Főkép

Újabb együttes az Orosz Föderáció területéről – egészen pontosan Dél-Szibériából –, akikről még sosem hallottam. Ez persze önmagában nem jelent semmit, az viszont már igen, hogy a lemezt a Sketis Music kiadó gondozta, és ők általában igényes zenékhez adják a nevüket, így előzetesen abban bíztam, hogy ismét valami különlegességgel lepnek meg.

 

Ez valóban megtörtént, bár nem egészen úgy, ahogyan én számítottam, ugyanis az Abakan városából (ami Hakaszföld fővárosa) induló együttes etno-rockot játszik, vagyis olyan muzsikát, aminek meghatározó eleme a gitár, van benne blues (Sayan Blues), aztán természetesen rock (Oops), a népi vonulatot pedig a lófejes hegedű és a hozzá tartozó dallamok alkotják. Azon csodálkoztam volna, ha a torokéneklést teljesen mellőznék a repertoárból, az viszont meglepett, hogy ez csak jelzésértékűen van jelen a „My friend Albert Kuvezin” című számban, és többnyire be kell érjük Alexander Pakhtaev és Alexander Medvedev „normál” énekével. Arról szívesen kifaggatnám a statisztikusokat, hogy mennyi esélye van annak, hogy egy héttel Albert Kuvezin idei albuma után egy másik együttes róla írt dalát hallgatom?

 

A zene nyugisan hömpölyög, mintha a végtelen füves puszták hangulata idéződne meg, ahol némi sámánizmus keresi a helyét a modern rockos környezetben, és ettől egyfajta elszállós feelinget kapnak a dalok. A szövegeket nem értem, de úgy sejtem, van köztük aktuális témával foglalkozó, legalábbis a számcímek erre utalnak (például a „Drunk Russia”). Az album utolsó dala pedig simán tekinthető szibériai kocsmadalnak, egy korsó sör vagy pohár vodka mellett kedélyesen dúdolhatjuk a szöveget, miközben a lábunkkal verjük a ritmust.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Sayan Blues, My friend Albert Kuvezin, Hop Mug

2021-ben megjelent album (Sketis)

Weboldal: https://www.facebook.com/groups/haraband/

 

 

A zenekar tagjai:

Alexander Medvedev – gitár, ének, háttérvokál, billentyűs, dob

Alexander Pakhtaev – ének, morinhur, guzli, pimak, kalyuka, doromb

Artem Aksenov – kengirge, ütőhangszerek

 

A lemezen elhangzó számok listája:

1.Колодец / Draw-well

2.Мой друг Альберт Кувезин / My friend Albert Kuvezin

3.Пьяная Россия / Drunk Russia

4.Ой / Oops

5.Там для цветов / There for the flowers

6.Русская душа / Russian Soul

7.Страшная сказка / A Scary Fairy Tale

8.Саянский блюз / Sayan Blues

9.Печаль / Sadness

10.Хмельная кружка / Hop Mug