Főkép

A zenész családok azért különlegesek a szememben, mert az ilyen közegben felnövő gyerekek bármely zeneiskolai képzésnél jóval többet kapnak. Kis túlzással anyatej helyett dallamokat szívnak magukba, és nemcsak első kézből hallják a beszámolókat a koncertezésről, a turnékról, hanem átélhetik mindazt, amit a meghitt örömzenélés jelent, amikor a muzsika tényleg a hétköznapok része. Kis szerencsével mindezt kiegészíti a sokszínűség, amikor a család nem egyetlen stílust vagy műfajt képvisel, így tényleg sokféle ismerkedésre van lehetőségük.

 

Azt ugyan nem tudom, hogy a lett Rancāne família tagjai milyen gyerekkort élhettek meg, csupán azt látom, hogy hagyományokat követve ők is aktívan muzsikálnak, és különféle projektekben vesznek részt. Tavaly összeálltak, és egy családi bemutatkozó albummal lepték meg a világot. Három nő és egy férfi (meg pár vendégmuzsikus) alkotja az együttest, így cseppet sem meglepő, mennyire hangsúlyos a női ének, illetve olyan zenét játszanak, amelyre a lágyság, az érzelmek, a szemlélődés a jellemző, helyenként kifejezetten meditatív hangulatúak a számok.

 

Mindezeken túl a változatosság az egyik jelző, ami eszembe jutott miután meghallgattam a Variācijas albumot. Valahol azt olvastam ezzel kapcsolatban, hogy egyfajta panorámát, áttekintést nyújtanak a különféle lett tájak népzenéjéből, egyszerre autentikus és megújító módon, aminek következtében az egész átkerül a világzene kategóriába. Szép számmal vannak itt népdalok, de legalább ennyire fontosak vagy hangsúlyosak az egzotikus ihletésű kompozíciók, mint amilyen a „Zaļā suodeņā”. Mintha jóga órán lennék, ahol Sergejs Ancupovs játszik hangszerén, idézve Indiát, míg mi többiek csak a légzésünkre és az ellazulásra figyelünk. Szintén keleti motívumokat rejt a „Sastdiņ guoju” című nóta, csak ez meditáció helyett inkább táncra, mozgásra csábít. A legmodernebb darab a lemezen vitathatatlanul a „Tumša nakts”, ebben szintetizátor és epikus hömpölygés vezet bennünket a búcsú pillanatáig.

 

Tetszett, hogy a címben ígért változatosságot milyen egyszerű eszközökkel, hangszereléssel, időnként csak a cappella énekkel érik el. Kíváncsi vagyok, hogy vajon ez csak egyszeri alkalom volt, vagy várhatok még tőlük hasonló családi albumokat.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Zaļā suodeņā, Tumša nakts, Cel vārtīnus

2019-ben megjelent album (CLP-Music)

Az együttes weboldala: https://lauska.lv/veikals/artists/lata-donga/?lang=en

 

 

A zenekar tagjai:

Andris Kapusts – harmonika, duda

Aīda Rancāne – ének

Asnate Rancāne – ének, hegedű, darbuka

Aurēlija Rancāne – ének

Tobias Illingworth – ének, zongora, gitár

Stanislav Yudin – bőgő

Uģis Vītiņš – szaxofon, programozás

Sergejs Ancupovs – sarod

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Cel vārtīnus
  2. Rūtoj bite
  3. Es leiguti
  4. Juoneits guoja
  5. Pupucīte
  6. Jānīt’s sēde
  7. Ganu dziesma
  8. Locīdama es dziedāju
  9. Ērkulītis
  10. Spieļoj pīci
  11. Vysi kūceņi
  12. Ar laiviņu
  13. Sastdiņ guoju
  14. Lineņi
  15. Zaļā suodeņā
  16. Tumša nakts