Főkép

Egyszerű, de nagyszerű – röviden így értékelem a horváth-svéd trió bemutatkozó lemezét. Merthogy nem csinálnak semmi mást, csak a jól ismert balkáni népdalokat játsszák el akusztikus verzióban. Ami önmagában nem mond semmit, hiszen a népzene alapban akusztikus, szóval annyi csavar van a feldolgozásukban, hogy ezeket a dalokat gitár-nagybőgő hangszerekkel adják elő, illetve a gitárt időnként lecserélik mandolára.

 

Picit meglepődtem, amikor kiderült, hogy a svéd nagybőgős, Jesper Nordberg szereti és ismeri a szerbiai roma zenét. Az ő játéka adja meg azt az alapot (Uchi me majko, karaj me), amire két társa építkezik. Mindhármuk háta mögött több évtizedes rutin és tapasztalat van, valamint érződik az összeszokottság – nem hiába bukkannak fel egymás oldalán más projektekben. Egy biztos, a bőgő itt jóval többet tesz hozzá, mint amit korábban megszoktam a hagyományos folkegyütteseknél. Mindezeken felül időnként úgy éreztem, svéd elemekkel is kiegészítik az eredeti dalokat.

 

A tizenegy szám túlnyomó része horvát, de van itt szerb, makedón és görög, illetve koszovói eredetű, ami természetesen nem csak eltérő dallamvilágot jelent, hanem eltérő énekstílust. Ez nem okoz gondot Lidija Dokuzović számára, bár nyilvánvaló módon minden esetben érzem a törekvést a saját hang megalkotására – ami szerintem megvalósul, és ettől is lesz egységes az album.

 

Arra nem jöttem rá, hogy a trió felállás okozta viszonylagos minimalizmusnak, dalok témájának, vagy az énekesnő hangjának köszönhető az album szomorkás, befelé forduló hangulata, ami azonban kiegészül egyfajta anyai aggódással, óvással, melegséggel. Fagyos téli estékre, magányos üldögélésekre ajánlom ezt a zenét, mert meghallgatás után valamiért jobban érzi magát a hallgató.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Oj, golube, moj golube, Čula jesam da se dragi ženi, Uchi me majko, karaj me

2022-ben megjelent album (Gammalthea)

Weboldal: https://lidija.se/

 

 

A zenekar tagjai:

Lidija Dokuzović – ének

Allan Skrobe – gitár, mandola

Jesper Nordberg – nagybőgő

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Sivi soko k vili doletio
  2. Vuprem joči vu to nebo visoko
  3. Oj, livado, rosna travo
  4. Ka mi ispadnala moma Katerina
  5. Čula jesam da se dragi ženi
  6. Uchi me majko, karaj me
  7. Oj, golube, moj golube
  8. Zaspo Janko pod jablanom
  9. Maro, Maro, Marica
  10. Komu majka bijeli kolač pečeš?
  11. Snočka mi je dragi pod oblok dohađal