Főkép

Egy picit zavarban vagyok, mert az orosz Dobranotch együttes tavaszra időzített lemezén hallható számok egy részét semmiképpen sem nevezhetem újnak, elvégre van olyan köztük, amely már 2015 óta a repertoár része. Azóta már megjelent egy rendes stúdióalbumuk (Maxopka) és egy válogatás (20), vagyis ez már a harmadik korong, amint szerepel a „Milyonochek”, ez a rézfúvósokra komponál akusztikus technoverzió, amiben szépen bemutatják, milyen hangszereket használnak a zenekarban, és persze azt is, hogy milyen elképesztő energia árad a zenéjükből. A másik visszatérő kompozíció a Rammstein feldolgozás, a „Du Host” – ez a klezmerként előadott, szólókkal dúsított verzió egyszerűen fenomenális. A csodálkozásomat csak fokozza az utolsó három szám, amelyek szintén régi darabok, melyeket külsősök újramixeltek. Vagyis ezek olyan új számok, amelyek gyakorlatilag régiek.

 

Ezeket az „apróságot” leszámítva, azt mondom, hogy a tucatnyi dal gyakorlatilag felfogható a zenekarra szabott útikalauznak, mert segítségével bejárhatjuk a repertoár minden szegletét. Kezdve a klezmerrel és befejezve az orosz/szláv hatásokkal. Amin személy szerint a legjobban meglepődtem, az „Snezhochki” című szám, mivel a kaukázusi lezginka dallam- és ritmusvilágát fedeztem fel benne. Persze nem bírtak magukkal, és a felétől rezesbandára hangszerelt verzióban játsszák a hegyi táncot – zseniális, legalább annyira jó, mint az Otava Yo hasonló szerzeménye (Oh, Dusya my Marusya).

 

A lengyel „Polka”, a keleti „Ya Rayah”, a balkánról hozott „Hora Din Caval” (amiben nem kevés jazzt is érzek) bizonyság sokoldalúságukra, gyakorlatilag semmi sem idegen számukra, mindenfajta stílust képesek eljátszani, kiváltképp, ha megtalálják a rézfúvós hangszerek optimális alkalmazási lehetőségét. A bevezetőben említett techno nóta egyértelműen csúcspontot jelent, és még mindig igaz, amit korábban írtam róluk, miszerint a zenéjükből árad az energia, illetve az életkedv. Táncra vagy csak mozgásra buzdító muzsika ez, amely véleményem szerint egyaránt megállja a helyét a klubokban és a fesztiválokon.

 

Erről jut eszembe, aki kíváncsi arra, hogy milyen élőben a Dobranotch klezmer, orosz/szláv, cigány/balkán koktélja, az jelölje be a naptárban a 2019. augusztus 13-i dátumot, mivel ekkor a Szigeten adnak koncertet. Reményem szerint az első sorból élvezhetem majd a műsort.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Milyonochek (Acoustic Techno), Du Host, Snezhochki

2019-ben megjelent album (CPL-Music)

Az együttes weboldala: http://dobranotch.ru/english.html

 

 

A zenekar tagjai:

Ilya Gindin – klarinét, alt szaxofon, ének

Max Karpychev – tenero szaxofon, ének

Mitia Khramtsov – ének, hegedű

Evgeny Lizin – dob, ütőhangszerek

Ilya Shneyveys – harmonika

Grigory Spiridonov – harsona, ének

Alexey Stepanov – tuba

 

Közreműködők:

Polina Lubimova – ének

Vitaly Studilov – ének

Ossama Shakhin – darbuka

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Nign (Nye Zhuritze Chloptzi)
  2. Polka
  3. Cherez Tumbu
  4. Son (Alec Kopyt)
  5. Uv Vode Mi Ne Utonim
  6. Panama (Gavriil Lubnin)
  7. Ya Rayah (Dahmane El Harrachi)
  8. Milyonochek (Acoustic Techno)
  9. Hora Din Caval
  10. Du Host (Rammstein)
  11. Snezhochki
  12. Merčedes Kolo

 

Bónusz:

  1. Bayatilar (Zuma Dionys & Dibidabo Remix)
  2. Longa (FJN Remix)
  3. Vinogard (Shinder Remix)