Biztosan törölni akarja, a kiválasztott elemet?
Igen
Nem

Esemény naptár

11.15. Albert, Lipót napja

ÁGAK Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor - KÉT SZOBRÁSZ, KÉT NEMZEDÉK

2016. október 16.



Helyszín: Műcsarnok X-XI-XII. terem

2016. július 27. – október 16.

 

A tárlat a két szobrászművész – apa és fia – életművének retrospektív bemutatása. A Műcsarnok reprezentatív szoborcsarnokában, valamint a két oldalról kapcsolódó termekben közel százharminc alkotás foglalja össze a közönség a Kolozsvárott született Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor életművét. Az 1983-ban elhunyt Szervátiusz Jenő művészetének fókuszában a szülőföld és a magyar kultúra szeretete állt. Kivételes küldetéstudatát és a magyar nép sorsa iránt érzett elköteleződését fia Tibor is magáénak vallja. A Műcsarnok nyári tárlatán bemutatjuk a Kolozsvári Művészeti Múzeumban őrzött Szervátiusz Jenő szobrokat éppúgy, mint Szervátiusz Tibor monumentális munkáit: így a Magyar Nemzeti Galériában lévő főművét, a Tüzes trónon címet viselő Dózsa-szobrot, és a ritkán látható több mint 4 méteres Kolozsvári Krisztust is. A kiállításra közel 80 mű érkezett Szervátiusz Tibor műterméből, köztük a hatalmas andezit Ady-fej, vagy a bronz Szabó Dezső-fej. Együtt látható több Petőfi Sándort ábrázoló műve, így a műteremből érkezők mellett a Petőfi Irodalmi Múzeumban őrzött Ispánkút. A Nemzeti Galéria gömbkő Móricz feje és párdarabja a homokkőből készült Napisten lánya is szerepel majd a tárlaton. A nagyméretű főművek látványát egészítik ki a kisebb, intimebb faragások és öntvények. Szervátiusz Jenő és Tibor munkái számos európai nagyvárosban szerepeltek már, azonban igazán jelentős, átfogó bemutatásukra évtizedek óta nem volt példa. A mostani kiállítás ilyen értelemben minden korábbinál komplexebb. Egyrészt kitekintést ad Szervátiusz Tibor legutóbbi alkotásaira, másrészt a Kolozsváron és budapesti közgyűjteményekben lévő művek először láthatók együtt.

Kurátor: Rockenbauer Zoltán

 

 

Ingyenes Mystery Gang koncert a Pesti SRácok Emlékparkban!

2016. október 15.



A Józsefváros szívében, a Horváth Mihály téren található a Pesti Srácok Emlékpark. Ez az életre kelt történelemkönyvként működő interaktív tér október 23-ig várja a látogatóit, ingyenes programsorozatával, filmvetítésekkel, kiállítással, és élőzenei koncertekkel, hogy megmutassa a ma emberének, hogy kik is voltak azok a Pesti Srácok, hogyan öltözködtek, hogyan éltek, és milyen zenét hallgattak?

Ingyenes koncertprogramok a Pesti Srácok Emlékparkban:

Október 15., szombat, 19:00
Mystery Gang zenekar koncertje
Az 1998-ban alakult hazai rockabilly triót nem kell már bemutatni a stílus kedvelőinek. A kezdeti években Johnny Cash illetve Buddy Holly nyomát követő zenészek hamarosan saját dalaikat kezdték el játszani. A trió lassan 20 éves lesz, ez idő alatt pedig nem csak Magyarországon, hanem többek között Londonban, Párizsban és Japánban is meghódították a közönséget. Csaknem két évtizede tartó töretlen sikerük önmagáért beszél, valamint a nyolc lemez, és a 2014-es eurovíziós A Dal című tehetségkutatóban elért harmadik középdöntős hely is. Az együttes azonban nem csak koncertsikereiről ismert: ők a zeneszerzői többek között Till Attila Pánik című filmjének, valamint az egész brigád szerepelt Goda Kriszta Csak szex és más semmi című vígjátékában is. A Mystery Gang csapata idén új, Eszpresszó Negro című albumával ünnepelte 18. jubileumát, valamint az aktív nyári szezon után, szeptemberben Buddy Holly 80. születésnapjáról is megemlékeztek, az Egri Péter által írt Good bye Buddy című emlékdallal. Emellett azonban a magyar forradalom apropójára is külön gondolatokkal készült a csapat. Ez alkalomból azt ígérik, hogy az ’56-os események „Nem állunk meg félúton” jelmondatát fogják művészileg boncolgatni a Horváth Mihály téri koncerten.

Október 23., vasárnap, 19:00
Ferenczi György és a Rackajam
(közreműködik Both Miklós)
Ferenczi György és közkedvelt zenekara az ’56-os eseményeknek emléket állítva Gérecz Attila, a forradalmi költő szerzeményeit feldolgozó albumukkal készülnek a koncertre. Az 1929-ben született Gérecz Attilát 1950-ben államellenes összeesküvés vádjával tizenöt év fegyházra ítélték. Költészete a váci börtönben bontakozott ki, ahol maguk közé fogadták és írásra bíztatták a börtönkápolna tisztásán össze-összeülő „füveskerti” írók és költők. Az 1956-os forradalom sodrában Gérecz kiszabadult, és részt vett az utcai harcokban, míg november 7-én életét nem vesztette. A koncert különleges vendége pedig Both Miklós lesz, Fonogram díjas és Budai-díjas zeneszerző, zenész, aki gitárosként a Kelj fel napom című dalban már egészen biztos, hogy részt vesz majd.

A koncertek ingyenesek!

A programokat az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

Helyszín: 1082, Budapest, Horváth Mihály tér
Nyitva tartás: 2016. október 23-ig, hétfő kivételével minden nap 10-től 21:30-ig
További információ, és részletes programok: http://emlekpark.pestisracok.hu

DÁN-MAGYAR ÖSSZHANGZÁS - Nemzetközi koncert Budakalászon

2016. október 16.



DÁN-MAGYAR ÖSSZHANGZÁS címen a dániai Midtjysk Leánykar és a Budakalászi Kórus közöskoncertje hallható 2016. október 16-án vasárnap 16 órától, a Budakalászi Művelődési Házban. A Midtjysk Leánykar a Dániát Németországgal összekötő félsziget, a gyönyörű természeti kincseiről ismert, erdőkben gazdag tenger által körbeölelt magasföld, Jütland szívéből érkezik hozzánk Silkeborg városából.

A kórust 15 fiatal és tapasztalt énekes lány alkotja. A lányok mindannyian Inger Bidde Disgard karnagy tanítványai, a kórus világos, úgynevezett északi hangzást alkot.

Karnagyok:

Inger Budde Dusgard és Méhes Imre

A koncert ingyenesen meghallgatható, minden zenerajongót, és az és érdeklődőt szeretettel várunk!

Bezerédi Zoltán estje a Gödör Klubban

2016. október 21.



„Volt egyszer egy Kaposvár”előadás-sorozat a Gödör Klubban

Bezerédi Zoltán estje
Esterházy Péter: A kékszakállú herceg csodálatos élete
2016. október 21. (péntek), 19.00 – Spicc Stúdió


„Volt egyszer egy Kaposvár” címmel indította útjára színházi sorozatát a Gödör Klub, amely a ’80-as évek legendás kaposvári színházának alkotóit szólaltatja meg.
A sorozat követekző előadásán, 2016. október 21-én, Bezerédi Zoltán, Esterházy Péter: A kékszakállú herceg csodálatos élete című estjét láthatják.


„Egyszer volt, hol nem volt, orális közösülésen innen, szodomián túl, ott, ahol a kurta farkú Kékszakállú túrt, élt egyszer egy kelet-, illetőleg kelet-közép-európai Kékszakállú, egy centráljurópblaubart. Boldogan élt, míg meg nem halt. Erről tudnék még mit mondani."

Bezerédi Zoltán 1980-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán és a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja volt 2002-ig. Ekkor szerződött a Katona társulatához, ahol már korábban is szerepelt. Jelentős, több országos hírnevet, ismeretséget hozó alakítás mellett sikeres rendező is. Sokoldalúságára jellemző, hogy több darabban koreográfusként is közreműködött, illetve foglalkoztatott filmszínész.

Ez a remek est is sokoldalúságának ékes bizonyítéka, melyen részletek hangzanak el Esterházy Péter Harmonia caelestis és A Kékszakállú herceg csodálatos élete szövegeiből.
Esterházy Harmonia caelestis című műve szövegdarabokat, családtagokat, hagyományokat kelt életre. Két részből áll, melybe az európai történelem minden fontos és igen sok lényegtelennek tűnő, megtörténtként tanult és kitalált eseménye belefér.
Az író halála óta most először kerül előadásra ez az est!

Jegy elővételben 2000 Ft, a helyszínen 2500 Ft

Ágak - Természetművészet-változatok

2016. október 16.



A TERMÉSZET, MŰVÉSZET, KULTÚRÁK, EMBEREK –

A VILÁG ELFELEDETT EGYSÉGE

2016. július 27–október 16.

 

Kortárs művek a természetből a világ minden tájáról. A művek inspirálója és kerete a természet, a földön – és földben – létező élet, a folytonos kapcsolat ember és környezete között. A művészet határai időnként, szükségszerűen, elmosódnak. Bármennyire is ősi jelenség a természetművészet (lásd például: Stonehenge), a kultúra vélt önállósulásával saját nevet kap, mint a képzőművészet egyik nagy ága, és mint ilyen, összefügg az alkotást önmagában hordozó test- és környezetművészettel, miközben nyitott más gondolatok felé is. A filozófia, a tudományok nézőpontjai találkoznak benne a kultúrák és a környezet problémáival. Figyelmeztetve, hogy hyper-technológiákkal áthatott korunkban is alapvetően a természet és az ökoszisztéma részei vagyunk.

 

A kiállításon a nyugati mellett a kevésbé ismert dél-amerikai, közép-keleti, ázsiai, ausztráliai és közép-európai művészek állítanak ki együtt, sokan közülük itt, Budapesten hozzák létre művüket. A kilenc termét kitöltő tárlat több egységre tagolódik. A „Kis gesztusok” című termekben a nemzetközi és a magyar kortárs természetművészet alkotásait mutatjuk be, a „Természetszövetség” a magyar előzményekre tekint vissza; míg „Öko-avantgárd” a címe annak az iráni anyagnak, amely a művészet és az élő környezet mai kapcsolatával sajátos módokon foglalkozik. Vendégeink közül nem egy világszerte ismert, a belga Bob Verschueren vagy a német Nils-Udo mára klasszikussá vált természetművészetét a magyar közönség is ismeri a Műcsarnok korábbi kiállításairól. A természet a természetművészet révén csak ideig-óráig gazdagodik (a „túlnépesedéstől” ezért nem kell tartani), a művek elenyésznek benne, igaz, közben születnek újabbak és újabbak a régiek helyébe.

 

Meghozza-e a természettel való foglalkozás azt az élet-bizalmat, mely elfogadja a múlandóságot és az ebben rejlő végtelenséget? A természetet egyetemességében tekintve képesek vagyunk-e felszámolni a kizsákmányolását? Vagy megismételni egy patakpartdíszítést? Az elfeledett rítusok, a természet archeológiáját gyakorló vagy természetvizsgáló tudományok és a humaniórák széles köre szerint igen, hiszen a természet is ezt teszi.

 • Keresés

 • Ajánlott szerzők

 • Napi évfordulók

 • Eseménynaptár

 • Magunkról

 • Legfrissebb anyagaink

  7 nap14 nap21 nap
 • Bejelentkezés

  Jelszó-emlékeztető


   Kérjük, adja meg felhasználónevét, majd ellenőrizze postafiókját!

  • Felhasználónév:
  •  

  Regisztráció

  • Név:
  • E-mail:
  • Felhasználónév:
  • A felhasználónév ékezetes betűt vagy különleges karaktert nem tartalmazhat!
  • Jelszó:
  • Jelszó megismétlése:
  • Kedvenc szerző:
  • Kedvenc műfaj:
  •  
  •  
  A regisztráció egyben feliratkozást jelent a hírlevélre!