Főkép

A new wave slágereket bossa nova-köntösbe bújtató francia zenekar jó hat éve nem jelentetett meg új anyagot, de most vége a várakozásnak: ősszel kijött az I Could Be Happy, amit a Nouvelle Vague kedvenc magyarországi klubjában, az A38 Hajón mutat be!

 

A legfrissebb lemez, az I Could Be Happy ősszel jelent meg, és szeptember elején érkezett róla az első kislemezdal. Ez ‒ a korábbi feldolgozásokkal ellentétben ‒ saját szerzemény, és különlegessége, hogy az A38 Hajón is fellépett francia csillag, Élodie Frégé énekel rajta. Persze lesznek itt is feldolgozások, sőt a feldolgozások feldolgozásai, de Collin és Libaux dalszerzőként is bemutatkoznak. A lényeg: a stílus- és életérzés-teremtő francia zenekar ismét forró hangulatú klubkoncerten az A38 Hajón!

 

Nouvelle Vague (FR)

2016. november 30. Budapest - A38

 

Jegyár: 5900 Ft, elővételben: 5500 Ft

 

Bár a nosztalgia mindig valami gyanús dolog, amiből sosem sül ki semmi jó, a Nouvelle Vague puszta léte alapjaiban cáfolja ezt a tételt. Mert a ragyogó énekesnőkkel kiegészülő francia duó, Marc Collin és Olivier Libaux kettőse úgy nosztalgikus, hogy egyetlen pillanatig sem ciki, és úgy tölti meg újra élettel a hetvenes-nyolcvanas évek punkját és újhullámát, hogy még az is átadja magát a varázsnak, aki egyébként zsigerből rühelli a nosztalgiát, a punkot, a bossa novát vagy a feldolgozásokat. A Nouvelle Vague zseniális ötlettel úgy dolgozta fel az angolszász punk és New Wave klasszikus slágereit leheletfinom bossa novákba, elegáns akusztikus hangszerelésekbe, hogy az eredeti nyers vadság helyett inkább a hűvös és melankolikus elegancia lett a vezérelv, és talán még eredeti szerzőik sem ismertek rá a ragyogó érzékkel kiválasztott számokra.

 

A nagy ötlet 2002-2003 környékén szállta meg Collint és Libaux-t, és nem telt bele egy év és néhány koncert, meg is jelent az első Nouvelle Vague-lemez. A fantasztikusan jól eltallt feldolgozások, és a rafinált franciás image azonnal elöprő és revelatív sikert hoztak a zenekarnak, ami azóta már az ötödik sorlemezénél tart. Mindegyik album rendkívül koncepciózus vállalkozás: hol klasszikus, nyolcvanas évek-beli filmslágereket értelmeznek újra, hol az eredeti szerzőkkel dolgoznak együtt (mint Martin Gore-ral a Depeche Mode-ból, Ian McCullough-fal az Echo and the Bunnymenből, Terry Hallal a Specialsből, vagy Barry Adamsonnal), hol pedig a korszak francia posztpunkja előtt tisztelegnek a kortárs pop legnagyobbjai, Camille, Vanessa Paradis, Jeanne Cherhal és Soko társaságában.

A legfrissebb lemez, az I Could Be Happy ősszel jelenik meg, és szeptember elején várható az első kislemezdal. Ez ‒ a korábbi feldolgozásokkal ellentétben ‒ saját szerzemény lesz, és különlegessége, hogy az A38 Hajón is fellépett francia csillag, Élodie Frégé énekel rajta. Persze lesznek itt is feldolgozások, sőt a feldolgozások feldolgozásai, de Collin és Libaux dalszerzőként is bemutatkoznak. A lényeg: a stílus- és életérzés-teremtő francia zenekar ismét forró hangulatú klubkoncerten az A38 Hajón!

 

A zenekar tagjai
Melanie Pain: ének
Liset Alea: ének, tánc
Marc Collin: billentyűsök
Olivier Libaux: gitár
Olivier Smith: bőgő
Raphael Seguinier: dob

 

Lemezek
Nouvelle Vague, 2004
Bande à parte, 2006
3, 2009
Couleurs sur Paris, 2010
I Could Be Happy, 2016

 

Liset Alea (FR)

A Nouvelle Vague mindig is zseniálisan választotta ki énekesnőit, és ez alól nem kivétel a kubai­amerikai Liset Alea sem. A Nouvelle Vague­gal legutóbb négy éve Budapesten járt énekesnő sokáig az Etro Anime nevű New York­i underground triphop­zenekar tagja volt, majd átköltözött Európába. Belgiumtól Hollandián át Spanyolországig és Olaszországig sok helyen élt, és vett részt a zenei életben. Dalszerzőként is komoly sikereket aratott, de kísérőzenészként is részt vett például Yasmine Hamdan vagy az A38­on is fellépett Élodie Frégé turnéin.