Főkép

November végén lezárult a 2022-es Russian World Music Chart szavazás, ezért itt van az ideje, hogy írjak pár újonnan felfedezett kedvencemről, akik nálam garantáltan bekerültek a 10 legjobb közé.

 

A mostani együttes kapcsán újfent szembesültem azzal a problémával, hogy hiába szerepel valaki egy orosz lista élmezőnyében, gyakorlatilag nem találtam róluk semmi érdemi információt angol nyelven. Biztos bennem van a hiba, de oroszul sem sokkal több anyagra bukkantam – ami persze semmiben nem korlátozza a zene élvezetét, de a határon túli megismeréshez szerintem nélkülözhetetlen.

 

A duót 2018-ban alapította Chingis Sorzhu és Mengi Mongush, az első lemezük 2019-ben jelent meg, The Healer címen. A második korong igazi világzene, mert élvezetesen keveredik rajta a tuvai torokéneklés, és a nyugati stílusok, mint például a rock. Gyakorlatilag mindenki számára élvezhető muzsikát alkottak, ami engem elsőként a zavarba ejtően gazdag hangszereléssel fogott meg (Joker’s Song). Aztán jöttek a dallamok, és persze az örök gyengém, a torokéneklés, amihez szerencsére nem ragaszkodnak mindenáron, így az olyan gyöngyszemek, mint a „Show Me the Way” is elférnek a tíz kompozíció között.

 

Ez igazi nyugtató, léleksimogató zene, ami alkalmas a hétköznapi rohanásba belefáradt, a stresszes időszakokat kikerülni nem tudó ember ellazítására, megnyugtatására. Nem a gyorsasággal, nem az erővel próbál hatni a hallgatóra, hanem dallamokkal, amit hol az ének, hol a hangszerek vezetnek. Időnként úgy éreztem, a világhoz írt zenés költeményeket hallok, melyek olyan érzelmeket, vallomásokat fogalmaznak meg, melyek mindenki számára érthetőek, átélhetőek. Ettől lesz ilyen szép, letisztult a Road to Home album, és alkalmas arra, hogy segítsen mindenkinek eljutni a nyugalom mezejére.

 

Utóirat: A 2022-es Russian World Music Chart zsűrije az 7. helyre szavazta be a lemezt.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Joker's Song, Show Me the Way

2022-ben megjelent album (szerzői)

Weboldal: https://www.facebook.com/OduchuBand

 

 

A zenekar tagjai:

Chingis Sorzhu

Mengi Mongush

 

Közreműködők:

Radik Tyulyush

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Kongurei
  2. Joker's Song
  3. Show Me the Way
  4. Message
  5. Kokken
  6. Motherland
  7. Love From Far Away
  8. Girl's Heart
  9. For My Darling
  10. Road to Home