Főkép

Amikor az idei Budapest Ritmon találkoztunk, azt kérdeztem Szilágyi Árontól, hogy mikorra várható a következő albuma. Válasz gyanánt a kezembe nyomta az idén nyárom megjelent harmadik szólólemezét, melynek címe Organic Doromb. Annyit fűzött még hozzá, hogy ez teljesen különbözik mindentől, amit eddig hallhattam tőle.

 

Mivel a vele kapcsolatos tudásom doromb fronton kizárólag egy koncertre és a Zoord első korongjára korlátozódik, különösebben nem foglalkoztam az összehasonlításokkal, bár az első meghallgatás után (amit még számos követett), már értettem mire gondolt. Az új album olyan messze van a népzenétől, amennyire csak lehetséges, leginkább valamilyen elektronikus produktumnak tűnt. Mindez azért bámulatos, mert felvétel közben nem használtak mást, csak különféle dorombokat. Igen, ebből az egyszerűnek tűnő hangszerből nagyon sokféle létezik, aki kíváncsi a kínálatra, az a doromb.com oldalon nézelődjön.

 

A zenéről egyébként első nekifutásra Szirtes Edina Mókus szintén októberben látott minikoncertje jutott eszembe, ahol egyedül valósította meg a sokrétű hangzást, mintavételezéssel. Szilágyi Áron esete annyiban más, hogy a stúdióban szépen egymásra keverték a dorombokat, amitől helyenként tényleg olyan, mintha egy komplett zenekart hallanánk. Az meg szimplán bámulatos, hogy milyen sokféle hangot bűvölt elő ezekből a zeneszerszámokból.

 

Kedvencem a klipes „Energy”, amely elmehetne techno slágernek, közben meg a zene csak akusztikus dorombhangokat és tilinkót tartalmaz. Furcsa volt hallgatni a modern hangzást, és közben érezni benne valami sokkal ősibbet, a kereszténység előtt időből származót, a sámánénekkel rokonságban lévőt. Nyilvánvaló, ez a muzsika nem korlátozódik a Földre, annál nagyobb léptéket használ. Jó példa erre a „Iridium Miner on a Remote Asteroid” című tétel, a maga futurisztikus, ipari hangulatával és az albumra egyébként nem jellemző énekkel.

 

Tetszik az Organic Doromb című korong, mert hihetetlen energia árad belőle, és olyan újító szellemben fogant, amilyennel ritkán találkozom a hazai világzenei színtéren. Egyszer biztosan megnézem majd élőben, mert kíváncsi vagyok, úgy miként szólnak ezek a szerzemények.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Energy, Iridium Miner on a Remote Asteroid

2018-ban megjelent album (Aural)

Az előadó weboldala: http://aron.doromb.com

 

 

A zenekar tagjai:

Szilágyi Áron – doromb, furulya, tilinkó, ének

 

Közreműködők:

Szilágyi Barnabás

 

A lemezen elhangzó számok listája:

1. Energy

2. March into the Eclipse

3. Black River

4. Ketten (feat. Szilágyi Barnabás)

5. Ördögtánc

6. Puszta

7. Iridium Miner on a Remote Asteroid