Főkép

Emlékeim szerint még nem írtam az Amerikai Egyesült Államok ötvenedik tagállamából (Hawaii) származó együttesről, bár olyan világzenéről már igen, amelyik kapcsolódik ehhez a trópusi szigetcsoporthoz (Debashish Bhattacharya: Hawaii To Calcutta: A Tribute To Tau Moe), és már arra is volt példa, hogy az itteni muzsikát egyenesen a mongol pusztákra telepítették (The Grasslands Ensemble & Daniel Ho: Between The Sky & Prairie). Azért ezek egyike sem tekinthető ukulele központúnak, de ez a szememben előnynek számít, nem mintha bármi bajom lenne ezzel a hangszerrel.

 

Aki echte Hawaii muzsikát vár a címben említett, 2009-ben alapított hattagú együttestől, az bizony csalatkozni fog. Ők ugyanis egy másik, pár ezer kilométerrel távolabbi sziget zenéjét művelik, jelesül a jamaicai reggae stílusban komponálják dalaikat. Ez persze önmagában még kevés lenne, hiszen rengeteg ilyen zenekar létezik, akik közül tényleg csak valami plusz felmutatásával lehet kitűnni. Márpedig a The Green tagsága nem csak a hazájában évente kiosztott Na Hoku Hanohano-díjból kapott eddig párat – ezt a helyi Grammy-díjként emlegetik – hanem külföldi turnékra is eljutottak, felléptek pár fesztiválon, valamint Billboard reggae listára is felkerültek. Szóval valamit biztosan tudnak, én pedig kíváncsi lettem mi lehet az.

 

Ami elsőre megfogott az idén megjelent ötödik stúdiólemezükön, az a hihetetlen lazaság, napfény és optimizmus, ami megállás nélkül árad ebből a zenéből. Mi több, erre a mutatványra még a lassúbb számokban is képesek (Chocolate & Roses). A következő meglepetés akkor ért, maikor rájöttem, úgy játszanak reggae muzsikát, hogy közben az jóval több, mint amit az ilyen albumokon megszoktam. Oké, az elmúlt évben már hallgattam néhány lemezt, ahol a reggae csak kiegészítőként van jelent (például a cumbiát ezzel keverő Kumbia Boruka), de a The Green muzsikusai magát a reggae muzsikát gondolják tovább – szerintem.

 

Itt van például a „Good Vibration” című nóta, amit a cappella énekkel kezdenek, majd kezdődik a hangszeres rész, az eltéveszthetetlen lüktetéssel. A kompozíció a maga egyszerűségével teremti meg azt a harmóniát, kellemes érzést, ami azonnal megragadja a hallgatót. Mindezen túl az ütőhangszeres szekcióra csodálkoztam rá, mert jóval színesebben, bonyolultabban játszanak, mint ami jellemző a stílusra.

 

A következő gyöngyszemnek a „Wake Up” címűt tartom – ami nem egyszerűséggel blues riffel indít. Aztán ahogy belépnek a többiek, az egész eltolódik a reggae felé, bár a blues nem tűnik el teljesen a zenéből. Pontosan az ilyen apróságok miatt gondolom úgy, hogy amit csinálnak az egyedi, és messze kilóg a megszokott keretek közül – és ez nem az egyedüli húzásunk, hiszen a „Love I” dalban hawaii gitár és melódiát hallok, máshol pop és rock elemek tűnnek fel.

 

Nekem a legjobban a „Chocolate & Roses”, a többinél lassabb tempójú szám tetszett, mert ebben minden erősségük jól érvényesül. Caleb Keolanui éneke, Jordan Espinoza és Brad Watanabe alkotta ritmusszekció, no meg a gitárosok (JP Kennedy és Zion Thompson) közösen egy „majdnem” balladával ajándékoztak meg, amit egy igazságosabb világban naponta játszanának a zenei rádiók, hogy a szerelmespároknak legyen mire andalogniuk a tengerparton.

 

A szövegek között egyaránt van szerelmes, szakítós és meglepően tartalmas, miközben a zenéből folyamatosan árad a pozitivizmus, a napfény, az öröm. A Black & White című lemez ideális hallgatnivaló a reggae kedvelőknek, valamint azoknak, akik valami újra, egyedire vágynak.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Good Vibration, Wake Up, Alive, Chocolate & Roses

2019-ben megjelent album (Easy Star Records)

Az együttes weboldala: http://www.thegreen808.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Caleb Keolanui – ének

Ikaika Antone – billentyűs hangszerek, ének

JP Kennedy – gitár, ének

Zion Thompson – gitár, ének

Brad „BW” Watanabe – basszusgitár

Jordan Espinoza – ütőhangszerek

 

Közreműködők:

Lopaka Cologne – ütőhangszerek

Paula Fuga – fütty

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Alone
  2. Good Vibration
  3. Runaway Train
  4. Love I
  5. Alive
  6. Decisions
  7. What Will Be Will Be
  8. Going Up
  9. Chocolate & Roses
  10. Trod The Hard Road
  11. All I Need
  12. Wake Up
  13. Foolish Love
  14. Never
  15. Good One