Főkép

Bizony bajban vagyok, amikor kategóriát kéne társítanom a szlovén Bakalina Velika együttes zenéjéhez. Picit rock, picit alter – összességében egy beskatulyázhatatlan valami, egyenesen Jani Kutin fejéből. Kezdő próbálkozásnak sem nevezhető, hiszen ez már a negyedik lemeze a társulatnak, igaz, menet közben történt pár fontos változás. Eredetileg duóként kezdtek (Renata Lapanja volt a másik alapító), majd meghívtak pár zenészt, aminek eredményeként a mostani korongon már heten muzsikálnak.

 

A létszám dacára cseppet sem érzem zsúfoltnak a zenét, inkább szellősnek, alaposan átgondoltnak, olyannak, amit hozzákomponáltak a szövegekhez. Merthogy érzésem szerint előbb megszülettek a versek, és csak ezt követően, a tartalom, a hangulathoz illesztették a hangokat, a dallamokat, a ritmust. Mintha középen ülne egy mesemondó, akit társai korlátok nélkül kísérnek, de valahogy mégis megmaradnak a közelében, nem kalandoznak messzire.

 

Aztán persze van itt némi jazz, vagy csak spontán kísérletezés, amit az rögtön az első szám második felében átélünk, amikor a gitár-fúvós-dob meglehetősen szabadon kezeli az alaptémát. A hangulatok különbözőségét már a következő darabnál (Mlada piesm) megtapasztaljuk, mintha tavaszi esőben üldögélnénk az eresz vagy egy dús lombú fa alatt, hallgatva a lustán aláhulló esőcseppeket, nézve a tájat, idézve emlékeket, átélve egy meghitt pillanatot, beleveszve a most és itt érzésbe. Abban teljesen biztos vagyok, hogy a természet nem véletlenül ennyire hangsúlyos a borítón, ugyanis a zenében is jelen van, madárdal, harkály kopácsolása, no meg farkasvonyítás képében.

 

Ahogy korábban már írtam, zeneileg sokszínű a lemez, de annyira, hogy meg sem próbálom mindet felsorolni. A kedvenceim közül még egyet muszáj megemlítenem, ez pedig nem más, mint a „Sviet Krn”, köszönhetően a váltakozó tempónak, ami a lassútól a közepes tartományig terjed.

 

Ugyan nem érzek késztetést a korábbi lemezek megismerésére, a Prvi krajec elnyerte tetszésemet, igaz, ehhez többszöri meghallgatás kellett. Végül azonban minden a helyére került, Jani Kutin hangja, a finom hangszerelés, a költeményszerű szövegek, és az a pozitív hangulat, ami ennek a produkciónak a sajátja. Ha mást nem, legalább a „Človek in luna” számot érdemes meghallgatni.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Čudežn sviet, Biele wade, Sviet Krn, Človek in luna

2019-ben megjelent album (Čadrg Records)

Az együttes weboldala: https://www.facebook.com/Bakalina-Velika-412861302780842/

 

 

A zenekar tagjai:

Jani Kutin – ének, fuvola, szöveg

Renata Lapanja – harmonika

Andrea Pandolfo – trombita, trumpet, szárnykürt, zongora

Matej Magajne – elektromos gitár, basszusgitár

Samo Kutin – balafon, tekerőlant, gitár, brač, ngoni

Dejan Lapanja – dob, gitár, bőgő

Marjan Stanič – dob, ütőhangszerek

 

Körzeműködő:

Bogdana Herman – ének

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Čudežn sviet
  2. Mlada piesm
  3. Žlied
  4. Sajne
  5. Biele wade
  6. Sviet Krn
  7. Človek in luna
  8. Zadnji sprehod