Főkép

Nekem úgy rémlik, pár évvel ezelőtt kifejezetten sok daloskönyv jelent meg CD formátumban, mintha akkoriban ez lett volna a divat. Persze ez érhető, hiszen valamilyen szinten mindenki büszke saját ízlésére, és mi lehet annál nagyobb öröm, mint amikor elénekelhetjük barátainknak, ismerőseinknek azokat a kincseket, amelyeket szerintünk mindenkinek ismernie kell. Hamarjában Rod Stevart sorozata jut az eszembe, de kis keresgélés után biztosan tucatszám találnék hasonló tematikájú magyar kiadványt. Szerintem a daloskönyvek közös jellemzője, hogy időben régre nyúlnak vissza, így valóban a legjobb szerzemények kerülnek a válogatásokba – hacsak a válogató nem hibázik.

 

Az olasz duó, Enza Pagliara és Dario Muci ezen a lemezen arra vállalkozott, hogy szülőföldjük – Salento és környéke – kevésbé ismert népdalait, valamint zenei hagyományait mutassák be, egyfajta daloskönyvként. Annak érdekében, hogy a lehető legautentikusabb, minden idegen hatástól mentes anyagot gyűjtsenek össze, éveket töltöttek helyszíni kutatással, és ennek során megkeresték a legjobb „adatközlőket”. Elkötelezettségüket az bizonyítja a legjobban, hogy létrehoztak egy lemezkiadót, ami a tervek szerint csak ilyen kiadványokkal foglalkozik majd.

 

Az első három-négy szám meghallgatása után egyértelműen kiderült, hogy mennyire változatos lemezzel van dolgom. Nagy valószínűséggel a legtöbben – hozzám hasonlóan – vérbő pizzicát vagy tarantellát vártak, legfeljebb a térben távolabb lévő Nápoly emblematikus dalát, az „O sole mio”-t gondolták még ideillőnek. Ehhez képest gyakorlatilag a szerelmes daloktól kezdve a táncra csábító pizzicáig minden helyet kapott a gyűjteményben. Ezen igazából nem csodálkozom, hiszen a népzene az emberek örömeit, ünnepeit, szomorúságát és problémáit dolgozza fel – logikus, hogy az ilyen muzsikából építkező dalcsokor legalább ennyire sokszínű lesz.

 

Az eredeti terepi felvételeket nem hallottam, de úgy érzem a puszta előadáson túl, részben felújították, leporolták ezeket a dalokat, miközben megőrizték azok eredeti karakterét. Tetszenek azok a bejátszások, amelyek felvezetik vagy kiegészítik ezeket a nótákat, mint például a Marea album legszebb szerelmes vallomását (Donna ci sta), amiben csupán a duó éneke és Muci gitározása hallható. Ebben az ének visszafogott, természetes, valamint mentes minden érzelmi hullámzástól, mégis benne van a másik iránti vágyódás. Legalább ilyen szép a szintén szerelemes nóta, a népzene ihlette „Luce de l’occh”.

 

A szövegbejátszásokkal tarkított szüreti dal, a „Canto alla spiga” szintén különleges darab, amiben Alessandro Monteduro dobolása csak ellenpontozza a két énekest, az egésznek örömteli helyett mégis inkább szomorkás hangulata van, mivel a betakarítás vidámsága itt az idénymunkások kiszolgáltatottságával társul.

 

A pizzicákkal persze egyik sem ér fel, még akkor sem, ha nem annyira pörgős darabokról van szó, mint amiket mondjuk a Mascarimirì lemezein megszoktam. Valószínűleg nem a tempóval van gond, csak szokatlan, hogy inkább az egymással feleselő női és férfi éneken van a hangsúly, nem pedig a hangszerek vezetik a dallamot (a „Pizzica”-ban például csak egy kézi dob van jelen kísérőként meg némi taps). Ellenben a „Caruseddha” harmonikája egyenrangú partnere az éneknek. De nem ragozom tovább, a Marea egy tiszteletre méltó vállalkozás, amelynek szépsége egyszerűségében (lásd hangszerelés és ének) és változatosságában rejlik.

 

Meghallgatásra mindenképpen ajánlott számok: Caruseddha, Donna ci sta, Pizzica, Pizzica Cordella

2018-ban megjelent album (Nauna Cantieri Musicali)

A duó facebook oldala: https://www.facebook.com/Muci.Pagliara/

 

 

A zenekar tagjai:

Enza Pagliara – ének

Dario Muci – ének, gitár

 

Közreműködők:

Alessandro Monteduro – ütőhangszerek

Michele Bianco – harmonika

Marco Bardoscia – nagybőgő

Massimiliano De Marco – gitár

Francesco „Puddhascia” De Donatis – tambura

Angelo és Leonardo Cordella

 

A lemezen elhangzó számok listája:

1. Caruseddha

2. Donna ci stai

3. Carciri

4. Me minu

5. Luce de l’occhi

6. Damme nu ricciu

7. Pizzica

8. Sonnu sonnu

9. Stornelli Maiolo

10. Pizzica Cordella

11. Canto alla spiga