Főkép

Első hallásra a török Baba Zula jutott az eszembe, mert tőlük hallottam utoljára ilyen muzsikát. Második és sokadik nekifutásra aztán kiderült számomra, hogy szó sincs utánzásról, a Tel Aviv-Jaffa városában élő hattagú formáció csupán ihletért nyúlt a hetvenes években virágzó anatóliai rockhoz és a török népzenéhez, hogy aztán mindezt kiegészítse elektronikával, és megalkosson egy olyan modern világzenét, amit a közel-keleti dallamok uralnak.

 

A maga nemében ellenállhatatlan muzsikáról van szó, ami gyakorlatilag azonnal táncra késztet, vagy ha erre nincs lehetőség – mert például munka közben hallgatjuk –, akkor minimum széken ülve bólogatunk, vagy mozgatjuk a testünket. A saját magukról elnevezett albumban sikerrel egyesítették a diszkót (Disko Arabesque), a pszichedeliát (Yağmur Yağar Taş Üstüne), a rockot (Yekte) és még pár egyéb stílust.

 

Nekem főként Itamar Kluger saz játéka és Yuli Shafriri éneke tetszett a legjobban, mert szerintem ők a meghatározók az együttesben, bár elismerem, a többiek nélkül nem lenne teljes a produkció. Minden szám saját karakterrel bír, amitől úgy lesz változatos a Şatellites album, hogy közben mégis egységes hatást kelt. Helye van az éneknek, a gitárszólóknak, az elektronikának – és kívülállóként azt sem tudtam eldönteni, melyik a saját szerzeményük, és melyik a feldolgozás.

 

Természetesen az lenne a legjobb, ha valamelyik következő turné során ellátogatnánk hozzánk is, mert szuper lenne egy jót bulizni erre a húzós-elszállós muzsikára. Illetve kíváncsi vagyok, élőben mennyire tolódnak el az arányok, mondjuk a rock felé.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Hudayda, Big Baglama, Yekte

2022-ben megjelent album (Batov)

Weboldal: https://www.facebook.com/profile.php?id=100057222897290

 

 

A zenekar tagjai:

Itamar Kluger – saz, bağlama, gitár

Ariel Harrosh – basszusgitár, gitér

Yuli Shafriri – ének, billenyűs hangszerek

Raz Man – dob, ütőshangszerek

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Big Baglama 03:31
  2. Hudayda 04:03
  3. Disko Arabesque 04:20
  4. Olurmu Dersin (feat. Vicky Ashkenazy) 03:42
  5. Zuhtu (live) 03:35
  6. Seni Sen Olduğun İçin Sevdim 04:08
  7. Yar Oi 03:49
  8. Yekte 03:17
  9. Yağmur Yağar Taş Üstüne 05:28
  10. Cecom 03:01