Főkép

Négy év szünet után jelent meg Lucibela második albuma, és első hallásra ott folytatja az éneklést, mint ahol a Laco Umbilical korong utolsó számánál abbahagyta. A Zöld-foki-szigetek zenéjét tartalmazza ez a tucatnyi dal, és ha van közös jellemzőjük, akkor az mindenképpen a saudade lesz, ez a portugálokra jellemző, vagy inkább hozzájuk tartozó életérzés, amit nagyon durván vágyakozásnak fordítanak.

 

A késedelem oka részben a COVID-nak tudható be, viszont a kényszerpihenő alatt Lucibela végre kipróbálta magát dalszerzőként, és két szerzeménye felkerült az albumra. Nekem mindegyik tetszik, kivált a „Zum Zum”, ez még ebben a visszafogott formában is ellenállhatatlan, magával ragadó. Tényleg igaz, amit róla mondanak, hogy hangja nyugtató, ellazító hatású. A másik saját nóta a „Alma Gêmea” lassabb tempójú – és ebben éreztem legjobban Cesária Évora örökségét.

 

Ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy Lucibela a mezítlábas dívát utánozná, csupán mindketten szülőföldjük muzsikájában élnek, azt tolmácsolják a nagyvilág felé. Jó lenne, ha valamikor fellépne errefelé, mert úgy vélem, az ilyen léleksimogató egyedi zenére mindig szükségünk lesz.

 

Az énekesnő hangja egyébként semmit sem kopott, és még mindig igaz, amit az előző korog kapcsán írtam róla: „…bársonyos hang, picit mély orgánum, és ami meglepő, végig nyugodt marad, egyszer sem engedi ki a hangját – az érzelmek mégsem hiányoznak belőle.” Valamint az sem változott, hogy tíz dalt mások írtak – például Elida Almeida –, aminek egyenes következménye a változatosság. Meglepett a „Ven Presto Amor” bolerója, persze picit átdolgozva, de nem ez a jellemző, mert a morna és a coladeira dalok vannak többségben. Szerintem jó döntés, hogy csak olyan stílusokban énekel, amelyekben jól érzi magát. Igazából arra vagyok kíváncsi, hogy milyen lenne egy olyan album, amelyen csak saját szerzemények szerepelnek.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Ilha Formose, Ven Presto Amor, Zum Zum

2022-ben megjelent album (Lusafrica)

Weboldal: https://www.facebook.com/lucibela.music

 

 

A zenekar tagjai:

Lucibela  – ének

 

Közreműködők:

Toy Vieira

Francelino

Nils

Isabel

Bau

Laura Rafecas

Eder Motta

Rossini Santos

Hermani

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Amdjer KÁ Bitche
  2. Justa Recordação
  3. Ilha Formose
  4. Txe Txu Fla
  5. Estronhe
  6. Adeus Mamã
  7. Amdjer Cretchéu
  8. Bombena
  9. Zum Zum
  10. Ven Presto Amor
  11. Alma Gêmea
  12. Pintcha Dia