érzéki és kifinomult anyagok mestere, Zoób Kati így nyilatkozik Musil művéről: „Nagyon komplikált, rendkívül érzékeny darab. Érzelmekkel és gondolatokkal kísérletező mű, kifinomult nyelvezettel, négy emberről, akiket lelki és szellemi hasonlóságok fűznek össze és ellentétek választanak el. Sok összetevős a rajongás részemről is, nagyon megfogott az a speciális létezés, amiben a szereplők élnek. Musil szellemiségének rétegei kísérleteznek az én érzékeimmel is. De, ha János nélkül olvasom, soha nem érintett volna úgy meg, mint általa. Az ő rendezői intellektusán keresztül egy egészen egyedi értelmezést és világot kapok.”

Morcsányi Géza, az előadás dramaturgja rendkívül jó arányérzékkel, finoman bánt a művel, minden lényeges mozzanat megőrződött, viszont számtalan olyan túlírt mondat hullott ki, amelyek csak olvasva élvezhetők, elmondva követhetetlenek.


A rajongók ősbemutató Magyarországon, 2016-ban a Budapesti Tavaszi Fesztivállal közösen készült.

Színlap

Szereplők:
Thomas: Lábodi Ádám
Maria, a felesége: Törőcsik Franciska
Regine, Maria húga: Varga Lili
Anselm: Andrássy Máté
Josef, Regine férje, egyetemi professzor: Egyed Attila
Stader, a Newton, Galilei & Stader detektíviroda tulajdonosa: Kuna Károly
Mertens kisasszony: Kerkay Rita
Cselédlány: Soltész Rita

Fordította: Győrffy Miklós
Dramaturg: Morcsányi Géza
Díszlettervező: Szikora János
Jelmeztervező: Zoób Katti
A rendező munkatársa: Bischof Ildikó

RENDEZŐ: SZIKORA JÁNOS

Robert Musil a XX. század egyik legmeghatározóbb írója. Proust: Az eltűnt idő nyomában, Joyce: Ulyssese és Musil: A tulajdonságok nélküli ember című regénye korunk posztmodern művészetének szellemi alappillérei. Musil életében egyetlen darabot írt, A rajongókat, amelynek irodalmi értéke legjobb prózáinak szintjén mozog. 1920-ban, Berlinben volt az ősbemutatója, azt követően főleg német nyelvterületen játszották, ahol mindig a legrangosabb színházaknál (lásd Schaubühne, Burgtheater), a legnagyobb színészek és rendezők bravúrdarabja volt. Magyarországon soha nem mutatták be, noha Győrffy Miklós fordítása 1993-ban jelent meg a Színház mellékletében.

A Vörösmarty Színház úgy gondolta, hogy elérkezett az idő, hogy a magyar közönség is megismerje ezt a kivételes szellemi izgalmat tartogató művet.

A darab egy jómódú polgári család villájában játszódik. Főhőse két házaspár, ahol a nők testvérek. Az idősebb testvér házába beállít a húga a szeretőjével, akiket a húg férje rajtakapott, és most menekülniük kell, mert a férj gyilkossággal fenyegetőzik. Hosszú diskurzus és lelki tusa kezdődik a két nő között arról, hogy mi a helyes: visszamenni a házasságba, vagy inkább elmerülni az ismeretlen szerelemben? Közben telnek a napok, és a fiatal lány nővére és szeretője között váratlan, és egyre elementárisabb erejű vonzalom alakul ki, majd a nővér megszökik húga szeretőjével. Ekkor a nővér elhagyott férje bevallja a magára maradt lánynak, hogy házasságuk tulajdonképpen csőd volt, mert ő valójában belé volt szerelmes, csak nem volt bátorsága bevallani. Kiderül, hogy évekkel korábbi rejtett érzelmeik közösek voltak. Ennek ellenére a fiatal lány nem él ezzel az új lehetőséggel, hanem egy forró, érzéki pillanatban váratlanul elmenekül. Merre visz az útja? Az öngyilkosságba? A szabadságba? A darab Musil nagyregényeihez hasonlóan talányos nyitottságban hagyja a történet végét.

A bergmanni mélységű szituációk végtelen láncolata, valamint a lelki élet kiismerhetetlenségének tébolyát intellektuálisan feldolgozni képtelen figurák groteszk helyzetkomikuma lebilincselő élményt kínál színésznek és nézőnek egyaránt.

Márciusban Újra Kezdjük! - Juhász Dávid kiállítása

2017. március 22.MUK – Márciusban Újra Kezdjük!

 

Juhász Dávid kiállítása
2017. március 22. - április 11.
Pintér Galéria (1055, Budapest, Falk Miksa u. 10.)

Éppen hatvan éve, 1957 márciusában söpört végig Magyarországon az a nagy leszámolási hullám, amely többezer civilt juttatott Kádár börtöneibe. Sokan kerültek fogságba azok közül, akik túlélték az utcai harcokat és a forradalom leverése után nem menekültek külföldre: ekkor rajtuk statuált példát a rendszer. Civilek ezreit vették őrizetbe március közepén, bebörtönzésükhöz jó apropót biztosított az 1956. november 4. után falragaszokon, falfirkákon terjedő jelszó: Márciusban Újra Kezdjük!

Juhász Dávid festőművész portrésorozata azokat a fiatal férfiakat helyezi reflektorfénybe, akik a forradalmat szabadságharccá változtatták. A kemény magé – melósoké, fiatal suhancoké –, akik nem féltek fegyvert ragadni, és akik helytállásukkal súlyt adtak a békésen felvonuló tömegek által elindított folyamatoknak. A fiatal festő kendőzetlen portréival arra keresi a választ: mi vitte utcára ezeket a fiúkat? A férfi psziché motivációit, az ösztönös, feltétel nélküli szerepvállalás mechanizmusát kutatja, miközben drámai hangú képeivel egyszersmind emléket is állít ezeknek a forradalmároknak.
A korabeli fotók ihlette festmények fegyelmezett színhasználattal, expresszív módon láttatják a harcok résztvevőit, akik közt szerepel olyan, aki elesett, van olyan, akit elfogtak és kivégeztek, de nem egy olyan is akad, akiről nem tudunk semmit. Miközben a kiállítás egyfajta mementója akar lenni a mártírhalált halt forradalmároknak, egyben fel is hívja a figyelmet arra: az ő elnyomásra adott ösztönös, radikális válaszuk örökérvényű. A hősiesség nem egy elvont fogalom, sokkal inkább elemi ösztön. Valami, ami minden férfi lelke mélyén ott lapul.

Bővebb információ: www.juhaszdavid.com/muk

A kiállítást az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

Juhász Dávid 1979-ben született Budapesten. A kezdetektől hobbiként űzött festészet később, bölcsészettudományi tanulmányai mellett fokozatosan egyre nagyobb szerepet töltött be az életében, és a mai napig párhuzamosan fut történelemtanári hivatásával. Festeni magán úton tanult, többek közt Baska József műhelyében. Képeire a drámai hangnem jellemző. Expresszív, realista festészetében a karakterekre helyezi a hangsúlyt. Érzékenyen fordul a peremre szorult, nehézsorsú emberek felé. Szociális szerepvállalása révén közelebbről is megismerte a hajlék nélkül élő emberek világát, ez ihlette Csavargók című portrésorozatát. Apa-fiú kettős portréival már a klasszikus férfi szerep napjainkban elmosódó kontúrjait keresi, s ez a tapogatózás bontakozik tovább a pesti srácok alakjait felvonultató sorozatában is. Drámai feszültséget árasztó figuráin keresztül a fegyveres harc felvállalásának lélektanát boncolgatja.

Főbb kiállításai:
2009. április 24. Bárka Színház – „S háltak az uccán”
2011. június 18. Silhouette Art&Café Galéria, Szentendre – Szembesítés
2011. október 7. Doboz, a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál rendezésében – Túlélők
2012. október 11. Aranytíz Kultúrház – Fröccs!

***

Facebook: Juhászpaintings

 • Keresés

 • Ajánlott szerzők

 • Napi évfordulók

 • Eseménynaptár

 • Magunkról

 • Legfrissebb anyagaink

  7 nap14 nap21 nap
 • Bejelentkezés

  Jelszó-emlékeztető


   Kérjük, adja meg felhasználónevét, majd ellenőrizze postafiókját!

  • Felhasználónév:
  •  

  Regisztráció

  • Név:
  • E-mail:
  • Felhasználónév:
  • A felhasználónév ékezetes betűt vagy különleges karaktert nem tartalmazhat!
  • Jelszó:
  • Jelszó megismétlése:
  • Kedvenc szerző:
  • Kedvenc műfaj:
  •  
  •  
  A regisztráció egyben feliratkozást jelent a hírlevélre!