Főkép

November végén lezárult a 2022-es Russian World Music Chart szavazás, ezért itt van az ideje, hogy írjak pár újonnan felfedezett kedvencemről, akik nálam garantáltan bekerültek a 10 legjobb közé.

 

Szokás szerint bajban vagyok, mert a burját Zorigto Batotsyrenov lemeze első hallásra egyszerű népzenének tűnt, ami bizonyos fokig rokon a mongollal. Második nekifutásra aztán kiderült, hogy itt azért ennél többről van szó, mert az eredeti népdalok hangszerelése helyenként megváltozott, és egyes esetekben nyugodtan ráfoghatom, hogy bluesre emlékeztet a stúdióban felvett anyag.

 

Az autentikus érzést, miszerint itt majdnem népzenét hallunk, csak erősítik a vendégek, kivált a második szám (Нарин хухы) lett nagyon erős, Inga Haltanova éneke, kiegészítve a zenével, amiben modern hangszerek is felbukkannak, egyszerre hagyományos, modern és pszichedelikus. Biztos vagyok benne, hogy fél órányi ilyen muzsika garantálja a révülést. De legalább ennyire ilyen hatásos a következő (Хадын хураса), amiben Rashid Saylyubai (Рашид Сайлюбай) énekel. Az meglepett, hogy várakozásommal ellentétben torokéneklésre csak elvétve került sor.

 

Élveztem, ahogyan ezek az évszázados dallamok magukkal ragadnak (Зандан ташуур) és ott találtam magam a végtelen kék ég alatt. Ebből az elvarázsolt hangulatból még a mai hangszerek sem tudtak kiragadni. A révülést időnként tempósabb dalok oldják – a Баруун шугы című nótában például suuha khur szólót, gitáreffektussal is elhelyeztek –, de ez csak jót tesz az album dinamikájának.

 

Nincs könnyű helyzetben, aki be akarja szerezni az albumot, mert egyetlen nyugati kereskedésben sem találtam, de gondolom a kiadótól (link lentebb) azért beszerezhető.

 

Utóirat: A 2022-es Russian World Music Chart zsűrije az 5. helyre szavazta be a lemezt.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Нарин хухы, Хадын хураса, Зандан ташуур

2022-ben megjelent album (Baikal Music label)

Weboldal: https://vk.com/baikal_music

 

 

A zenekar tagjai:

Zorigto Batotsyrenov (Зоригто Батоцыренов)

 

Közreműködők:

INGA (Inga Haltanova) - ének

Alekszandr Arhincsejev (SHONO) – Morin khuur

Rashid Saylyubai (Hama Ogy) - Kahon

Dmitrij Baikal - dobok

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Дэрсу
  2. Нарин хухы
  3. Хадын хураса
  4. Зандан ташуур
  5. Баруун шугы
  6. Харахайб
  7. Хара нюдэн
  8. Трактор
  9. Ятага
  10. Сууха-хур
  11. Дэрсу узала