Főkép

Nem tudom, hogy a korral jár együtt, vagy csak hajlamos vagyok a múltidézésre, de az utóbbi két-három évben véletlenszerűen eszembe jutnak éltem korábbi szakaszai, emlékek iskolából, családi események, munkatársak. Mindez teljesen véletlenszerűen történik, és gyakran olyan foszlányok ezek, amelyekre évtizedekig nem is gondoltam. Az orosz Nytt Land duó zenéje hasonló hatással van rám, csak itt mások a léptékek, nem évtizedekben számoljuk az időt, hanem évszázadokban, vagy évezredekben.

 

Gótikus és folk – mondják az együttes zenéjére, én meg hozzáteszem a pagant, lévén a kereszténység előtti korba repít ez a muzsika, ahol a sámánhit és a természet közelsége befolyásolta a hétköznapi életet. Természetesen pagan metált sokan játszanak, és itt már tényleg valami eredetire van szükség, ha valaki ki akar tűnni a tömegből. Anatoly és Natalya Pakhalenko ezt úgy oldotta meg, hogy az idén tíz éves Nytt Land bátran merít Szibéria őslakosainak zenéjéből és énekstílusából. Főleg ez utóbbi tetszik, ahogy a tiszta éneket keverik a torokénekléssel – az időnként a gyönyörű kategória nálam, kivált megfelelő hangerőn. Natalya Pakhalenko hangja meg szimplán elbűvölő, tessék csak meghallgatni a „Dead Man’s Ballad” című számot.

 

Mint általában az ilyen jellegű albumokon, a dallamok időtlenek, simán visszavisznek kétezer évvel korábbra, amikor – gondolom – még egészen más ritmusa volt az életnek. És a közmegegyezés szerint sokkal egyszerűbb lehetett – mindez visszaköszön a zenében, letisztult dallamok, nyugodt tempó, átlátható, szépen felépített, de nem zsúfolt kompozíciók sorjáznak ezen az EP-n. Jó példa erre az első tétel (Dark Country.Ritual), amiben torok- és tiszta ének, akusztikus gitár, kántálás és egyszerű dallam segít ráhangolódásra. Tetszik, hogy itt nem révüléssel jutunk el a régi idők hangulatába, mégis megérint a régmúlt, ahol részben ismerős érzésekkel találkozunk (Dead Man’s Ballad).

 

Érdekes, mennyire jelen van a blues az EP-n, és ennek dacára mégis megtartják az eredeti zenei elképzelésüket. Mivel ez az első Nytt Land anyag, amit meghallgattam, nem tudom megmondani, hogy a Ritual: Blood of the West mennyire lóg ki az életműből (tippre eltér a korábbi albumoktól), de határozottan tetszik, és ha lesz időm, meghallgatom majd a korábbi lemezeiket. Mi több, szívesen megnézném őket élőben, mert a videók alapján az is nagy élmény lenne.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Dark Country. Ritual, Dead Man’s Ballad, Song of U-Gra

2022-ben megjelent album (Napalm Records)

Weboldal: https://www.facebook.com/nyttland

 

 

A zenekar tagjai:

Natasha „Baba Yaga” Pakhalenko – ének, torokéneklés, dob, ütőhangszerek, furulyák, programozás

Anatoly „Shaman” Pakhalenko – ének, torokéneklés, tagelharpa, doromb, ütőhangszerek, kürt, programozás, gitár

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Dark Country.Ritual
  2. The Blues of Ragnarok
  3. Dead Man’s Ballad
  4. Song of U-Gra
  5. Blood of the West