Főkép

„Nem tudom, hogy pontosan mi a rock… Én csak azt tudom, hogyan kell játszani a stílusomban.”

 

Bizonyos értelemben a fenti idézet, ami a Nigerben született tuareg Mdou Moctartól származik, jól illusztrálja kívülállóságát és különlegességét. Egy biztos, teljes nyugalommal sem rocknak, sem sivatagi bluesnak nem mondhatom az idén márciusban megjelent ötödik albumát, és az sem fedi a valóságot, hogy mindenből tartalmaz egy keveset. Mert az a kísérleti labor szintjére degradálná a zenét, és ez lenne a legnagyobb tévedés vele kapcsolatban. Muszáj elfogadni azt a megközelítést, hogy ez egy új formátum, amiben ugyan felfedezhetőek mindenféle ismerős elemek, de azok mégis újnak tűnnek – és ez így pontosan az, amit a gitáros játszani akar.

 

Mdou Moctar balkezes, akárcsak Jimi Hendrix, és ha már szóba került Hendrix, akkor készséggel elismernem, ez a zene sok tekintetben rokon az akkori rockzenével, mert mindkettőre jellemző az a fajta pszichedelia, amely magával ragadja a hallgatót. Csak itt a hatás nem bódító szereknek tudható be, hanem annak a sivatag végtelenjével összhangba hozható, szűnni nem akaró ciklikusságnak, aminek köszönhetően a dallam állandóan visszatér a kiinduló pontjára, és minden újra kezdődik.

 

Ez természetesen egy pillanatig sem okoz unalmat, hiszen aki hallgatott már afrikai lemezt, vagy sivatagi blues/rock albumot, az tudja mennyire fontos az ismétlés az ottani muzsikusoknak – és itt sincs ez másként. Ezen kívül van itt még rengeteg virtuozitás, amúgy klasszikus gitárhős módra a nyolcvanas évek végéről (vagyis nagyjából Mdou Moctar születésének idejéből), ami nem csak a játékstílusban, hanem a szólókban is tetten érhető.

 

Eddig még nem írtam le a változatos szavunkat, de most muszáj, mert ez jellemzi legjobban az Ilana: The Creator albumot. A hangulatot megalapozza az első szerzemény (Kamane Tarhanin) amelyből kiderül, gitárosunk honnan jött és meddig jutott el. Ebben a zenében rengeteg sivatag van, kezdve a gitározással és befejezve az énekkel – és mindez nagyon jól áll neki. A sivatag alatt tuareg zenei hagyományokat értek, amiket Mdou Moctar energiával tölt meg.

 

Nem látom értelmét egyes számok kiemelésének, mert az Ilana: The Creator című album egyben fogyasztandó. A zene egyébként valahol félúton helyezkedik Imarhan, Tinariwen, Bombino és a többi sivatagi blues együttes és a nyugati rockzene között, és fő jellemzője, hogy egy meghallgatás nem elég belőle.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Tarhatazed, Asshet Akal, Ilana

2019-ben megjelent album (Sahel Sounds)

Az együttes weboldala: https://www.facebook.com/mdoumoctarofficial/

 

 

A zenekar tagjai:

Mahamadou „Mdou Moctar” Souleymane – gitár, ének

Ahmoudou Madassane – ritmusgitár, háttérvokál

Michael Coltun – basszus gitár

Mazawadje Aboubacar Ibrahim – dob

 

Közreműködők:

Aroudaini Daniel – djembe (4)

Cem Misirlioglu – dob programozás (9)

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Kamane Tarhanin
  2. Asshet Akal
  3. Inizgam
  4. Anna
  5. Takamba
  6. Tarhatazed
  7. Wiwasharnine
  8. Ilana
  9. Tumastin