Főkép

Tóth Gábor Ákos: KI(NY)ÍRLAK

„– Hú, basszus, el sem hiszem, hogy ezt csináljuk – fújta ki a levegőt a jablanicai vadkan. – Esküszöm, olyan, mint egy film.” Negyven évvel a Charta ’77 nyilatkozat aláírása után négy idősödő kelet-európai irodalmár elhatározza, hogy leszámol az őket „nyugdíjba” küldő, az aktuális trendeket meglovagoló, az írást labormunkaként felfogó bulvárszerzők hadával. Az intellektuális zsiványok attól sem riadnak vissza, hogy meghackeljék a frankfurti könyvvásárt…

A legalantasabb átverésekkel kiírnak, sőt kinyírnak jó néhány „irodalmi” celebritást a köztudatból. Nem mellesleg beintenek az önmagával szembe kerülő európai értelmiségnek, az elbaltázott rendszerváltások szereplőinek– teszik mindezt szabad szájú, gyilkos humorral, mégis szerethetően.

A szerző annak idején maga is aláírta a Chartát, illetve ő jegyezte az első hazai irodalmi szamizdatot, a Szférát is. Ezt az időszakot az 1990-ben megjelenő Nyúltrapp című prózájában örökítette meg, amelynek egyenes ági szellemi örököse a mostani regény.

Oldalszám: 355

Ár: 3490 Ft

 

Colson Whitehead: A FÖLDALATTI VASÚTVONAL

Az év irodalmi szenzációja az Egyesült Államokban, amely elnyerte 2017-ben a Pulitzer-díjat, az Amerikai Könyvdíjat, a Goodreads szerint az Év könyve és első helyre került a New York Times bestsellerlistáján. Novemberben az eredeti borítóval hozza el Magyarországra a 21. Század Kiadó.

Cora rabszolga egy georgiai ültetvényen. A rabszolgaság maga a pokol és talán senkinek sem annyira, mint a fiatal lánynak. Amikor először hall a Földalatti Vasútvonalról, elhatározza, hogy megszökik. De nem tudhatja, mennyire hosszú lesz az út…

Oldalszám: 360

Ár: 3990 Ft

 

 

 

 

 

Michael Chabon: RAGYOG A HOLD

A Pulitzer-díjas Michael Chabon újabb irodalmi remekművel jelentkezik igazságról és hazugságról, családi legendákról és egzisztenciális kalandokról, valamint azokról az erőkről, amelyek el akarnak bennünket pusztítani. A magyar olvasók kezébe novemberben kerül a 21. Század Kiadó jóvoltából.

A regény vallomás egy öregember halálos ágyáról. A szerző egy egész kort zsugorít egyetlen életbe, és egyetlen életet egyetlen hétbe a háború előtti Philadelphia zsidó nyomornegyedeitől Németország elfoglalásáig, egy floridai nyugdíjas falutól egy New York-i börtönig, az amerikai űrprogram aranykorától „az amerikai évszázad” alkonyáig. Egy élet sodró, megható, tragikomikus, alaposan kikutatott és abszolút fiktív átirata, egy olyan életé, amely átível a huszadik század sötét szívén. A könyv egy olyan hazugság, amely igazat mond, olyan kitaláció, ami tény; Michael Chabon legmerészebb és legmegindítóbb műve.

Oldalszám: 360

Ár: 3990 Ft

 

Marc Norman – Tom Stoppard – Lee Hall – Szabó T. Anna: SZERELMES SHAKESPEARE

A Madách Színház június 9-én pénteken mutatja be a Szerelmes Shakespeare című komédiát, amelynek szövegkönyvét ezúttal az olvasóközönség is megismerheti, Szabó T. Anna fordításában.

William Shakespeare, London színházvilágának ifjú reménysége 1593 nyarán kétségbeesve szembesül azzal, hogy írói válságba került, és képtelen befejezni új darabját, a Romeo és Juliát. Mecénások, színigazgatók várják türelmetlenül a művet, ám ihlet nélkül nem jönnek új gondolatok, múzsa nélkül pedig nincs ihlet. Ekkor találkozik Viola de Lessepsszel, és első látásra beleszeret. A színészetről régóta ábrándozó Viola főszerepet kap a darabban, és lelkesen próbálja Romeo szerepét. Ez azért érdekes, mert abban az időben nő nem léphetett színpadra. Közben a fiatalok szerelme is beteljesül, boldogságuk azonban nem tart sokáig, mert Erzsébet királynő kötelezi a lányt, hogy feleségül menjen Lord Wessexhez. A komédia szövegkönyve Szabó T. Anna csodálatos fordításában az Ünnepi Könyvhét egyik különlegessége lesz, ráadásul éppen a Madách Színház bemutatójának napjától kapható az üzletekben.

Oldalszám: 200

Ár: 2990 Ft

 

Szamer: RAKKA-NAPLÓK – SZÖKÉS AZ ISZLÁM ÁLLAMBÓL

Emberség és bátorság a legsötétebb gyötrelemben – egy gyönyörűen megírt és megrajzolt könyvben. Amióta az ISIS elfoglalta a kelet-szíriai Rakkát, a város a világ legelszigeteltebb és legfélelmetesebb városa lett. Büntetik, ha valaki televízióval kereskedik, a nem megfelelő hosszúságú nadrág viselése is büntetendő cselekmény, a mobiltelefon használata pedig megbocsáthatatlan. Nem léphet be a városba újságíró, ha pedig valaki a nyugati médiának nyilatkozik, annak sorsa lefejezés általi halál. Mindezek ellenére több hónapos vakmerő és gyakran félbeszakadt beszélgetések árán a BBC-nek sikerült kapcsolatot teremteni egy kisebb aktivista csoporttal, az Al-Sharqiya 24-gyel. Végül egyik tagjuk vette a bátorságot és személyes naplót írt élményeiről. Miután látta, ahogy lemészárolták a barátait és a rokonait, közösségének életét összetörték, a gazdaságot tönkretették a gyűlölettel teli radikálisok, Szamer az egyetlen lehetséges módon vág vissza nekik: elmondva a világnak, mi történik imádott városával.

Ez Szamer története.

És, hogy miért fontos ez a történet? Mert egy szemtanú mondja el, hogy milyen is valójában az élet az Iszlám Állam fennhatósága alatt. Szamer és barátai, azaz az Al Sharqiya 24 nevű csoport titkos információkat csempészett ki a városból. Ezek segítségével a külvilág megismerheti az ISIS vezetőinek nem meglepő, mégis groteszk korruptságát és álszentségét és a korbácsolások, keresztre feszítések, lefejezések, megkövezések és ördögűzések kéjes kegyetlenségét. Ez maga a földi pokol tetézve az állandó rettegéssel, hogy bármelyik pillanatban megtalálhatnak, amely elkerülhetetlen következményekkel: kínzással és végül kivégzéssel jár.

Szamer egy légitámadás során veszíti el az édesapját, édesanyja pedig megsérül. Őt magát 40 botütéssel büntetik, amiért szitkozódott egy nyilvános kivégzés után. Barátnőjét, lelki társát elszakították tőle, és feleségül kényszerítették egy dzsihádistához. Egyik legközelebbi barátját, Anast keresztre feszítették, majd lefejezték…

Oldalszám: 112

Ár: 3690 Ft

 

Timothy Snyder: A ZSARNOKSÁGRÓL

Egy évvel a szenzációs Fekete Föld megjelenése után a 21. Század Kiadó elhozta az utóbbi időszak világszerte talán legtöbbet idézett történelmi-politikai könyvét, amely az újraéledő autoriter rendszerekben való túlélésre kínál recepteket a 20. századból. A huszadik században európai demokratikus rendszerek sora roppant össze és vált fasiszta, náci, illetve kommunista diktatúrává. Ezeket olyan párt vagy vezér irányította, aki azt állította, a népét képviseli, a népe hangján szól, megvédi a népét a világméretű külső fenyegetésekkel szemben, és aki a tények rovására a mítoszokat részesítette előnyben. Európa huszadik századi történelme megmutatja nekünk, hogy társadalmak összeroppanhatnak, demokráciák összeomolhatnak, az etikai tartás megtörhet, és hogy egyszerű emberek hirtelen korábban elképzelhetetlen helyzetben találhatják magukat. A jelenben ráismerhetünk a múltra, és ebből a ráismerésből tanulságokat vonhatunk le. Mi ma semmivel nem vagyunk bölcsebbek azoknál a huszadik századi európaiaknál, akik saját szemükkel látták, a demokráciájuk hogyan engedi át a helyét a totalitarizmusnak. Nekünk az az előnyünk, hogy az ő tapasztalataikból tanulva állhatunk ellent, amikor úgy tűnik, a mi rendszerünket éri ilyen fenyegetés.

Most érkezett el erre a megfelelő pillanat.

Oldalszám: 150

Ár: 2990 Ft

 

Amy Gentry: Ki ez a lány?

Retteghet-e egy szülő jobban bármitől, mint hogy eltűnik a gyereke? A houstoni Whitaker-Davalos házaspár számára ez a rémálom válik valósággá, amikor egy hajnalon Julie-t, a tizenhárom éves lányukat elviszi a házukból egy ismeretlen férfi. Az egyetlen szemtanú Julie húga, aki a félelemtől dermedten lapult egy szekrény mélyén. Nyolc év elteltével, egy májusi kora estén becsöngetnek a házba. A küszöbön egy fiatal nő áll, aki azt állítja magáról, hogy ő Julie…

Oldalszám: 320

Ár: 3490 Ft

 

 

 

 

 

 

Jane Corry: A férjem felesége

Mi van, ha az egész életed hazugságra épült? Amikor Lily, a fiatal ügyvéd férjhez megy Edhez, elhatározza, hogy elölről kezd mindent, a múlt titkait pedig maga mögött hagyja. De amikor első ügyébe belekezd, valahogy furcsa vonzódást érez ügyfeléhez. A férfihoz, akit gyilkossággal vádolnak. A férfihoz, akiért hamarosan mindent kockára tesz majd… De valóban ártatlan? És ki ő, hogy megítélje?

Oldalszám: 430

Ár: 3690 Ft

 

 

 

 

 

 

 

 

Paula Hawkins: A víz mélyén

A várost átszelő folyóból holtan húznak ki egy fiatal nőt. Néhány hónappal korábban egy sérülékeny tinédzser lány végezte ugyanott, ugyanígy. Előttük évszázadokon át asszonyok és lányok hosszú sora lelte halálát a sötét vízben, így a két friss tragédia régen eltemetett titkokat bolygat meg – és hoz felszínre. A lány a vonaton című regényhez hasonlóan Paula Hawkins újabb története is megállíthatatlanul sodorja az olvasót a végkifejlet felé, bizonyítva, hogy az írónő nagy ismerője a női léleknek és az emberi ösztönöknek.

Oldalszám: 360

Ár: 3990 Ft

 

 

 

 

William R. Forstchen: Az utolsó nap

William R. Forstchen trilógiájának harmadik kötete az Egy másodperccel később és az Egy évvel később New York Times bestseller regényeinek nyomán, újból az amerikai nemzet élet-halál küzdelmét tárja elénk. Az áramellátó hálózatot megsemmisítő elektromágneses csapás (EMP) óta a túlélők közel teljes sötétségben, az éhezés és a terror árnyékában próbálják újjáépíteni egykor virágzó országukat. A trilógia első részét az amerikai Kongresszus folyosóin már megjelenése előtt úgy emlegették, mint az apokaliptikus thrillert, melyet minden amerikainak el kell olvasnia.

Oldalszám: 448

Ár: 3990 Ft

 

 

 

 

 

Rena Olsen: Egy szót se szólj!

Clara Lawsont egy pillanat alatt szakítják ki megszokott életéből, fegyveresek rohanják le az otthonát, ahol férjével lakik. Az utolsó, amit – miközben elhurcolják – férje szájából hallhat: ne mondj nekik semmit! A fiatal írónő első regénye, mely a nemzetközi gyermekkereskedelem és a prostitúció világát mutatja be, pontosan olyan dühös kiáltás a nők alávetettsége ellen, mint A lány a vonaton vagy Fiona Barton Az özvegy című regénye.

Ár: 3490 Ft

 

 

 

 

 

Mary Higgins Clark: Míg a halál el nem választ

Öt évvel ezelőtt Amanda Pierce izgatottan készülődött az esküvőjére főiskolai szerelmével, Jeffrey-vel. Hosszú ideje éltek már együtt akkor. Meglehetős jómódban, Amanda apai öröksége miatt és nagy izgalommal készültek a nagy napra.  Csakhogy Amanda a leánybúcsúja éjszakáján eltűnt...

Napjaink New Yorkjában Laurie Moran érzi, hogy az eltűnt menyasszony esete épp az a megoldatlan ügy, amelynek nyomozása beleillik A gyanú árnyékában című tévésorozatába. Amanda barátainak és családjának közreműködésével készülnek feleleveníteni az emlékezetes éjszakát, és Laurie reméli, hogy a műsor házigazdájával, Alex Buckley-val együtt ugyanolyan sikeresen nyomoznak majd, mint a sorozat első két epizódjában.

Ár: 3990 Ft

 

 

 

 

Forrás: 21. Század Kiadó