Főkép

Kezdésként feltehetném a szokásos kérdés: ki tud megnevezni legalább három lett világ- vagy népzenei formációt? Igen, pontosan ilyen válaszokra számítottam. Én sem válaszoltam volna másként három évvel korábban, csak azóta láttam a 2015-ös Womexen az Iļģi együttest, idén pedig kezembe kerül az Auli és a Tautumeitas lemeze, szóval ma már nem vagyok teljesen tájékozatlan. Arról viszont fogalmam sem volt, hogy mennyire pezsgő ez a zenei színtér Lettországban. Szerencsémre más is hasonló cipőben, illetve ha stílusos akarok lenni, akkor pastalában (ez a lábbeli leginkább a mi bocskorunkhoz hasonlít) járt, és ennek, illetve pár találkozásnak köszönhető a 2018. novemberében megjelent dupla válogatásalbum. A teljességhez hozzátartozik, hogy az Arc Music 2007-ben már kiadott egy lett népzenei válogatást, csak azt nem ismerem, nem hallgattam, szóval nekem ez az első csoportos találkozásom a lettekkel.

 

A két CD-re főként a Lauska kiadónál 2008 és 2018 között megjelent kiadványokból válogattak, és első nekifutásra azt mondom, lenyűgöző gyűjteményt állítottak össze. Értelemszerűen mindennek az alapja a hagyományos lett népzene, aminek fő jellemzője a polifonikus (többszólamú) ének, a hangszerek közül pedig a harmonika, a duda, a kokle (a kantele helyi megfelelője) és a hegedű elterjedt használata. Persze ma már a mandolintól az elektromos gitárig mindenféle zeneszerszám előfordul, azt pedig meg sem kísérelem, hogy összeszedjem, az előadók közül kire milyen műfajok voltak a hatással.

 

Elsősorban azok örülnek majd, akik szeretik a női kórusokat, éneket, mert ebből nagyon sok van a gyűjteményben. Tautumeitas, Raxtu Raxti, Ilža, Saucējas, Rāva, Daba San – és tényleg hosszasan sorolhatnám, míg az instrumentális dalokból jóval kevesebbet találtam (Laima Jansone, Zeme, stb.). Gyakorlatilag az egész album tetszett, ezért most nem számokat, hanem korábban nem ismert együtteseket említek, akiknek kíváncsi vagyok az önálló albumára. Jauno Jāņu orķestris a hangszerelés miatt, a Lata Donga keleties dallamával fogott meg, a Vētras Saites a férfikórussal ejtett rabul (valamint trombita).

 

Különféle zenék, hangulatok, énekstílusok – a Folk and great tunes from Latvia lemez valóban ideális mindenkinek, aki kíváncsi az idén száz éves Lettország nép- és világzenéjére. Természetesen ez a több mint két órányi muzsika csupán ízelítő, ha úgy tetszik előétel, ami után mindenki nyugodtan elindulhat alaposabb ismerkedésre, barátkozásra. Zárásként még egy gondolat: mint minden válogatásra, úgy erre is szánjunk elég időt, hallgassuk meg több ízben, különben könnyen összemosódnak a dalok, és nem érvényesül a sokszínűség.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Laumas Meita, Rakstu Rakstus, Dai Citas, Debesu Kalejs

2018-ban megjelent album (CPL-Music)

A kiadó weboldala: https://cpl-music.de/en/

 

 

A lemezen elhangzó számok listája:

CD1

1. Dzied` Paprieksu, Brala Masa (Auli Un Tautumeitas)

2. Laumas Meita (Jjo - Jauno Janu Orkestris)

3. Tautiesami Roku Devu (Imantadimanta)

4. Rutoj Bite Rutoj Saule (Austrumkalns)

5. Rakstu Rakstus (Raxtu Raxti)

6. Zari (Rami Rami)

7. Sastdin Guoju (Lata Donga)

8. Sidraba Iientins Iija (Zeme)

9. Melni Versi (Kanisaifa)

10. Dai Citas Meitas (Tautumeitas)

11. Acis Veras (Ilgi)

12. Riga Paliek (Vetras Saites)

13. Miesmeti Melnaci Kam Naci Agri (Trejasmens)

14. Dziduot Muoku, Doncuot Muoku (Ilža)

15. Es Braliem Viena Masa (Lans)

16. Kiokuj, Uoru Zagiuzeite (Saucējas)

17. Pavasara Grislis (Laima Jansone)

18. Debesu Kalejs (Daba San)

19. Baltaitina (Rava)

20. Metens (Auli)

 

CD2

1. Pade (Tautumeitas)

2. Arajins - (Bastalavis) (Zari)

3. Dziesminja (Jjo - Jauno Janu Orkestris)

4. Meness Sauli Danci Veda (Radio Mix) (Raxtu Raxti)

5. Piegula (Auli)

6. Aug Magonite (Lans)

7. Janit`s Sede (Lata Donga)

8. Balins (Rava)

9. Bumbulet (Zeme)

10. Dienvidus (Daba San)

11. Kurzemes Zvani (Valdis Muktupavels)

12. Aiz Kalnina Dumi Kupa (Austrumkalns)

13. Saimniekdeli (Rahu The Fool)

14. Skanet Skan (Imantadimanta)

15. Istaba (Ilgi)

16. Vilki Deja (Kanisaifa)

17. Tur Karoja Karaviri (Trejasmens)

18. Sesas Peles Migu Vylka (Saucejas)

19. Lauztas Priedes (Vetras Saites)

20. Radzu, Muote It Vacuma (Ilza)

21. Runca Deja (Tarksku Mandolinisti)