Főkép

Már tényleg csak három-négy album van hátra a tavalyi WOMEXes gyűjtésből, egyikre sem mondhatom azt, hogy minőségi okok miatt kerültek a sor végére. Inkább az időhiánynak köszönhető, az utóbbi időben jóval kevesebb szabadidőm van, és inkább kikapcsolódásként hallgatok zenét, mintsem cikkírás céljából. Azért igyekszem, hiszen már csak pár hónap van hátra az idei expóig.

 

Tavaly szerencsém volt, mert élőben láttam a baszk Amak együttest, és ugyan nem jutott idő végignézni a koncertet, alapvetően kellemes benyomásokkal távoztam. A négy hölgy zenéje alapban a baszk harmonikára, a trikitixára épül (ez egy helyi, diatónikus hangszer) amit a szintén erre a régióra jellemző kézidobbal egészítenek ki, és az egészet megkoronázza az ének. Mindenki komoly szakmai előélettel rendelkezik, korábban különféle szóló és csoportos formációkban muzsikáltak, adtak ki lemezeket, és valamilyen formában részesei voltak a baszk trikitixa közösségnek.

 

Az Amak bemutatkozó albuma egyszerre tartalmaz hagyományos baszk dalok feldolgozását, és modern, már-már popzenére hajazó szerzeményeket. A dallamok tényleg fülbemászóak, az ének kapcsán meg általában a léleksimogató jelző jutott az eszembe, függetlenül attól, hogy éppen balladát (Bai, ama), szerelmes dalt (Luzaroan), vagy polgárháborús visszaemlékezést hallottam. Mondjuk én gyakrabban, illetve hangsúlyosabban használtam volna a trikitixát, mert így attól félek, ez a zene elsikkad a rengeteg újdonság között, és nem kapja meg azt a figyelmet, amit egyébként megérdemelne.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Zure izena, Luzaroan, Egiaren arnasa

2021-ben megjelent album (Baga Biga)

Weboldal: https://amaktaldea.eus

 

 

A zenekar tagjai:

Alaitz Telletxea Tolosa – ének, trikitixa, tambourine

Amaia Oreja Unanue – ének, trikitixa, tambourine

Maixa Lizarribar Saizar – ének, trikitixa, tambourine

Kris Solano Maiza – ének, trikitixa, tambourine

 

Közreműködők:

Arkaitz Miner - mandolin, akusztikus gitár, brácsa

Txus Aranburu - billentyűs hangszerek

Zigor Dz – samplerek

Arkaitz Bastarika – basszus

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Atsolorra
  2. Luzaroan
  3. Gona Gorria
  4. Erabil nazazu
  5. Bai, ama
  6. Amorra zaitez
  7. Zure izena
  8. Egiaren arnasa