Biztosan törölni akarja, a kiválasztott elemet?
Igen
Nem

Esemény naptár

11.15. Albert, Lipót napja

37. Kaláka Fesztivál

2016. június 23.37 éves Kelet-Közép-Európa legrégebbi folkzenei fesztiválja. Ötödik alkalommal rendezik meg az összművészeti rendezvénysorozatot a hevesi megyeszékhelyen Egerben, június 23. és 26. között.

 

Három napon át Eger belvárosába, illetve a Vármúzeumba várják az érdeklődőket. Az Eszterházy téri ParkSzínpadon pénteken délután fesztiválnyitó, szombaton és vasárnap délelőtt családi programok, gyerekelőadások, délutánként pedig az Egri Kulturális és Művészeti Központ szervezésében lesznek koncertek, valamint kézműves vásár mesterség-bemutatókkal és kézműves foglalkozásokkal.

 

Június 24-25-26-án kora estétől éjszakába nyúlóan két színpadon felváltva lesznek koncertek a Dobó István Vármúzeumban. Fellép többek között Palya Bea és zenekara, Lajkó Félix és zenekara, Szabó Balázs Bandája, a PASO, a Cimbaliband, Bognár Szilvia és Kónya István. A Kaláka együttes koncertjére – mint 36 éve mindig – vasárnap este kerül sor. Az idei fesztivál különlegessége, hogy a Betyárjáték című előadás - Ferenczi György és a Rackajam, valamint Kovács Norbert és táncosai közreműködésével - első szabadtéri bemutatójára itt kerül sor. Az előadást Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező rendezte. A fergeteges zene, a lenyűgöző táncjáték, a rendező legendás betyárfilmjeiből bejátszott képsorok és árnyékok teszik még látványosabbá a produkciót.

  

A fesztivál nulladik napján, június 23-án Bélapátfalván, az Apátságban kerül sor a Verskoncertre, Szabó T. Anna és Lackfi János költők közreműködésével, muzsikál a Kaláka. Szombaton pedig a Ciszterci templomban Sumonyi Zoltán verseire Gryllus Dániel által komponált „A hegyi beszéd” című dalciklust adja elő Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos.

 

A Templom Galériában a Bükki Nemzeti Park területén élő népművészek, népi iparművészek alkotásaiból nyílik tárlat „Az én szívemben boldogok a tárgyak” címmel. A Vitkovics-házban a III. Egri Tematikus Tárlatot tekinthetik meg az érdeklődők. A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban „Arcok” címmel Molnár István Géza, Eger Megyei Jogú Város Nívódíjával kitüntetett fotóművész képei láthatók.

 

A Kaláka Fesztivál június 25-én részben csatlakozik a Múzeumok Éjszakája programjaihoz, a MúzÉj helyszíneihez.

A kiállításokon koncertek is lesznek a Kaláka Fesztiválon fellépő művészek közreműködésével. Izgalmas, sok élményt nyújtó éjszakára számíthatnak, akik részt vesznek a Dobó István Vármúzeum és a közművelődési intézmények közös játékában: a megtekintett kiállításokon pecséteket lehet gyűjteni a MúzÉj-kártyára, amely másnap (június 26.) a fesztiválra kedvezményes jegy vásárlását teszi lehetővé. A Múzeumok Éjszakáján a Kaláka Fesztivál koncertjei belépőjegy nélkül tekinthetők meg!

 

Az Eger-regE Túrában, a fesztivál feladatlapos játékában idén a MúzÉj-kiállításaihoz kapcsolódnak a kérdések.

 

Az esemény fővédnöke Habis László, Eger Megyei Jogú Város polgármestere.

 

További információk: www.kalakafesztival.hu

NYÁR ESTI ZSONGÁS A LAMPIONOS KERTBEN - júniusi koncertek

2016. június 24.Tovább "dübörögnek" a Grill Terasz koncertjei Budakalászon! Hiszen a nyár pedig megállíthatatlanul szalad felénk: ezért a Grill Terasz Lampionos kertjének szervezői ingyenes, szabadtéri koncertekkel kedveskednének a jó időnek, na meg persze az élő zenét kedvelő közönségnek. 

A buli már elindult, május elején a West&East gitárduó és Szabó Leslie nyitotta meg hivatalosan is ez a kis nyári zenei fórumot, május végén pedig a Safran Jam ír kocsmazenéje, és a Németh Bendegúz Trió szórakoztatta az érdeklődőket. 

A csillagos ég alatt legközelebb pedig ők muzsikálnak
majd:


Június 3. Milosevits Mirko & Kullai Timi Duó 
(Azaz pop-világslágerek egy kedves és tehetséges fiatal pár tolmácsolásában)

Június 17. Magyar Pite zenekar - alter pop-rock
(Ízes, alternatív rockzene, egy csipet szaxofonnal fűszerezve)

Június 24. Jazz Fourmers 
(Egy kis ligthos péntek esti jazz)

Múzeumok Éjszakája a 120 éves Műcsarnokban!

2016. június 25.120 ÉVES A MŰCSARNOK !

Idén ünnepli megnyitásának 120. évfordulóját a Műcsarnok, a jelenkori művészet reprezentatív kiállítási intézménye, mely hivatása szerint a magyar és nemzetközi művészeti törekvések nyitott, sokszínű bemutatóhelye. Az évforduló alkalmából egész évben programokkal idézzik fel 120 év művészetét.

 

Kiállítások: Képek és pixelek. Fotóművészet – és azon túl. Nemzeti Szalon 2016

 

Programok

2016. június 25., szombat 17.00–02.00 óráig

 

17.00-19.30: Emlékgyár

Szorgos kezek készítik elő ebben a különleges gyárban az emlékeket, a futószalagon válogatják a színes, fekete-fehér, mozgó vagy épp állókép emlékeket, majd a szerelőcsarnokban a válogatásokból ki-ki kedvére építheti össze a hangulatának megfelelő emlékképeit.

 

17.00-18.00: A boldog békeidők 3D-ben kiállítás megnyitó előtti megtekintése Gyáni Gáborral. Műcsarnok#Box

Százesztendős térhatású fotográfiák Budapestről és a nagyvilág izgalmas helyszíneiről – modern technikával.

 

18.00-19.00: Exkluzív tárlatvezetés a Képek és pixelek kiállítás termeiben

E. Csorba Csilla a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, illetve Szarka Klára és Mayer Mariann, a kiállítás kurátorai

 

19.00-19.30: Kezdjük az éjszakát a Műcsarnokban. Flashmob a Hősök terén

 

19.30-20.00: Sebezhetőség. Performance

Előadja: Tunyogi Henriett, a Magyar Köztársaság tisztikeresztjével kitüntetett nemzetközi táncművész és Varga Zoltán Mihály ütőhangszeres.

 

20.00-21.00: Cianotypiakészítés Vékás Magdolnával

 

20.00-21.00 és  22.00-23.00: Körbe-körbe. Táncperformance-ok

Útszeretők - Drávucz Petra, Szűcs Dóra Ida

„Az Útszeretők amolyan road movie stílben előadott bolondos zenés-táncos utazás. Az előadó ex-BUTI-sok, Drávucz Petra és Szűcs Dóra talán már egy új generáció hírnökei: róják a köröket, koptatják az utat, surrog meztelen talpuk alatt a fekete graboplast szőnyeg.

 Uraim - Ivanov Gábor, Koreográfus: Hód Adrienn

A művészet rés arra, hogy illegális dolgokat megmutassunk, megtárgyaljunk, hogy szembenézzünk vele. Képes elemelni a valóságtól. Így a művészet neve alatt legálissá válik a tabu.

Születés - Harsányi Réka, Szűcs Dóra Ida

A Születés című audiovizuális, biofeedback alapú performance a megfoghatatlan, a láthatatlan történetét meséli el.

Tűröd - Timothy and the Things (Cuhorka Emese, Fülöp László)

Ami csak helyváltoztató mozgásra képes, az azzal veszélyeztet minket, hogy közeledni tud felénk. És ha közeledni tud, akkor távolodni is fog tudni és kénytelenek vagyunk meg is ítélni annak kellemes vagy kellemetlen mivoltát.

 

20.30-21.30: Nóti és az örmények

Előadók: Körtvélyessy Zsolt Jászai Mari-díjas érdemes művész, Jeges Krisztián, Haik Viktória, Schupp Gabriella, Varga Tamás, Várady Mária. Rendező: Szőke István

Tasnád, Toronto, Párizs, nincs kiszállás, Berlin 1933! Nóti Károly, a magyar kabaré és egyben az egyetemes magyar színházművészet csodás alakja a húszas évek után olyan mederbe terelte a pesti kabarét, mely ámulatba ejtette közönségét a Teréz körúti kabarétól Torontón át Párizsig. Amíg lesz pesti kabaré, addig lesz Nóti Károly is.

 

21.00-22.00: Torony-zene, Dresch Mihály. Improvizáció egy kiállítás képeire

 

22.30-23.30: Trágár töredékek, azaz volt egy nő, úgy hívták…

Zenés irodalmi felolvasóműsor. Előadják: Janik László, Nagy Eni, Köleséri Sándor, Tóth József

Az előadásnak nem célja az önmagában való disznólkodás, mert annak semmi értelme. A cél: hogyan lehet megmutatni, hogy ez nem a közönségesség kategóriája, hanem helye, rangja van az életünkben, és hogy lehet ezeket a szavakat szépen, szellemesen használni is. Pornográfia nincs az előadásban. Ebben az előadásban csak erotika van, nem a megbotránkoztatás szándékával született.

 

23.00-23.30: Pixeling - Performance. Előadja: Szalay Olimpia táncművész.

 

23.30-01.00: Szelfigyár

Hatalmas vetítésparádé: beléphetünk a fotókiállítás képeibe, együtt szerepelhetünk a fotóművészekkel.

 

23.30-02.00: Zárásig… Darvas Ferenc zongorája mellett

 

25. Zempléni Fesztivál Jubileumi Extra: John Williams Filmharmonikusok

2016. június 25.A 25. Zempléni Fesztivál Jubileumi Extra keretében, június 25-én - az áprilisi budapesti bemutató után elsőként - Tokajba érkezik a John Williams Filmharmonikusok koncert, a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában, amely felejthetetlen élményt kínál minden filmzene és Star Wars rajongónak. A műfaji sokszínűségéről ismert szimfonikus zenekart és a közel kétszáz tagú kórust Hollerung Gábor zeneigazgató vezényli, a produkciót filmrészletek, hazai táncegyüttesek és légtornászok látványos koreográfiája kíséri.

A Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ) 2007-ben rendezte első filmzene koncertjét, mellyel egy új műfajt teremtett Magyarországon. A John Williams Filmharmonikusok koncert rendkívüli élményt és szórákozást ígér a közönség számára, ahol a Star Wars filmzenék kapják a főszerepet. Sosem hallott teljességben mutatják be a jól ismert és az eddig itthon nem játszott számokat is. A Csillagok háborúja filmzenéit idén negyedszerre jelölte díjra a Filmakadémia, bár eddig csak egy szobrot kapott 1978-ban. Williams pályája során több mint száz film zenéjét írta, munkásságát számos díjjal elismerték, öt Oscar-, húsz Grammy-, négy Golden Globe- és négy Emmy-díjat nyert. Az amerikai zeneszerző negyven éve dolgozik együtt Steven Spielberg rendezővel, így a koncerten a közös munkásságukat fémjelző filmek közül is felcsendülnek az ismert dallamok.

A koncerten a Star Wars mellett felhangzanak az E.T. – a földönkívüli, az Indiana Jones, a Jurassic Park ismert és a közönség körében kedvelt filmzenéi, és egy-egy szám a Harry Potter és a Reszkessetek betörők filmekből is. A BDZ most először mutatja be a Kapj el, ha tudsz, a Hook, a Visszatérés Sohaországba és az Egy gésa emlékiratai című filmek zenéit.

A Budafoki Dohnányi Zenekar a hazai zenei élet meghatározó szereplője, minden évben számos, több művészeti ágat ötvöző produkciót is színpadra állít. 2011-ben közreműködött a Sting Symphonicity turné budapesti és grazi állomásán. Ugyanettől az évtől a Havasi Symphonic projekt társrendezője, amellyel 2015-ben a New York-i Carnegie Hallban is bemutatkozott. 

Hollerung Gábor 1993 óta a Budafoki Dohnányi Zenekar karnagya és művészeti vezetője. A Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével, Liszt-díjjal és Érdemes Művész címmel is elismert népszerű karmester számos európai zenekar mellett vendégszerepelt amerikai és ázsiai zenekaroknál is. 

Jegyek: www.broadway.hu, www.fesztivalkatlan.hu

 • Keresés

 • Ajánlott szerzők

 • Napi évfordulók

 • Eseménynaptár

 • Magunkról

 • Legfrissebb anyagaink

  7 nap14 nap21 nap
 • Bejelentkezés

  Jelszó-emlékeztető


   Kérjük, adja meg felhasználónevét, majd ellenőrizze postafiókját!

  • Felhasználónév:
  •  

  Regisztráció

  • Név:
  • E-mail:
  • Felhasználónév:
  • A felhasználónév ékezetes betűt vagy különleges karaktert nem tartalmazhat!
  • Jelszó:
  • Jelszó megismétlése:
  • Kedvenc szerző:
  • Kedvenc műfaj:
  •  
  •  
  A regisztráció egyben feliratkozást jelent a hírlevélre!