Biztosan törölni akarja, a kiválasztott elemet?
Igen
Nem

Esemény naptár

11.14. Alíz napja

Rendhagyó koncert Mozart halálának 225. évfordulójára

2016. december 5.Mozart: Requiem
Rendhagyó koncert Mozart halálának 225. évfordulójára
2016. december 5. (hétfő), 20:00, Budapesti Belvárosi Főplébánia Templom

Közreműködnek:
ETUNAM Vegyeskar
Monarchia Szimfonikus Zenekar
operaházi szólisták

Vezényel: Virágh András


2016. december 5-én, rendhagyó helyszínen, rendhagyó koncerttel emlékeznek meg Mozart halálának 225. évfordulójáról, a Budapesti Belvárosi Főplébánia Templomban.

Mozart Requiemének különös kapcsolata van, Budapest legősibb egyházközségével, azon belül is a Budapesti Belvárosi Főplébánia Templommal. A templom falai ugyanis 2000 esztendő történelmét őrzik, az évszázadok során az itt zajló számos kultúrtörténeti esemény egyike volt 1801-ben Mozart Requiemének magyarországi bemutatója, melyet a Gyulai huszárezred elhunyt katonáinak emlékére rendeztek anno. A közismert és közkedvelt alkotást azóta a Plébániatemplom Halottak Napi szertartásainak keretében szólaltatják meg évről évre, idén decemberben pedig a szerző halálának évfordulóján koncertszerű előadásban hallgathatjuk meg a Requiemet és három egyéb egyházzenei alkotást.

Az előadásnak különös hangsúlyt ad az a tény, hogy ez az első hangverseny, amely a kívül-belül megújult és régészetileg feltárt Főplébánia Templomban rendeznek meg. Két éven keresztül ugyanis, zárt kapuk mellett intenzív régészeti és építészeti feltárások folytak a Plébániatemplomban, amelynek eredményeként szenzációs történelmi felfedezéseket tártak a nagyközönség elé. Látható és látogatható például az altemplomban feltárt római erődrendszer és az eredeti román templombelső is, így a Főplébánia Templom Budapest legjelentősebb turisztikai látványosságai közé emelkedhetett.

A december 5-i hangverseny alkalmával már a megújult Főplébánia Templom várja az érdeklődőket. A koncerten közreműködik a professzionális ETUNAM Vegyeskar, a Monarchia Szimfonikus Zenekar és operaházi szólisták, vezényel Virágh András Liszt-díjas, Érdemes Művész.

További információ: www.belvarosiplebania.hu

Tommy Vig - Vig-nap a BJC-ben

2016. december 3.Vig-nap a BJC-ben
2016. december 3., szombat

18.30. Tommy Vig – könyvbemutató
Márton Attila jazzkritikus beszélget a könyv szerzőjével, Máté J. Györggyel

20.00 Kortárs jazzkoncert - riói aranyérmeseink tiszteletére

Közreműködők:
Tommy Vig – zeneszerző, karmester, dob, vibrafon
Mia Kim (USA) – ének, vibrafon
Jeszenszky György – dob, Csuhaj Barna Tibor – nagybőgő,
Zsoldos Béla – ütőhangszerek, Papp Mátyás – harsona,
Gyárfás István – gitár, Joe Fritz - klarinét

A teljes program alatt: kiállítás Tommy Vig kollázsaiból


Rendhagyó napra készül Tommy Vig, az itthon az egykoron csodagyerekként számon tartott, majd kivándorlása után Amerikában is rendkívüli sikereket elérő, a mai napig nagy elismertségnek örvendő jazzdobos. December 3-án este minden róla, az életéről, a művészetéről szól majd a Budapest Jazz Clubban.

Tommy Vig hazatérése után számos nagyszabású koncertet adott, de ezek közül is kiemelkedik, mikor 2013-ban Aranyszimfóniákkal köszöntötte a londoni olimpia győzteseit a Duna Palotában. A nyolc jazzszimfónia előadása során a zenekar tagjaként Kozák Danuta, Berki Krisztián és Pars Krisztián is színpadra lépett és együtt muzsikált a zenészekkel.
Az idei olimpiai játékok előtt Riói aranyálmok címmel bíztatás gyanánt komponált műveket olimpikonjainknak, amiket a Müpában adott elő nagy sikerrel, vezényelve a Tommy Vig Sinfoniettát. https://vimeo.com/184481223
Ezúttal azonban már a riói győztesek előtt tiszteleg legújabb szerzeményeivel az örökifjú jazzfenomén.
A műsoron főleg ősbemutatók, tehát vadonatúj szerzemények (csak emlékeztetőül: Szász Emese, Szilágyi Áron, Hosszú Katinka, Kozák Danuta, a női kajak kettes és a női kajak négyes tiszteletére) szerepelnek, melyek mindegyike a modern jazz és a klasszikus kortárs zene ötvözete.

A koncert napján a BJC előterében tekinthetők meg Tommy Vig egyedi kollázsai, tíz modern, absztrakt képzőművészeti, háromdimenziós alkotás.

A koncert előtt pedig a Tommy Vig – Mozaikkockák egy zeneművészről című könyvről beszélget Márton Attila jazzkritikus a kötet szerzőjével, Máté J. Györggyel.

APNOÉ - BINDE BÁCSI BARÁTAI - lemezbemutató koncert a MOMban!

2016. december 3.APNOÉ
BINDE BÁCSI BARÁTAI
lemezbemutató koncert
2016. december 3. (szombat), 18.00, MOM Kulturális Központ

Binde bácsi a MOM Kulturális Központba látogat egy esti mulatság erejéig 2016. december 3-án. A 18 órakor kezdődő lemezbemutató koncerten az Apnoé zenekar legújabb, negyedik lemeze kerül terítékre. Az évek óta játszott gyerekműsor a kecskéit kereső pásztor régi történetét eleveníti fel megújult formában, közreműködik Csiba Julcsi népdalénekes és Fábián Szabolcs „Csutkó” táncos-mesemondó. A mesés zenei utazás során bebarangolhatjuk Nagy-Magyarországot az Őrségtől Erdélyig, frissítőként pedig az Apnoéra jellemzően színes, minden korosztálynak fogyasztható stíluskoktélt kapunk. Aki nem hiszi, járjon utána – na meg a kecskék után!

Egy kicsi, ám annál szebb ország egyik kis falujában, Magyarlakon él gondtalanul Binde bácsi. Annak ellenére, hogy minden vagyona két kicsi kecske, mégsincs oka panaszra: jól érzi magát a bőrében a hegyek-völgyek, erdők, patakok, no meg sok barátja között. Egyszer azonban hivatalos lesz egy lakodalomba, ahol a nagy mulatás fáradalmai közepette elalszik. Reggel, amikor felébred, nemcsak a násznépnek, de két kecskéjének is hűlt helyét találja: elindul hát, hogy nyomukra akadjon. Hosszú vándorlása során bejárja egész Magyarországot, sokféle emberrel, állattal és egyéb népséggel találkozik, sokféle kalandba bonyolódik, de a kecskék nyomát nem leli sehol. Egyszer aztán Erdélyben csatangolva Ördöngösfüzesre ér, ahol éppen lakodalom van, ahová régi jó szokás szerint meghívják, mint fáradt vándort. Itt aztán a sok viszontagságtól elgyötörten elalszik a mulatás kellős közepén. Amikor felébred, ott találja magát Magyarlakon, abban a lagziban, amelyikben a történet elején aludt el. Nagyon megörül, hogy a hosszú, hiábavaló vándorlás csak lidérces álom volt, és felszabadultan mulat tovább barátaival: két kecskéje is vidáman mekeg a muzsika ritmusára.

Az Apnoé meséjében felcsendülő népdalok jó része közismert, könnyen énekelhető dallam, a történetbe szervesen illeszkedő mondanivalóval. A mese helyszíneit, eseményeit a mesemondó Fábián Szabolcs szavai és a zenekar muzsikái jelenítik meg, igazodva a „pakulár-nóta” („amikor elvesztette a pásztor a juhait”) eredeti felépítéséhez: a gyors részek után mindig van egy lassú, mesélős, csöndes-ülős tétel is. 0-tól 106 éves korig bátran ajánlják minden korosztálynak.

A jelenlegi felállás:
Csiba Júlia – ének, vokál
Mesics György – hegedű, gitár, ének
Takács Gergely – gitár, koboz
Alasztics Balázs – szaxofon
Kovács Áron – basszusgitár
Kovács Gábor – dobok

Bár a tagok zenei múltja és irányultsága korántsem egységes, zenéjük alapvetően két elapadhatatlan forrásból, a magyar népzenéből és az örök rock’n’rollból táplálkozik, sajátos ötvözetet alkotva. Három lemezen is erőteljes sávokat hagyott már az általuk képviselt „powerfolk”: Forduló (2011. Folkbeats Records), Víganjárók (2014. Gryllus Kiadó) és a Hegylakó (2015.Gryllus Kiadó).

Legújabb lemezük is a Gryllus Kiadó gondozásában jelent meg.

MILOSEVITS MIRKÓ MILÁN önálló estje Budakalászon

2016. december 3.Mirkó, azaz Milosevits Milán az ország egyik legnagyszerűbb billentyűs zenésze, december 3-án, idei első önálló budakalászi estjén zenésztársaival, barátaival lép majd színpadra. Vendége lesz többek között Kullai Timi, és a TRio 3PO is.

A zenészről bővebben:

Milosevits Mirkó Milán (Budapest, 1982. január 7.) magyar előadó- és zongoraművész, zeneszerző, producer, a hazai könnyűzenei élet kiemelkedő egyénisége. A fiatal zenész közismert vintage hangszerparkjáról, extrém színpadi megjelenéséről, valamint szinte óraműpontos ritmusérzékéről.

Zenei stílusát számos műfaj alakította, az elektronikus new age-től és filmzenéktől kezdve az afro-amerikai műfajokon át egészen az italo discóig és az eurodance-ig, ezek közül személyiségéhez a legközelebb a soul-zene áll. Az évek során előadásmódját Chick Corea, George Duke és Herbie Hancock játékstílusa formálja legerősebben, de nagy hatással van rá Angelo Badalamenti, David Frank és Vangelis zenei világa is. Zeneszerzői példaképei Jerry Goldsmith, James Horner és John Williams.

1988-tól 1994-ig a szentendrei Vujicsics Tihamér Állami Zeneiskolában tanul klasszikus zongorát.
1995-től 2000-ig jazz-zongorát tanult a pomázi Teleki-Wattay Művészeti Iskolában.
2003-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Budapesti Tanárképző Intézete Jazz Tanszékének hallgatója, ahol a szakma legjelesebb képviselői tanítják (Binder Károly, Borbély Mihály, Faragó Béla, Friedrich Károly, Gőz László és László Attila).
2010-től 2014-ig Nagy János utódaként a Teleki-Wattay Művészeti Iskola jazz-zongora és zeneelmélet pedagógusa.

Legfontosabb turnéjai és session-munkái: az A.D. Stúdió, az Anna & The Barbies, a Barabás Lőrinc Eklektric, a Bestiák Showband, a Budapest Jazz Orchestra, a Csináljuk a fesztivált!, Delhusa Gjon, Farkas Zsófi, Farkasházi Réka, a FunKing, a Funk Factory, a Garami Funky Staff, a Ghymes, a Groovehouse, Harcsa Veronika, Hoffman Mónika, a Hooligans, Janicsák Veca, a Jamsterdam, Keresztes Ildikó, Kovács Kati, Kökény Attila, a Mindflowers, Mujahid Zoli, Nagy Adri, Nyári Károly, Oláh Ibolya, a Pesty Party Showband, mely Angliában, Norvégiában, Németországban, Tunéziában és Djiboutiban adott nagyszabású koncerteket, a Random Trip, a Retrocelli, a Romantic, Sárközi Anita, Tóth Vera, valamint Varga Feri. Dolgozott Bárdy György, Eszenyi Enikő, Pap Vera, Rajhona Ádám, Tordy Géza és a néhai Vallai Péter oldalán a Pesti színházban, valamint Cs. Németh Lajos és Töreky Zsuzsa oldalán a Kamaraszínházban, valamint szerzett zenét TV-magazinhoz és filmtrailerhez. A Koós-Hutás Áron ET Projecttel fellépett a marokkói Jazzablanca fesztiválon, majd lemezbemutató koncertet adott Kenny Garrett előzenekaraként.

Alkotói és szerzői munkái:
– a Hollywood Nights, melyben Jász Andrással film- és sorozatzenéket vonultat fel a XX. század derekától napjainkig
– a Magyarországi Szerb Színház, melynek évek óta közreműködő zenésze és színésze
– a Real Giana Brothers, melyben Bokor Péterrel és Hetényi Zoltánnal computerjátékok zenéit dolgozza fel egészen bizarr színpadi jelmezekkel, posztnukleáris cyberpunk atmoszférában
– a Silhouette, mellyel albumot készít és országszerte koncertezik a project megálmodójával, Banai Szilárddal valamint Vinxszel, aki Sting, Herbie Hancock és Stevie Wonder Grammy-díjas vokalistája
- a Tápszínház, melyben volt tanára, László Attila vezetésével stúdiómunkákat folytat
– a Megasztár 5 győztes Tolvai Reny, kinek albumán társszerzőként és hangszerelőként dolgozik
– a Trio 3PO, melyben Hárs Viktorral és Madai Zsolttal modern space-jazzt játszik

***

A koncert a Hangfonó sorozatban, a Cseh Tamás Program támogatásával jöhetett létre.

MILOSEVITS MIRKÓ MILÁN önálló estjét

Időpont: 2016. december 3., 19:00
Helyszín: Koós Károly Művelődési Ház, Budakalász

Belépőjegy árak:
- elővételben: 900 Ft
- helyszínen: 1.200 Ft

További információ: www.koskarolymh.hu

 • Keresés

 • Ajánlott szerzők

 • Napi évfordulók

 • Eseménynaptár

 • Magunkról

 • Legfrissebb anyagaink

  7 nap14 nap21 nap
 • Bejelentkezés

  Jelszó-emlékeztető


   Kérjük, adja meg felhasználónevét, majd ellenőrizze postafiókját!

  • Felhasználónév:
  •  

  Regisztráció

  • Név:
  • E-mail:
  • Felhasználónév:
  • A felhasználónév ékezetes betűt vagy különleges karaktert nem tartalmazhat!
  • Jelszó:
  • Jelszó megismétlése:
  • Kedvenc szerző:
  • Kedvenc műfaj:
  •  
  •  
  A regisztráció egyben feliratkozást jelent a hírlevélre!