Főkép

Barokkos túlzás lenne azt állítanom, hogy türelmetlenül vártam Sofyann Ben Youssef (gyakorlatilag ő tekinthető Ammar 808-nak) következő lemezét, bár az is igaz, hogy nekem tetszett a Maghreb United című opusz, ami még 2018-ban jelent meg a Glitterbeat gondozásában. Mindenesetre itt a következő dalcsokor, régi-új megoldásokkal.

 

Régi alatt a korábban használt TR-808 hangját, az így előállított, helyenként törzsi dobolást értem és az elektronika markáns jelenlétét. Minden más pedig újnak tekinthető, kezdve a helyszínnel. Sofyann Ben Youssef ezúttal maga mögött hagyta Afrika sivatagos területeit, és meg sem állt az indiai szubkontinensig, India Tamilnádu (Tamil Nadu) államáig, annak fővárosáig (Csennai). Vitte magával a lemezfelvételhez szükséges eszközöket, és a helyi muzsikusokkal közösen elkészült a Global Control / Invisible Invasion.

 

Azt talán mondanom sem kell, hogy ennek köszönhetően az arab/berber hatások helyét átvették az indiai dallamok, ritmusok. Érdekes hallani, miként keveredik egymással a hindu meg a karnatikus hagyomány és az elektronikus muzsika (trap). A sajtóanyag szerint a zenében keveredik a hindu mitológia és hagyomány, amivel megfelelő tájékozottság hiányában nem tudok és nem is akarok vitába szállni. Elvileg említésre kerül Ganésa, a Mahábhárata eposz és még pár istenség a panteonból.

 

A zene pedig egyszerre ősi és modern. Van ahol a hagyományos ének került az elektronikus alapok fölé (Marivere Gati), van ahol inkább szövegmondást hallunk (Ey Paavi), de minden esetben meghatározó szerepet tölt be a TR-808 és persze az elektronikus betétek. Pár esetben kifejezetten táncra csábít a zene lüktetése, miközben már-már hipnotikus erővel bír, máskor pedig inkább csak figyelem, miként ötvöződik egymással a két kultúra. Tetszik ahogyan a szintetizátor és az ének együttműködik a „Pahi Jagajjanami” című számban – ez tényleg partymuzsika. Mondjuk, mivel személy szerint nem járok hetente táncos mulatságokba, szívem szerint az éneket picit előbbre helyeztem volna, és a ritmusszekciót picit hátrébb. Így időnként úgy éreztem, ezen hangszerek elnyomják a vokális részt, mint ahogyan ez történik a „Summa solattumaa” kompozícióban.

 

Ettől függetlenül a Global Control / Invisible Invasion album pont olyan, amilyennek egy világzenei albumnak lennie kell. Egyszerre újító és hagyománytisztelő (élményszámba megy, ahogyan Susha a klasszikus módon énekel), teret engedve az egyéni önkifejezésnek, a világra való nyitottságnak – és nem utolsó sorban a tehetségnek.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Marivere gati, Pahi jagajjanani, Mahaganapatim

2020-ban megjelent album (Glitterbeat Records)

Weboldal: https://www.facebook.com/ammar808/

 

 

A zenekar tagjai:

AMMAR 808 – electronics (all tracks)

 

Közreműködők:

Susha – ének (1,5,7)

Sunil – kanjira & thavil (1,5,7)

Kali Dass – ének (2,6)

Thanjai Nayandi Melam – ütőhangszerek, nadaswaram (2,3,4)

K.L. Sreeram – ének, fuvola (3)

Yogeswaran Manickam – ének (8)

Visveswaran – fuvola (8)

Bhavani Prasad – Veena (8)

K.V. Balakrishnan – mridangam (8)

Paul Jacob – gitár (5)

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Marivere gati (feat. Susha) 04:16 video
  2. Ey paavi (feat. Kali Dass) 05:16
  3. Mahaganapatim (feat. K.L.Sreeram) 06:00
  4. Duryodhana (feat. Thanjai Nayandi Melam) 04:46
  5. Geeta duniki (feat. Susha) 03:32
  6. Arisothari yen devi (feat. Kali Dass) 04:46
  7. Pahi jagajjanani (feat. Susha) 05:30
  8. Summa solattumaa (feat. Yogeswaran Manickam) 05:50