Főkép

A vak remény című verseskötetéért Takács Zsuzsa kapja idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat. A fődíjas mellett Markó Béla, Száz Pál, Thomka Beáta és Bán Zoltán András írókat szólítják majd színpadra 2019. február 18-án az Artisjus díjátadó ünnepségén. 2006 óta összesen 63 kitűnő költőt és írót ismert el ezzel a díjjal a szerzői egyesület.

 

Az Artisjus Irodalmi Díj az egyik legjelentősebb hazai irodalmi elismerés, melyet a pályatárs szerzők szavaznak meg. Az irodalmi nagydíj célja az előző év egy kiemelkedő, különösen értékes alkotásának jutalmazása, a további díjak pedig ösztönzésül szolgálnak a tehetségüket már bizonyított művészek további alkotómunkájához. Az elismeréseket az Artisjus díjátadó ünnepségén adják át, 2019. február 18-án a Budapest Music Centerben.

 

2019 irodalmi díjazottjai:

 

 

Díjazott

Kötet címe

Kategória

Artisjus Irodalmi Nagydíj

Takács Zsuzsa

A vak remény - Összegyűjtött versek

nagydíj

Artisjus Irodalmi Díj

Markó Béla

Bocsáss meg, Ginsberg

költészet

Artisjus Irodalmi Díj

Száz Pál

Fűje sarjad mezőknek

próza

Artisjus Irodalmi Díj

Thomka Beáta

Regénytapasztalat

tanulmány

Artisjus Irodalmi Díj

Bán Zoltán András

Betűtészta

esszé

 

 

 

 

 

 

Az Artisjus Irodalmi Nagydíjat Takács Zsuzsa költő, műfordító, prózaíró kapja A vak remény című kötete alapján. 1995-ben szerezte tudományos fokozatát spanyol filológiából. Számtalan díja mellett 2007-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, ugyanebben az évben a Digitális Irodalmi Akadémia a tagjai közé választotta, 2014-ben pedig Artisjus irodalmi díjat kapott Tiltott nyelv című kötetéért. (forrás: wikipedia)

 

 

 

 

 

 

Markó Béla Bocsáss meg, Ginsberg című verseskötetéért részesül elismerésben. A költő a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tiszteleti tagja. Tagja a Romániai Írószövetségnek, a Magyar Írószövetségnek és a Szépírók Társaságának. (forrás: wikipedia) „Markó Béla versanyaga a leltározás igyekezetével veszi számba egy rosszabb, de mégis szebb reményekre jogosító kor elmúlását és egy szabadabbnak rémlő jelen tényeit.” – írja laudációjában Báthori Csaba.

 

 

 

Száz Pál Fűje sarjad mezőknek című regényéért kap elismerést. Magyar nyelv és irodalom doktori tanulmányait 2017-ben végezte. A könyvben növények, virágok és gyógyfüvek fonódnak egybe egy félig reális, félig elképzelt mátyusföldi falu, Marad lakóinak élettörténeteivel. A helyi nyelvjárást fonetikus írásmóddal ábrázolja, mely azonnal megteremti a regény semmihez sem fogható hangulatát.

 

 

 

Thomka Beátát Regénytapasztalat című írásáért díjazzák. Az író korábban a Pécsi Tudományegyetem professzora, majd 1996-ban megalapította a pécsi Irodalomtudományi Doktori Iskolát, és 2018-ig pedig a képzés vezetője volt. Kutatói és kritikai tevékenységét több kitüntetéssel és díjjal ismerték el. „Thomka Beáta a nyelvet váltó migráns írók műveit vizsgálja kötetében, a nemzeti identitás és a multikultúra kategóriái mentén” – méltatja Reményi József Tamás.

 

 

 

 

 

 

Bán Zoltán András Betűtészta című kötetéért részesül elismerésben. Írói tevékenysége sokrétű egyaránt író, drámaíró, műfordító, esszéista, szerkesztő és irodalmár. 2001-től 2007-ig a Magyar Narancs rovatvezetője volt. Esszéköteteiért József Attila és Szépírók-díjat kapott korábban. A most díjazott kötetbe 2009-től 2018-ig írt esszéi, kritikái és emlékezései jelentek meg.

 

 

 

 

Forrás és további infó: www.artisjus.hu