Biztosan törölni akarja, a kiválasztott elemet?
Igen
Nem

Esemény naptár

11.15. Albert, Lipót napja

Ázbej & Ázbej ALGÍR – BUDAPEST – PÁRIZS

2016. szeptember 11.A kapcsolódó nemzedékek, apák és gyermekeik együttműködése a képzőművészetben vagy annak határterületein kifogyhatatlan, izgalmas és sokszor tanulságos történet. Apák és fiúk közös tárlata ékes bizonyítéka lehet annak, hogy nem szükségszerű a múlt eltörlésének gesztusa az új születéséhez. Néha épp az ellenkezője kerül felszínre. A kiállítás koncepciója ezeknek az összefonódásoknak és elágazásoknak a felvillantása, mindenféle szabályszerűség megfogalmazása és ítélkezés nélkül.

 

Építész apa, képzőművész fiú, egy-egy unikális építészeti és képzőművészeti alkotás. A kiállítás Ázbej Sándor és fia, Kristóf munkáit mutatja be. Ázbej Sándor (1913–1998) Ybl Miklós-díjas építész az algíri Július 5. Olimpiai Stadion tervezője és kivitelezésének egyik irányítója volt, munkája pedig megalapozta a bő két évtizedes magyar–algériai műszaki együttműködést. Bár a megrendelői igények szerint a stadionnak az akkor még csak néhány éves Népstadion mintáját kellett követnie, építészeti és technikai megoldásaiban túl is szárnyalta azt. Az Algírban megépült aréna a kortárs nemzetközi megítélés szerint is pazar, a kor igényeit minden szempontból kielégítő épület lett.

 

A hatvanas évek végétől a nyolcvanas évek végéig tartó időszakban csaknem 160 építészeti és mérnöki létesítmény terveit készítették el magyar szakemberek Algériában. A megépült létesítmények az észak-afrikai ország építészeti-műszaki infrastruktúrájának máig szerves részét alkotják. Ázbej Kristófot (1953) saját bevallása szerint is a családi környezet vonzotta a képzőművészeti pályára. Munkásságának legjelentősebb része egy közel 52 négyzetméter felületű panoramikus óriáskollázs, melyet 1981-től tizenöt éven keresztül folyamatosan készített kétszobás Párizs környéki (bagneux-i) műteremlakásában.

 

Időkapszula, kunstkammer és palimpszesztjáték

A bagneux-i körkép „Az emberi kaland nagy fala/nagytérképe” című mű és projekt első elkészült egysége. Az őskor barlangművészetét és a legújabb korok szuperszámítógépeit (big data science) egyszerre felidéző színpompás faliképegyüttes az emberiség kultúrtörténetének lenyomata.

Az enciklopédikus jellegű kollázsfal-ornamentum sajátságos, mozaikszerűen szerkesztett formája és különleges esztétikai minősége mellett fantasztikus időutazást is kínál a néző számára.

A kollázs bontása, Magyarországra szállítása, restaurálása és az eredeti műteremlakás másának 1:1 arányban történő felépítése az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az NKA támogatásával valósult meg 2014–2015-ben.

A kollázst a Műcsarnokban láthatja először a nagyközönség.

 

 

A Hari Seldon labirintus

Az építész apa és képzőművész fia a francia Millenniumi Emlékbizottság felkérésére 1997 nyarán együtt dolgozott egy világemlékműterv koncepciójának kidolgozásán. Az emlékmű Isaac Asimov Alapítvány-trilógiájának egyik főszereplőjéről kapta a nevét. A kiállításon bemutatjuk a végül nem megvalósult munka elkészült látványterveit is, bepillantást engedve az összművészeti megaprojekt alkotási fázisaiba.

 

Kiállítás a kiállításban – Popup7 a Műcsarnokban

A tárlat finisszázshetében a műteremlakás-installáció ideiglenes kiállítótérré válik: képzőművészek – Elekes Károly, Horror Pista, Kuli Adél, Szinte Gábor, Szinte János, Tayler Patrick, Tollas Erik, Vető Orsolya – pop-up kiállításai láthatók egy-egy napig.

 

 

 

 

Idővándorok a Műcsarnokban - Jószay Zsolt szobrai

2016. szeptember 11.Miféle figurák Jószay Zsolt szobrai? Honnan jöttek és hová tartanak? Ősi kultúrák és a görögség, afrikai, egyiptomi tradíció, trecento ízek és korszerű, nagyon is időszerű erkölcsi háttér. Igaz valamennyi, és egyik sem az. Ezek a különös emberek az idő dimenzióban élnek. Ott sétálnak Mezopotámiában, az egyiptomi Harmadik Birodalomban, s talán itt jártak tegnap délután. Az elveszett aranykort keresik, s alighanem hamarabb lelnek rá, mint e lehangoló századvég megfáradt embere. A művész visszafogott fogalmazásmódja miatt a legkisebb mozdulat is kiemelt hangsúlyt kap. A szobrok semmibe néző tekintete, lehunyt szemhéja a végtelenség érzetét kelti. A finom ívekben hajló nyak az arcra vezeti a tekintet.Teremtmények ők, mint a jeles finn író, Mika Waltari regényhőse, Szinuhe, aki azt mondja: „Szemem előtt […] nem történt semmi új, ami pedig az előtt megtörtént, megtörténik a jövőben is. Akik utánam jönnek, ugyanolyanok lesznek, mint akik előttem éltek.”„Jószay Zsolt szobrai nem gyakorlatiasak, de szépek, határozottan képviselik véleményét a világból, melynek megmenthetőségében – mást nem lehet tenni – reménykedik.” „Többnyire csak akkor nyúl az anyaghoz, ha arra belső késztetést érez. Izgalma, feszültsége akkor tud feloldódni, ha megtalálja a fejet, kezd kibontakozni az arc. E ponttól kezd megoldódni a szobor. A fej és a test közötti korrelatív viszony nyilvánvaló. A test állapotjelző, konkrét és materiális, a fej kifejező és ezoterikus. Részlet Hann Ferenc: Jószay Zsolt című könyvéből (Kortárs magyar képzőművészek, Budapest, 2001).

S amit maga az író fűz hozzá mindehhez, pontosan fedi a szobrász szándékait: „Minden emberi lénynek szüksége van az életben olyan valamire, ami szép, ami nem gyakorlati.”

 

JÓSZAY Zsolt (1951, Szolnok)

szobrász, érmész

1974-ben szerzett földrajz-rajz szakos diplomát Egerben, a Tanárképző Főiskolán, mesterei Blaskó János és Seres János voltak. 1979-től rajzot tanít Miskolcon általános és középiskolákban. 1992-től 2005-ig a Gábor Áron Szakközépiskola és Művészeti Középiskola művészeti tagozatának alapító tanáraként a szobrász szakot vezette, és rajzot, mintázást tanított. 1984-től vesz részt csoportos és egyéni kiállításokon. 1987-től a Művészeti Alapnak, majd a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, 1991-től a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének tagja, továbbá a Magyar Szobrász Társaságnak, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Miskolci Területi Csoportjának, a Szolnoki Képzőművészeti Társaságnak, és a T-ART Alapítványnak is tagja. Számos elismerést, köztük Kondor Béla-díjat kapott (2001). Köztéri művei elsősorban Miskolcon és régiójában valósultak meg. Művei több hazai közgyűjteményben is láthatók. Legutóbbi egyéni kiállítását a miskolci Herman Ottó Múzeumban rendezte 2011-ben. Miskolcon él.

Harmadszor is Magyar Népdal Napja

2016. szeptember 10. 

 

Szeptember 10-én és 11-én Martonvásár gyönyörű környezetében rendezik meg immár harmadik alkalommal a Magyar Népdal Napját! A látogatók idén is átérezhetik a népdal erejét, szépségét és mélységét.

 

A martonvásári Brunszvik-kastély melletti főtéren idén már két napon várja az érdeklődőket a Magyar Népdal Napja, a középpontban a népdallal, népzenével és a hagyományőrzéssel.

Az esemény ugyanakkor nem kizárólag az autentikus magyar népdal és népzene apostola, hanem befogad minden olyan magas minőségű előadást is, amely abból táplálkozik. Különösen igaz ez a nulladik, szombati napra, amely a magyar népdalból táplálkozó világzenének is helyet ad. Olyan fellépők is szerepelnek ebben a programban, akik autentikus magyar népdalt(!), vagy átdolgozást adnak elő - az előző években a ByTheWay és a Punnany Massif adott koncertet. Idén pedig a világ egyik legjobb trombitásaként számon tartott Boban Marković és zenekara bizonyítja be, hogy nem áll távol tőlük a magyar népi ének, a magyar népzene. A kilencvenes évek elejétől zenélő 52 éves művész életében először ad elő nagyközönség előtt magyar népzenét!

 

A két nap során fellép többek között Bognár Szilvia, Herczku Ági és a Banda, a Cimbaliband és a Fricska Tánc, Berecz András, Pál István „Szalonna” és Bandája, az Esszencia, Szabó Balázs Bandája és a „Páva” győztes, Bartina Gyermektánccsoport. A színpadon láthatják a helyi fúvószenekar, a művészeti iskola táncosainak és zenészeinek előadását is.

Lesz kézműves- és termelői vásár, a kisebbeknek bábelőadás, Hungarikum Udvar, népi játszótér, állatsimogató, valamint utcazene fesztivál is.

 

Vasárnap 11 órától egy különleges produkciónak is tanúi lehetnek a Magyar Népdal Napjára látogatók: a megye, tucatnyi iskoláiból, mintegy 300 gyermek fog egyszerre magyar népdalt énekelni.

A Dankó Rádió pedig 12.30-kor élőben jelentkezik a „Martoni ebédhez szól a népdal” műsorával.

 

Kiket várnak Martonvásárra szeptember 10-én és 11-én?

Ahogy a Magyar Népdal Napja projekt vezetője, Kunos Tamás, a Csík Zenekar Kossuth-díjas brácsása fogalmaz: „Az apraját és a nagyját!”

 

Program:

 

SZOMBAT, 2016. szeptember 10.

7.00- 18.00 Termelői vásár

10.00- 18.00 Hungarikum udvar, népi játszótér, állatsimogató

10.00- 20.00 Kézműves vásár

11.00 Vitéz László - Pályi János bábelőadása gyerekeknek és felnőtteknek

13.45 Népzene és néptánc
A Martonvásári Művészeti Iskola és a Százszorszép Táncegyüttes közös műsora, mezőkölpényi vendégekkel

14.45 Martonvásári Fúvószenekar Jelen és Múlt a Magyar Muzsikákban

16.00 Bognár Szilvia „Csintekerintő” gyermekkoncert

17.25 Népdalok
A mezőkölpényi Szabó Teri néni énekel

17.30 Herczku Ági és a Banda „Bandázom” című műsor

18:45 Eszem-iszom kvíz a NÉBIH támogatásával

21.00 Boban Marković Orkestar

22.30 Tűzijáték

23.00 A Cimbaliband és a Fricska Tánc műsora

24.00-03:00 Táncház Csőgör Róberttel és barátaival

 

VASÁRNAP, 2016. szeptember 11.

7.00- 18.00 Termelői vásár

10.00-16.00 Tarsoly zenekar

10.00- 18.00 Hungarikum udvar, népi játszótér, állatsimogató

10.00- 20.00 Kézműves vásár

10.30 Bab Társulat - „Fenevadak az utcán”

11.00 Népdal – 300 gyermek énekel
Fejér Megyei Iskolák Népdalos Találkozója

12.30 Dankó Rádió élő adás „Martoni ebédhez szól a népdal”, Közreműködnek: Zsikó Zenekar, Navratil Andrea, Konkoly Borbála; Műsorvezető: Tarnai Kis László

14.30 Berecz András „Medvés” című gyergyói műsor, táncosokkal, zenészekkel

15.30 Bab Társulat „Jelenetek egy házasságból, avagy a három kívánság”, Óriásbáb előadás

16.00-19.00 Csőgör Róbert és barátai

16.00 Pál István „Szalonna” és bandája, közreműködik a Bartina Gyermektánccsoport

17.45 Esszencia Zenekar, „Szárnyalás” koncert

19.30 Szabó Balázs Bandája

 

 

Jegyek (www.jegy.hu):

Kétnapos bérlet (elővételben) – felnőtt:2500 Ft, diák/nyugdíjas: 1200 Ft
Napi jegy (elővételben) – felnőtt: 1500 Ft, diák/nyugdíjas: 800 Ft
Napi jegy (a helyszínen, szept. 8. 18 órától) – felnőtt: 1800 Ft, diák/nyugdíjas: 1100 Ft
A rendezvények látogatása 12 éves korig ingyenes!

 

 

Bővebb információk: www.magyarnepdalnapja.hu, facebook.com/magyarnepdalnapja

Budakalászi városnap a Ghymessel

2016. szeptember 10.Ősztől újraindulnak az izgalmas, beszélgetős, kalandos délutánok is a Budakalászi Művházban, de a nagysikerű városnap sem csak a helyieknek kedvez majd: tűzijáték, vásári komédia, és a Ghymes együttes nagykoncertje vár minden érdeklődőt!

Szeptember 10. szombat 10.00-22.00
Városnap
10:00 Kamp Kapelle zenés ébresztője
10:30 Szélkakas Népi Kompánia: Sárkányármány gólyalábas vásári komédia
11:30 Makám együttes: Bogárbál vidám interaktív gyerek-családi műsor
13:15 Zeneiskola „Bolondkoncertje”
13:50 Cassandra Táncművészeti és Sportegyesület
14:15 Welldance Sporttánc Egyesület
15:00 Zeneiskola: Musical varázs
16:45 The Bits Beatles emlékzenekar
18:45 Kurul dobosok
20:30 Ghymes együttes 
22:00 Zenés tűzijáték

Folyamatos programok: Civil Korzó és programkavalkád, légvár, óriás játékok, kisvasút, helikopter szimulátor, kézművesség, arcfestés, ügyességi játékok, mobil játszóház, portré- és családi fotózás, városnézés Zetor K25 retro traktorral, vásári portékák, grill terasz, fröccsház, pálinka kuckó, kávéház, kemencés ételek, fagyizda.

A belépés ingyenes!

Újra URH, Európa Kiadó, Kontroll és Sziámi dalok a Gödörben

2016. szeptember 10.Az első koncert középpontjába Kiss Llaci és Salamon András reinkarnációja került, mert bizonyos értelemben ők érkeznek a legmesszebbről. 1980-ban volt az URH, a magyar alternatív szcéna rövid életű, de mégis egyik legmeghatározóbb zenekarának első koncertje. Fél éves intenzív underground zenélés után az URH feloszlott és átalakult: lett belőle Európa Kiadó és Kontroll Csoport, majd Sziámi.

 

Kiss Llaci (zeneszerző-basszusgitár-ének) évtizedekig zenélt az Európa Kiadóban, de mivel Ausztráliában él, egyre ritkábban tudott fellépni itthon. Vele kapcsolatban fontos információ lehet, hogy trükk-animációs szakemberként dolgozott nagysikerű nemzetközi filmekben. Grafikusként is jegyzik, Párizs és Lille után márciusban volt kiállítása Budapesten, melynek anyaga a Szépművészeti Múzeum gyűjteményébe került. A két legendás zenekar legjobb dalai közül jó néhányat ő írt és énekelt.

 

Salamon András (dob) az URH-ban, majd az Európa Kiadó első formációjában játszott, de egy idő után más pályára lépett; filmrendező lett, számos nagyhatású alkotást jegyez. Az SZFE, az ELTE és a Metropolitan egyetemeken filmrendezést tanít. Nevéhez fűződik az „Ashes to Ashes” című, David Bowie-ra emlékező koncert sorozat megrendezése is.

 

UjRH- URH, Európa Kiadó és más dalok

(Kiss Llászló, Salamon András, Vig Mihály, Keszei Krisztián, Kamondy Ágnes, Magyar Péter, Horváth Gábor, Somoskői Soma, Bakos Zita, valamint: Hámori Gabriella, Ónódi Eszter és Kamarás Iván előadásában.

 

Az est második részében az URH, Kontroll Csoport és a Sziámi énekes-szövegírójának zenekara, a Müller Péter Sziámi AndFriends lép fel. Ők is játszanak néhányat a mára ikonikussá vált régi dalokból, de a legütősebb új számok is terítéken lesznek.

 

Müller Péter Sziámi AndFriends

(Müller Péter Sziámi, Kirschner Péter, Varga Orsolya, Angler Ákos, Winterverber Csaba, Roszik Hella. Velük énekelnek: a Pintér Béla és Társulatának színészei, Stefanovics Angéla, Thuróczy Szabolcs valamint a WeVox: Baka Rebeka és Bakos Zita)

 

Belépő: 2000/2500 Ft

Jegyek elővételben, a helyszínen, ill. a TIXA weboldalán kaphatóak.

Big Daddy Wilson & Ripoff Raskolnikov a Kobuciban

2016. szeptember 10.Szeptember 10-én, szombaton igazán nívós programmal várja a blues rajongóit a Kobuci. Az amerikai Big Daddy Wilson jól ismert név Magyarországon, idestova 4-5 éve visszatérő vendége a legjobb fesztiváloknak és kluboknak. A lassan nálunk is legendás státuszt kivívott Ripoff Raskolnikovval évek óta kölcsönösen tisztelik egymás munkáját, Magyarországon is voltak már közös fellépéseik. A Kobuci színpadán ezúttal mindkettőjük bandáját hallhatjuk, előttük a Terra Profonda lép fel.

 

A Kobuci kert színpadán a népzene, a világzene, a jazz vagy a szintén egyfajta népzeneként megélhető blues művészei nem pusztán egymás mellett, hanem már a kezdetektől fogva egymás tradícióiból is merítve, egymást inspirálva jelentek meg.  Közismert, hogy ezeknek a zenei beszélgetéseknek az egyik különleges, ünnepi alkalma az évente megrendezésre kerülő Blues Fesztivál, ahol a műfaj nemzetközi és hazai hírességeit és mestereit egy közös muzsikálással mutatjuk be az élőzene szerelmeseinek. A mára Budapest legfontosabb bluesfesztiváljává érett rendezvénysorozat elsődleges célja egy olyan zeneimádó réteg megszólítása, aki majd a delta-, a chicagoi-, vagy éppena southern soul-bluesból közvetlenül táplálkozó zenéket átélve tekinthet vissza saját blues-kultúrájára: Ferenczitől kezdve a Mojo Workings-ig vagy éppen Pribojszkiig, hogy csak a nálunk korábban felvonultatott legfontosabb neveket említsük.

 

Szombaton, a hagyományokat folytatva nem kisebb blues csillagot lát vendégül a fesztivál a hangulatos Kobuciban, mint Big Daddy Wilsont. A meghívó zenekar,Ripoff Raskolnikovval az élen minden bizonnyal azon kortárs alkotók egyike, akik miatt a kelet-európai blues nemcsak egy hagyományos zenei műfaj, hanem a művészi önkifejezés mindannyiunkat felemelni képes, eleven formája is. Ripoff dalszövegei sokszor a költészet közeléből szólalnak meg, muzsikája pedig a nagy példaképek, John Lee Hooker, Tom Waits vagy Blind Willie McTell spirituális erejéből táplálkozik.

 

Big Daddy pedig nem más, mint a funk, a soul, a gospel és a country gyökereit a bluesban újragondoló Mester, akinek az élete és a zenéje szinte elválaszthatatlanok egymástól. Pályáját gospel énekesként kezdte, és talán éppen ez az oka, hogy ez az alkotói világ olyan sokat tud a blues spirituális tartományairól. Különös módon a blues hagyományaival Európába való áttelepülése után, Németországban találkozott, és olyan barátoktól tanult, mint Champion Jack Dupree, Louisiana Red vagy éppen Eddie Boyd. Karrierjét pedig számtalan szakmai elismerés, tizenkét album és mára természetesen a világhír kíséri.

 

További információ: www.kobuci.hu

 • Keresés

 • Ajánlott szerzők

 • Napi évfordulók

 • Eseménynaptár

 • Magunkról

 • Legfrissebb anyagaink

  7 nap14 nap21 nap
 • Bejelentkezés

  Jelszó-emlékeztető


   Kérjük, adja meg felhasználónevét, majd ellenőrizze postafiókját!

  • Felhasználónév:
  •  

  Regisztráció

  • Név:
  • E-mail:
  • Felhasználónév:
  • A felhasználónév ékezetes betűt vagy különleges karaktert nem tartalmazhat!
  • Jelszó:
  • Jelszó megismétlése:
  • Kedvenc szerző:
  • Kedvenc műfaj:
  •  
  •  
  A regisztráció egyben feliratkozást jelent a hírlevélre!