Főkép

A szokásos módon kezdem az ajánlómat: a globalizáció dicséretével. Ennek köszönhetően utazhatnak az emberek távoli tájara, és ennek révén nem csak messzi földek kincseit vásárolhatjuk meg a sarki áruházban, hanem megismerhetjük messzi népek szokásait, történeteit, zenéit. Ettől kezdve már csak rajtunk múlik, mihez kezdünk ezzel a tudással.

 

Jaro Milko Svájcban született, ahová szülei Csehszlovákiából költöztek. Zenésznek tanult, és különféle együttesekben játszott, mielőtt megalakította a The Cubalkanics nevű zenekarát. Első lemezük 2014-ben jelent meg (Cigarros Explosivos!), és azonnal nagy sikert aratott mind a szakma, mind a hallgatók körében. Sorrendben második korongjukkal 2018 novemberében lepték meg a világot, és ez annyiban tér el a korábbiaktól, hogy a muzsikába beépültek azok a hatások, amelyek utazásai közben érték a zenekarvezetőt.

 

Az első két szám követi a korábban meghatározott irányvonalat, vagyis latin muzsikát kapunk, cumbia-kubai keveréket, a csípőmozgató, lábemelő fajtából. Az érdekesebb, vagy ha úgy jobban tetszik, újszerű kompozíciók ez után érkeznek. A „Moonlight on Filoti” egy görög esküvőnek köszönheti a létét, és a balkáni fúvósok ellenpontozzák benne a görög dallamot. Az „A Fistful of Rupees” egyszerre western és rock’n’roll, olyan mintha valamelyik Clint Eastwood korai mozi és a Ponyvaregény keveredne benne zeneileg.

 

A tucatnyi nótából nekem legjobban a címadó tétel tetszett, mert az indítása nagyon-nagyon emlékeztet a bhangra ritmusára, hogy aztán az egészen más kerekedjen ki belőle (lásd első videó). BaBa ZuLa hangulatot áraszt magából a „Suelta La Rienda”, mert ebben jóval keletebbre kalandoznak el zeneileg, mint korábban bármikor (lásd második videó). Nem ez az egyetlen Közel-Kelet ihlette nóta, hiszen a „Hafla Revolution” szintén ebből a térségből merít. Legmarkánsabban azért a „The Girl From Uskudar” képviseli ezt az irányt.

 

Talán már az eddig leírtakból is kiderült, hogy a Zivot (Élet) című lemez kifejezetten változatosra sikerült (és akkor a vendégként közreműködő énekesnőkről még nem is szóltam): kubai muzsika keveredik török pszichedeliával, Balkán és India ismerkedik egymással, miközben egy jó adag nyugati hatás sem hiányzik belőle.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Zivot, Salt & Pepper, The Girl From Uskudar

2018-ban megjelent album (Jasha! Records)

Az együttes weboldala: http://www.cubalkanics.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Jaro Milko – gitár, elektromos baglama, ének

Benjamin Brodbeck – dob

Ines Brodbeck – latin ütőhangszerek

Baschi Thommen – basszusgitár

Lukas Briggen – harsona

 

Közreműködők:

Stefano Iascone – trombita

Kama Kamila – ének „Refugee”, „Hafla Revolution”, „Don’t Fly Away”

Jana Kouril – ének „Oye Todos Borrachos”, „Salt & Pepper”, „Zivot”

Onur Nar – török ütőhangszerek

William Nicastro – basszusgitár

Nimrod Talmon – harsona, harmonika, orgona

Tod A. – loops, maracas, háttérvokál

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Oye Todos Borrachos
  2. Baile Baile Baile
  3. Moonlight on Filoti
  4. Salt & Pepper
  5. A Fistful of Rupees
  6. Zivot
  7. Hafla Revolution
  8. Suelta La Rienda
  9. A Belly Full of Raki
  10. Don’t Fly Away
  11. The Girl From Uskudar
  12. Refugee