Biztosan törölni akarja, a kiválasztott elemet?
Igen
Nem

Esemény naptár

09.25. Eufrozina, Kleofás napja

PESTI SRÁCOK EMLÉKPARK - Meghosszabbítva november 4-ig!

2016. november 4.



Időutazó programsorozat az ’50-es évekbe és 1956-ba

A nagy érdeklődésre való tekintettel november 4-ig, a forradalom leverésének napjáig meghosszabbította nyitva tartását a Pesti Srácok Emlékpark. Józsefváros szívében, a Horváth Mihály téren interaktív kiállítással mutatják be a ma emberének az ötvenes-hatvanas évek Magyarországát, amely segít a mai fiataloknak jobban megérteni, hogyan is éltek a forradalmat megvívó korabeli, névtelen hősök.

A Pesti Srácok Emlékpark egy olyan kulturális, közösségi színtér, ahol az 1956-os Forradalom és Szabadságharc emlékei között az év és a korszak művészete, sportja, divatja, étkezési szokásai elevenednek meg, élő emléket állítva a meghatározó, forradalmi eseményeknek csakúgy, mint a korabeli hétköznapoknak. Az Emlékpark egyediségét pedig pont ez adja, hiszen a programok által nem csak az ismert eseményekben mélyedhetünk el, hanem egyfajta időutazás által, a sokszor névtelen ’56-os hősök mindennapjait, életkörülményeit is megismerhetjük.

Az Emlékpark további programjai között szerepel retrofőzés, retrofodrászat, előadások, viták, táncház, valamint egy különleges hangulatú Cseh Tamás emlékkoncert, amely a programsorozat záró eseménye lesz.


Október 29-én szombaton, délután 16:30-kor „Minden ami retro” címmel újra beszállhatunk az időgépbe.

Kovács Tibor, a retrofodrász rendel majd, aki a vállalkozó kedvűeknek fazont igazít, vagy éppen bodorít, természetesen az ötvenes évek stílusának és divatjának megfelelően. Eközben Szerényi Gábor, a retrografikus kívánságra portrékat készít a helyszínen, korhű stílusban. Amikor pedig nem arcképeket varázsol, akkor korabeli tárgyakat és ruhákat repít a múltból a jelenbe. Ilyen formában kerül a helyszínre többek között egy kalauz egyenruha, vagy éppen a jól ismert alumínium jegylyukasztó.
Ha ez a két program nem volna elég a nosztalgiához, akkor érdemes a retrofőzésen is részt venni: Nemes Nóra, a nosalty.hu gasztro újságírója hiány- és ínségételekkel készül, olyan fogásokkal, melyet az ötvenes évek háziasszonyai jól ismertek, a ma emberének azonban – szerencsére – már különlegesség számba mennek. A háború utáni nemzedékeknek nagy gyakorlatuk volt abban, hogyan kell és lehet a válsághelyzet ellenére minden nap meleg ételt tenni a családi asztalra. Paraszti hagyományokból, gondos háziasszonyi spórolásból állt össze az a rutin, ahogy az ötvenes évek súlyos hiányait és jegyrendszerét próbálták túlélni – a korban divatos és gyakori ételek közül néhány (például a krumplistészta, hamis gulyás) máig népszerű maradt, mások eltűntek. Ezen a napon, a Horváth Mihály téren a sterc lesz a menü, pirított hagymával. (A sterc finom, de régen a szegények eledele volt: pirított lisztpép.) Mivel ez azonban magában valóban a szegények eledele volt, Nóra otthonról kullogót is hoz, ami egy régi, népi kelt tészta, ez tipikus falusi édesség volt az ötvenes években. A retro programok zárásaként pedig 18:30-kor Utasi Pétertől, a Fonó táncház oktatójával sajátíthatjuk el a palatkai táncok alaplépéseit.


November 4-én pénteken, 19 órától „Átlátszó víz legyen…” címmel Cseh Tamás emlékkoncert repít a múltba.

Azt est főszereplői, Joós Tamás énekmondó és Hegyi Norbert színész, zenész lesznek. Joós Tamás egy Zala megyei faluban, Lentiben, édesanyja könyvtárában, gyermekkorában ismerte meg Cseh Tamás dalait. Aztán – elmondása szerint – egy hét alatt meg is tanulta az összes dalt az első lemezről. Hegyi Norbert pedig az első alkalommal megrendezett Cseh Tamás Nap „De mi most itt vagyunk, éneket hallgatunk...” kategóriájában zenekarával, az Asztalhoz emberek nevű bandával első díjat nyert.
A jelenlegi műsor elsősorban Cseh Tamás szellemiségét őrzik, ugyanakkor a két előadó bátran hozzá nyúlt a dalokhoz, és szabta azt saját stílusára. Hol ritmikailag értelmezték át, hol pedig áthangszerelték a jól ismert, egyedi hangulatú Cseh Tamás szerzeményeket, így került a műsorba többek között szájharmonika is. Ennek ellenére Cseh Tamás jellegzetes stílusa nem veszett el, csak egy kicsit átalakult, hiszen Joós Tamás és Hegyi Norbert párosában eleve két ember énekel és a két gitáron nagyszerűen szólnak a kíséretek. Az esten ezért nem lesz meglepő, hogy több, ritkán hallott dal is felcsendül, például a Csengey Dénes szövegére írt Mélyrepülés című lemezről az Anna opust is.


További ingyenes programok a Pesti Srácok Emlékparkban november 4-ig:

Október 28. (péntek) 17:00
Havas Szófia igazsága – Puzsér-Huth vita
Az 1956-os forradalomról, az MSZP-s Havas Szófia orosz állami médiában közölt forradalom képéről, a Kádár-korszak magyar megítéléséről és a jelenlegi médiaviszonyokról rendez vitát a PestiSrácok.hu szerkesztősége a Pesti Srácok Emlékparkban. A témákról Puzsér Róbert kritikus, a Magyar Nemzet újságírója és Huth Gergely, a PestiSrácok.hu főszerkesztője fejti ki véleményét, a vita moderátora pedig Szarvas Szilveszter, a PestiSrácok.hu főszerkesztő-helyettese lesz.

Október 29. (szombat) 15:30
Hagyományőrző életképek és fegyverbemutató
A Magyar Tartalékosok Szövetségének Hagyományőrző Tagozata által tartott bemutató, amely során az 1956-os forradalom hősei, a Pesti Srácok alakjai elevenednek meg a helyszínen. Korhű ruhákban és fegyverekkel életképeket adnak elő: készülődés a harcra, járőrözés, őrség az ágyúnál... De felbukkan az ellenség is. Lehetőség lesz közös fotó készítésére és a fegyverek kézbevételére is.

November 2. (szerda) 18:00
A Kossuth téri sortűz
Filmbemutató és történész vita
A fehérballonos - Stefka István dokumentumfilmje a Kossuth téri sortűzről szól majd, a vetítés után pedig az alkotó részvételével vitatkozhatunk a történelemről.

November 4. (péntek) 18:00
Nem vallott, eltemetve
Filmvetítés
Nem vallott, eltemetve...: Stefka István 2016-os kreatív dokumentumfilmjét vetítjük, amely Dózsa Lászó színművész, ’56-os forradalmár életét meséli el.


A programokat az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

Helyszín: 1082, Budapest, Horváth Mihály tér
Nyitva tartás: 2016. október 23-ig, hétfő kivételével minden nap 10-től 21:30-ig
További információ, és részletes programok: http://emlekpark.pestisracok.hu

A programok ingyenesek!

56 ÉL!

2016. november 3.



EAST zenekar, Pintér Béla, Hanna Projekt
közös koncert a 60 éves forradalom jegyében
2016. november 3. (csütörtök), 19:00, Budapest Kongresszusi Központ

Különleges program kel életre 2016. november 3-án 19 órától, az 1956-os forradalom 60. évfordulójához kapcsolódva. Magyarország nagy jelentőségű nemzeti ünnepének kerek jubileumára nagyszabású közös koncertet ad az EAST zenekar, Pintér Béla és a Hanna Project a Budapest Kongresszusi Központban.

60 éve, éppen ezen a napon ugyanis az egész világot bejárta a hír: „Győzött a magyar forradalom!” Mi, magyarok pedig tele voltunk reménységgel és örömmel. Majd alig 24 óra telt el, és minden remény elveszett. Százezrek menekültek el, családok estek szét. A megtorlás sötét évei következtek. Ezután a november után 33 évig még beszélni sem volt szabad a történtekről. Ennek ellenére újra és újra szeretünk belekapaszkodni abba a reménységbe amit ez a forradalom eszméje adott nekünk. Ez a remény az, ami akkor is és a mai napon is átsegíthet minket a hétköznapok viharain. A hit ugyanis hatalmas erő, amit ha megragadunk, bensőnk megújul, életünk megváltozik. Ezen az estén a hit, a remény és a szeretet ad találkozót egymásnak a zene nyelvén. Felidézve a múlt eseményeit, erőt akarunk meríteni és előre nézni az előttünk álló célok és feladatok felé, valamint emlékezni a forradalom névtelen hőseire.

Egy nemzet Európa szívében 60 éve le akarta rázni a rabigát, volt bátorsága lépni a szabadság felé elsőként a nagyvilágban. Ma ugyanaz a szív és ugyanaz a vágy el van rejtve nemzetünkben az itt élő emberek szívében, és várjuk, hogy – lelki értelemben – felemelkedjen országunk. Az estnek három különleges előadója lesz: a legendás EAST zenekar, valamint Pintér Béla – dalszerző, énekes Debrecenből - akinek dalai az egész Kárpát-medencét bejárták, évtizedek óta közvetítve a hitet. Béla legfrissebb, 56-os dalát először hallhatja majd itt a közönség. A két ikonikus előadó mellett a Hanna Projekt is színre lép, különlegesen érzékeny, szívből szóló dalaival járulva hozzá az este emlékezős, nosztalgikus hangulatához, és a méltó emlékezéshez. A program részeként pedig a zenészek mellett további megszólalók mondják el majd, hogy mit jelent számukra 1956.

Az EAST zenekar 1975-ben alakult, több mint 40 éves pályafutásuk alatt 15 albumuk jelent meg. Működése négy évtizedében a hazai progresszív rockzene egyik legsikeresebb együttesévé, nemzetközileg ismert és elismert képviselőjévé vált a csapat. Az elmúlt években teltházas koncerteket adtak többek között a Müpában, a pécsi Kodály Központban, valamint a Szegedi Nemzeti Színházban is. Az EAST tagjai dalaikban örök emberi értékekre és az embereknek adatott reménységre hívják fel a figyelmet. Még az előző rendszer utolsó évében született Wind of change/’56 című daluk, melynek a videoklipjéhez szükséges archív anyagot barátaik titokban csempészték be Magyarországra. A szerzemény végül 1989-ben az egész világot bejárta, angol verzióját pedig minden jelentős televízió- és rádiócsatorna játszotta. Az EAST ’56-os dala a rendszerváltás szimbolikus himnusza lett. Most 2016. november 3-án is kiáltsuk az Ég felé, hogy “Zúgó szél, bontsd ki újra azt a tépett zászlót”..

Mindezt megteheti bárki, aki egy igazán különleges közös koncerttel szeretne emlékezni az idén 60 esztendeje történt eseményekre, és az akkori névtelen hősökre. Az EAST zenekar, Pintér Béla, és a Hanna Project közös estje 2016. november 3-án, a Budapest Kongresszusi Központban, este 7 órakor kezdődik.

A koncert ingyenes!
Jegyek – korlátozott számban - ingyenes igényelhetők a http://ezazanap.hu/56el/ weboldalon keresztül.

A program az 1956-os Emlékbizottság támogatásával valósul meg.

Nosztalgia táncest Oszvald Marikával Budakalászon!

2016. november 5.



Újra várja a budakalászi nosztalgia a táncoslábú zenekedvelőket. November 5-én szombaton ugyanis nem más, mint az élő operett legenda, Oszvald Marika szórakoztatja majd a összegyűlt társaságot!

NOSZTALGIA TÁNCEST OSZVALD MARIKÁVAL!

2016. NOVEMBER 5-én szombaton 17 órától

OSZVALD MARIKA BUDAKALÁSZON!!

Az operettek koronázatlan királynője Oszvald Marika fog minket elkápráztatni hihetetlen kisugrzásával, hangjával, energiájával. Az est további részében fellép még a Nosztalgia Táncegyüttes és a Zseton duó gondoskodik a fergeteges hangulatról!

Belépőjegyek elővételben: 1000 Ft

Belépőjegyek a helyszínen: 1500 Ft

Várunk mindenkit nagyon sok szeretettel!

További infó: www.koskarolymh.hu

 • Keresés

 • Ajánlott szerzők

 • Napi évfordulók

 • Eseménynaptár

 • Magunkról

 • Legfrissebb anyagaink

  7 nap14 nap21 nap
 • Bejelentkezés

  Jelszó-emlékeztető


   Kérjük, adja meg felhasználónevét, majd ellenőrizze postafiókját!

  • Felhasználónév:
  •  

  Regisztráció

  • Név:
  • E-mail:
  • Felhasználónév:
  • A felhasználónév ékezetes betűt vagy különleges karaktert nem tartalmazhat!
  • Jelszó:
  • Jelszó megismétlése:
  • Kedvenc szerző:
  • Kedvenc műfaj:
  •  
  •  
  A regisztráció egyben feliratkozást jelent a hírlevélre!