Főkép

A hazai képregényes élet egyik legfurább alakja Kovács Milán, aki szenvedélyes gyűjtőből apránként kiadóvá képezte ki magát, és szemlátomást határozott, egyedi elképzelése van a kilencedik művészetről. Mivel már évek óta jelennek meg a ZSIGER.hu névre keresztelt kiadójánál a minden trenddel szembemenő kiadványai, elmondható, talált egy olyan „piaci rést”, ami a jelek szerint nem csupán létezett, de tényleg van kereslet az ilyen jellegű képregényekre. Amelyek terjedelmüket tekintve véleményem szerint átmenetet képeznek a hagyományos illetve a gyűjtők által preferált, egyoldalas rajzok között.

 

Nincs ez másként a májusi, sorrendben 14. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválra megjelenő Gotthem című füzet esetében sem.  A 2017-ben Alfabéta-díjra jelölt Ambrus Izsák rajzolta, és ez szerintem minden, börzékre vagy más ilyen tematikájú eseményekre járó, a honi kínálatot egy picit ismerő számára egyértelművé teszi, milyen képi világra számíthat. A különféle stílusokra történő utalások dacára a Gotthem messziről felismerhető, jellegzetes Izsák alkotás, ami egyszerre idézi a múlt század képregényeit, a fan artot és nem utolsó sorban a folyamatosan önmagát kereső művészt, aki számára a keresés állapot – talán épp ez készteti mindig alkotásra.

 

Szóval ez a szerzőpáros állt össze, hogy hozzátegyenek valamit a Batman univerzumhoz – vagyis inkább kacagjanak rajta, hiszen egy paródiát álmodtak papírra. A Gotthem maximális élvezetéhez nem árt, ha az ember alapfokon ismeri Batman történetét, a fontosabb figurákat, szimbólumokat, stb., mert bizony nem spóroltak az utalásokkal. Miután elérkeztem az utolsó oldalhoz, nemcsak az jutott eszembe, hogy ez a két ember mennyire elborult humorérzékkel rendelkezik, hanem vizionáltam egy Csupasz pisztolyhoz hasonló filmet, amiben pont az ilyen beteges humorokra helyezik a hangsúlyt. Azt pedig különösen értékelem, hogy a szöveg helyett a látvány, a rajzok kerültek az első helyre. A kapott információk szerint a füzetben bónuszként lesz még egy történet, amit az Alfabéta-díjas Vincze Nóri ír és rajzol.

 

A ZSIGER.hu megadja a módját, általam eddig még nem látott felhajtással támogatják a Gotthem megjelenését. Mondjuk azt nem tudom, melyik gyűjtő lesz annyira maximalista, hogy a beígért tízféle borító mindegyikét megvegye, de ezek közül pár kimondottan ígéretesnek tűnik, olyan, amit jó lenne birtokolni. Nekem főként a Harley, akarom mondani Barley Quinnt bajor söröslányként ábrázoló tetszik, attól pedig teljesen paff vagyok, hogy a májusi Düreres rendezvényen ilyen márkanévre hallgató söröspalack is kapható lesz.

 

A „cselekményről” ezúttal nem mondok semmit, és nem azért, mert a hátralévő két hétben esetleg még változik a tartalom: ez pontosan az a kiadvány, amelyet úgy érdemes kézbe venni, hogy semmit sem tudunk a tartalomról, és egyedül fedezzük fel az utalásokat és a poénokat. Ehhez kívánok jó szórakozást, és aki teheti, az a májusi Képregényfesztiválon dedikáltasson a szerzőkkel.

 

Folyamatosan frissülő infók itt: www.GOTTHEM.club

 

Jáger Attila GOTTHEM #1 borítója