Főkép

Bevallom, van pár világzenei együttes, akikkel kapcsolatban olyan nagy mérvű az elfogultságom, hogy az már nem magyarázható semmiféle objektív mércével, pusztán a rajongás, a gyermeki infantilizmus, és különleges, a lelkületemmel egy hullámhosszon rezonáló zene jelenthet rá indokot.

 

Ilyen például a popzene globalizációs törekvéseivel bátran szembeszálló Gankino Circus, akik a frank Dietenhofen városkából indulnak modern szabadcsapatként lélekfelszabadító portyákra, hogy koncertkabarénak titulált fellépéseikkel felvidítsák a közönséget, és megmutassák, milyen az igazi frank virtus, amúgy 21. századi módra. Hála a modern technikának, azok is átélhetik, mi több élvezhetik a produkciót, akik nem voltak jelen ezeken a szeánszokon, hiszen a társulat kiadójának jóvoltából dupla CD-n megjelent egy élő felvétel arról, amit ez a négy úriember művel a színpadon.

 

Most szólok, hogy azok, akik nem tudnak németül, esetleg idegen számukra a frank tájszólás, azok bizony csak „félárú moziként” élvezhetik a műsort, ugyanis annak lényeges eleme a szöveg, azok a rövid történetek, amikkel Ralf Wieland gitáros-énekes traktálja a nézőket. Így lemaradtam a frank jóga mibenlétéről, és még számtalan, Dietenhofenhez kapcsolódó érdekes emberről, titkokról. Igazából egy feliratozott DVD lenne az ideális, de mivel ilyen nincs, ajánlom mindenki figyelmébe a cikk végén látható második videót – ilyesmire lehet számítani tőlük élőben.

 

Rajongásomnak nem jelent akadályt a némettudás hiánya, hiszen a zene magáért beszél. Azt pedig eddig is tudtam, hogy a kvartett nem százas, átmenetet képeznek a lökött esztrádzenészek, a zenebohócok, az elszánt falusi rezesbanda – és a vérprofi muzsikusok között, akik bármit, bármikor, bárhogyan képesek eljátszani. Legfeljebb a tempót gyorsítják fel és gátlástalanul válogatják össze a repertoárt.

 

Én így szeretem őket, élvezem ahogy a klezmer váltakozik a szirtakival, rock ’n roll a countryval, cigányzene az echte frank muzsikával. Ez egyszerre abszurd és bolondos, szórakoztató és megható. Ahol minden vicces és komoly, ironikus és melankolikus – egyszóval pont oly módon változatos, ahogyan azt szeretem.

 

Mondanom sem kell, szerepelnek azon a listámon, ahová a mindenképpen megnézendő koncerteket írom fel.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Marie Marie, Sirtaki, Wirt

2019-ben megjelent album (Beste! Unterhaltung / Nordic Notes)

Weboldal: https://www.gankinocircus.de/

 

 

A zenekar tagjai:

Ralf Wieland – gitár, ének

Simon Schorndanner – szaxofon, klarinét, ének

Max Eder – harmonika, ütőhangszerek, ének

Johannes Sens – dob, trombita, ének

 

A lemezen elhangzó számok listája:

 

CD1

  1. 11/8 Polka
  2. Dietenhofen
  3. 11/8 Polka mit Trio
  4. Zur heiligen Gans
  5. Andorfer
  6. Weizencharlie
  7. Wirt
  8. Franconian Boogaloo One
  9. Dietenhöfner Liebschaften
  10. Marie Marie
  11. Geburtagslied des Krokodils Gena
  12. Kurgast Flori
  13. Horch was kommt von draussen rein
  14. So oder so
  15. Waskostdas
  16. Sirtaki

 

CD2

  1. Matthias Ebersdörfer Boogaloo
  2. Wunder von Dietenhofen
  3. Es kommt ein dunkel Wolk herein
  4. Das Bonophon des Weizencharlie
  5. Im Tal der Eunuchen
  6. So lang ich hier bin
  7. Der Vater des Fränkischen Rock'n'roll
  8. Scheiss grosse Eier
  9. Baby Baby
  10. Happy Nigun
  11. Kein schöner Land